Субота, 23.11.2024, 06:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 9
Гостей: 9
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Червень » 10 » ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ!
11:08
ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ!

За даними Головного управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області склалася несприятлива ситуація щодо захворюваності на ботулізм. Протягом біжучого року спостерігається різке збільшення випадків даного захворювання. Станом на 01.06.2015 року в області зареєстровано 8 випадків захворювання і потерпіло 9 осіб. У 2014 році було зареєстровано 2 випадки, у 2013 році – 4 випадки.

Захворіли на  ботулізм у Тлумацькому, Галицькому, Городенківському, Рогатинському, Рожнятівському, Надвірнянському, Тисменицькому, Долинському районах. Всі випадки пов’язані з вживанням м’ясних консервів домашнього приготування.

Ботулізм - небезпечне токсико-інфекційне захворювання, що викликається паличкою ботулізму та протікає з ураженням нервової системи.

Захворювання виникає тоді, коли в організм  потрапляє харчовий продукт  , вода або аерозоль, заражений ботулотоксином - речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60 %. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції найчастіше є сільськогосподарські тварини, з екскрементами яких паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в спори. Спори можуть довго зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з грунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися і виділяти токсин – ботулотоксин, що є сильною отрутою. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій.  Як правило, ботулотоксин накопичується в консервах домашнього приготування в герметично закритій тарі, так як в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму.

Тому, з метою профілактики отруєнь  перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини в киплячій воді  - це приведе до руйнування ботулотоксину,  солона і копчена риба, ковбаса, повинні зберігатися при температурі не більше 8-10° С і за жодних умов не вживати в їжу консерви, якщо кришка банки хоч трохи надута!

 

 Головний спеціаліст Рогатинського міжрайонного управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області  Світлана Дубик 

 
Переглядів: 720 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: