П`ятниця, 26.04.2024, 04:17
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 11
З липня газету «Бурштинський вісник» можна буде отримати тільки придбавши у кіоску або передплативши на пошті.  Рекламні сторінки (1, 2, 15, 16) й надалі розповсюджуватимуться бекзкоштовно на ринку та по місту.
Запрошуємо до співпраці рекламодавців.
Переглядів: 781 | Додав: vovak | Дата: 11.07.2012 | Коментарі(0)

 У травні-червні 1966 року монтажники здали, а експлуатаційники електростанції поставили під промислове навантаження третій енергоблок. З його введенням у дію сумарна потужність Бурштинської ДРЕС сягнула 600 тис. кВт. Із зростанням потужності електростанції, збільшувалася чисельність її обслуговуючого персоналу. У червні 1966 року кількість працівників Бурштинської ДРЕС перетнула межу у 1100 чоловік.
   Невпинно зростало містечко енергетиків. І чим більше людей проживало у селищі, тим усе помітніше відчувався дисбаланс між чисельністю населення та кількістю закладів торгівлі, побутового обслуговування, освіти, культури, спорту та місць проведення дозвілля. 29 липня 1966 року Івано-Франківський обком КП України та облвиконком направив до Центрального Комітету КП України листа, у якому зокрема мовилося:
   «В первісному проекті ДРЕС були допущені серйозні прорахунки у визначанні кількості експлуатаційних, будівельних і монтажних кадрів ДРЕС (передбачалося 4 ... Читати далі »
Переглядів: 808 | Додав: vovak | Дата: 11.07.2012 | Коментарі(0)

Дошкільна освіта у м. Бурштині представлена дитячими садочками № 1, 2, 3, 6 і школою-садком. Кожен заклад зокрема щодня доглядає і навчає діток, а також, безумовно, пишається своїми вихованцями. Сьогодні ми розповімо вам чим живе і як працює садок-ясла №3 «Світлячок». Завідуюча дитсадка Богдана Антонівна Данилюк – педагог, як то кажуть, від Бога, що має за плечима багаторічний стаж роботи з дітьми.
- Богдано Антонівно, Ваш садочок працює цілорічно, чим зумовлений такий розпорядок роботи?
- Справді, ми садок не зачиняємо, працюємо безперебійно. Це пов’язано насамперед з тим, що чимало батьків працюють на Бурштинській ТЕС і не мають можливості забрати малюків на літо додому. Проте, по закону батькам дозволяється не водити дітей в ДНЗ протягом 75 днів, тож  канікули – особиста справа кожного. Ми ж  працюємо з 7.15 і до 17.45, крім вихідних.
- Які особливості харчування на літній пері ... Читати далі »
Переглядів: 1119 | Додав: vovak | Дата: 11.07.2012 | Коментарі(0)

   Днями на адресу редакції «Бурштинського вісника» надійшов лист від завідувача кафедрою нефрології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика Любомира Пирога. Мабуть багато хто із читачів нашої газети пам’ятають Любомира Антоновича по його роботі народного депутата України 1-го скликання (1990-94 роки), адже були присутніми на зустрічах з виборцями, зверталися до нього за допомогою чи порадою під час прийому громадян в особистих справах.
«Бурштинський вісник» – Бурштин сьогодні і надії та наміри на завтра
   З приємністю сприйняв вістку про започаткування видання тижневика в місті Бурштині, колишньому селищі міського типу, в якому понад двадцять років тому довелося мені виступати на передвиборних зборах до Верховної Ради УРСР 12-го скликання, а потім, до 1994 року майже щомісяця приймати людей в статусі депутата Верховної Ради України 1-го скликання від Рогатинського (203-го) виборчого округу.
   Оцінюю газету на підста ... Читати далі »
Переглядів: 821 | Додав: vovak | Дата: 11.07.2012 | Коментарі(0)

Незважаючи на заборону купання у Бурштинському водосховищі, люди продовжують активно приймати водні процедури на єдиній міській водоймі. Так, відпустки саме у розпалі, і для багатьох бурштинців це чи не єдина можливість поплавати і позасмагати. Озброївшись фотокамерою, ми вирушили на місцевий пляж, щоб запитати відпочиваючих, чи знають вони про рекомендації санітарно-епідеміологічної станції.
Просто на сходах зустрічаю хлопця на велосипеді, з мокрою чуприною – ясно, купався. Але з приводу мого зауваження не дуже то й засмутився: «Знаю, але більше нема куди подітися, а тепленька водичка так вабить… Хоч я бачу, що вона брудна.» Пані Люба засмагає на пляжі частенько, але про заборону купання нічого не знає, дуже здивована, втім, збирається тут відпочивати й надалі.
Натомість група молодиків дуже цікавиться, чого так стається з водою: «Звісно, брудно. Але найбільш брудно в головах людей, які мали би за тим стежити» - ... Читати далі »
Переглядів: 920 | Додав: vovak | Дата: 11.07.2012 | Коментарі(0)

Із сивої давнини та дохристиянських часів дійшло до нас це феєричне свято, мабуть, найколоритніше в році, бо поєднало в собі язичницькі ритуали з релігійним празником. Свято літнього сонцестояння, буяння природи, веселощів, і звісно, чародійства… Народна пам'ять доносить до нащадків невимовну красу наших звичаїв, обрядових пісень і ритуальних ігрищ.
У Галичині до Івана-Купала люди готувались ретельно та заздалегідь: досвітка вирушали на збір лікарських трав – вважалося, що саме цього ранку зілля набуває своїх цілющих сил: рум’янок та кровник, деревій і бабка зимою лікуватимуть родину від напастей.
.Дівчата ж збирали маєни – то такі букети-обереги, якими ввечері заквітчували дім та господу. І неспроста… За повір’ям, в Купальську ніч нечисть гуляє: виходять грітися на берег русалки, чешуть свої зелені коси та милого виглядають. «На Івана – вода п’яна» - кажуть галичани і не купаються цієї ночі. Бабуся розповідала, що навіть в ліс поодинці  старались не ходити, бо «Лісовик зв ... Читати далі »
Переглядів: 990 | Додав: vovak | Дата: 11.07.2012 | Коментарі(0)

 Редакція «Бурштинського вісника» висловлює щиру вдячність Клавдії Захарівні Аврамчук, яка від червня 1964 року працювала у Будівельному управлінні Бурштинської ДРЕС (економістом, згодом начальником планового відділу), за надані безцінні фотознімки. Ці світлини далекої весни 1965 року зробив тодішній редактор газети «Енергобудівник» П. Михайлів. Якщо їх скласти докупи, то вийде панорама частини нашого міста сорокасемирічної давнини від міської лікарні до межі із старою частиною Бурштина.
   Користуючись нагодою, редакція «БВ» знову звертається до мешканців міста: поділіться своїми спогадами, фотографіями, документами та матеріалами про те, як поставало наше прекрасне місто та споруджувалась електрична станція. Вони будуть обов’язково надруковані у нашому тижневику. Наперед вдячні за допомогу.
Редакція «Бурштинського вісника»
Фото можна переглянути у друкованому варіанті газети

Переглядів: 771 | Додав: vovak | Дата: 11.07.2012 | Коментарі(0)

   28 червня у Палаці культури «Прометей» відбулося святкування Дня Конституції України та Дня молоді. Перед початком урочистостей на майдані біля «Прометею» муніципальний духовий оркестр (керівник Василь Кузів) протягом години часу зачаровував бурштинців прекрасними музичними композиціями.
Святкування відкрив міський голова Бурштина Петро Курляк, який зокрема зазначив:
   «Саме Конституція України є свідченням креативності української нації, підтвердженням того, що українці здатні на великі творіння. Я хотів би, аби наш народ розумів, що відзначаючи державні свята, у тому числі і День Конституції, вони виявляють повагу насамперед до самих себе, заявляють про себе та нашу державу на увесь світ. Якщо до святкування Дня Основного Закону України, в якому передбачені основні права та свободи народу, ставитись таким чином (напівпорожня зала ПК «Прометей» - ред.), то, мабуть, ми варті ... Читати далі »
Переглядів: 938 | Додав: vovak | Дата: 11.07.2012 | Коментарі(0)