Четвер, 25.04.2024, 14:34
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 11 » ПАРОСТКИ ДОБРА І ЛЮБОВІ
02:20
ПАРОСТКИ ДОБРА І ЛЮБОВІ
Дошкільна освіта у м. Бурштині представлена дитячими садочками № 1, 2, 3, 6 і школою-садком. Кожен заклад зокрема щодня доглядає і навчає діток, а також, безумовно, пишається своїми вихованцями. Сьогодні ми розповімо вам чим живе і як працює садок-ясла №3 «Світлячок». Завідуюча дитсадка Богдана Антонівна Данилюк – педагог, як то кажуть, від Бога, що має за плечима багаторічний стаж роботи з дітьми.
- Богдано Антонівно, Ваш садочок працює цілорічно, чим зумовлений такий розпорядок роботи?
- Справді, ми садок не зачиняємо, працюємо безперебійно. Це пов’язано насамперед з тим, що чимало батьків працюють на Бурштинській ТЕС і не мають можливості забрати малюків на літо додому. Проте, по закону батькам дозволяється не водити дітей в ДНЗ протягом 75 днів, тож  канікули – особиста справа кожного. Ми ж  працюємо з 7.15 і до 17.45, крім вихідних.
- Які особливості харчування на літній період?
- Протягом літнього періоду на кожну дитину розрахунок у харчуванні збільшується на 10%. Щодня, перед обідом ми даємо сік. Постійно включені в раціон яблука, апельсини, лимони, як бачите, вітамінізуємо раціон максимально. Щоправда, трохи не вистачає ягід, хіба що на компот. М'ясо в меню малюків присутнє практично постійно, в основному це телятина, бо свинина вважається надто жирною для дитячого харчування. Риба і курятина також входять до раціону. Наша мета – збалансоване харчування, з протеїнами, овочами і крупами.
- Кажуть, що літо – пора оздоровлення . Чи виконують дітки ранкову зарядку?
- Звичайно, в нас працює ціла система, направлена на фізичне виховання дошкільнят, оздоровлення і зміцнення молодого організму. З 2006-го року працює  програма інноваційних технологій, рекомендована Інститутом післядипломної педагогічної освіти. Вихователі і медсестра використовують нетрадиційні підходи: це і аромотерапія, і кольоротерапія, ритмічна гімнастика, рефлексо- і музикотерапія. Цей хороший досвід ми продовжуємо втілювати в життя, хоч експеримент вже закінчився. Вихователі оволоділи новітніми технологіями. Це, зокрема, масаж і рефлексотерапія.  Дітки навчились самостійно масажувати собі пальчики  - ми так готуємо руку до письма і розвиваємо дрібну моторику, а також масажують собі пазухи носа, в період весняно-осінніх хвороб це має неабияке значення. Педагоги нашили доріжок з ґудзиків, мішечків з квасолею та кукурудзою для масажу стоп. А щоранку малята виконують гімнастичні вправи  - весело, з азартом, і під музику. І звісно, на свіжому повітрі, якщо сприятливі погодні умови. Обов’язковим аспектом літнього оздоровлення є загартовування. Наші вихованці бігають босоніж по травичці, роздягнені, приймають сонячні та повітряні ванни. Обливаємо маленькі ніжки водою – це також досить ефективний літній метод загартовування. Звичайно, кожна робота дає результат, тож стараємось, аби він був якомога кращим.
- Як записатися до «Світлячка»? Чи існує черга?
- Черга є, але стараємось задовільнити всіх бажаючих, зараз відкрита нова група, ясельна, і вже на наступний 2013 рік туди записано восьмеро дітей. Групи трохи перенасичені, але і стопроцентного відвідування немає, бо багато матусь тимчасово не працевлаштовані, отож воліють тримати дітей вдома.
- Чи існують причини, з яких Ви не можете прийняти дитину в садок?
- Одна з основних умов прийому – наявність усіх щеплень, це обов’язково. Якщо дитина має важкі психічні відхилення, рекомендуємо спецзаклади, бо в практиці нашого садочка уже був подібний випадок. Ми, певна річ, старались працювати з проблемною дитиною, але це доволі важко…
- Які проблеми насушні має ДНЗ?
- В першу чергу, не вистачає матеріального забезпечення. Єдиний вихід – звертаємося по допомогу до батьків, на щастя, більшість із них йдуть на зустріч. Але до зібраних на потреби групи чи садка коштів ні я, ні вихователі не маємо жодного відношення, всім керує батьківський комітет. Спільними зусиллями батьки придбали для «Світлячка» постільну білизну, посуд, килими і навіть іграшки та навчальні посібники. Можливо, колись держава таки повернеться до нас лицем, і ми не потребуватимемо батьківської допомоги. Адже для різнобічного розвитку дитини потрібне різноманітне ігрове обладнання, оперуючи яким маля пізнаватиме світ.
- Дякую Вам, шановна Богдано Антонівно, за напрочуд цікаву і змістовну розповідь. Що б Ви ще хотіли сказати батькам і діткам?
- Основні суспільно-моральні засади закладаються в дитині протягом її перших п’яти і рочків. Це коли батьки приводять зарюмсане, несміливе дитя, а на випуску із садочка вже гордо стоять практично школярі. Ми закладаємо паростки добра і любові в їхні сердечка, і отримуємо велику нагороду коли, вже дорослими, вихованці впізнають нас на вулиці. Діти – наше все: і радість, і досягнення, і майбутнє…
Тетяна Зарецька
 

Переглядів: 1118 | Додав: vovak | Теги: Бурштин, ДНЗ, Світлячок, Богдана Антонівна Данилюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: