Четвер, 25.04.2024, 18:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Червень » 3 » Новини законодавства
06:11
Новини законодавства

В продовження публікацій про нові нормативні акти, що набрали чинності цього року, і які вносяться зміни до питань, що регулюють придбання, відчуження, державну реєстрацію права власності на нерухоме майно та торкаються діяльності нотаріусів у сфері державної реєстрації речових прав. Хочу повідомити Вам про наступне:
1. Міністерство юстиції України наказом №454/5 від 30.03.2015р. «Про внесення змін до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» внесло зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, а саме: цим наказом встановлено, що заборону відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно) і транспортних засобів, що підлягає державній реєстрації тепер може знімати будь – який приватний нотаріус, а не тільки той, що її накладав. При цьому, якщо заборону відчуження нерухомого майна знімає нотаріус, що не накладав цю заборону, то він направляє  повідомлення  про зняття заборони по місцю знаходження (зберігання) справи по накладення такої заборони. Отже, тепер громадянам для зняття заборони відчуження майна не обов’язково звертатись до того нотаріуса, який накладав таку заборону. Тепер можна звернутись до будь якого приватного нотаріуса для вчинення такої дії.
2. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні, 29 квітня 2015р., підтримав постанову, ініційовану Мінрегіоном, про затвердження порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки.
Згідно з порядком переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється органами місцевого самоврядування села, селища, міста, із якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства зв’язані адміністративно або територіально.  Для переведення дачних і садових будинків у жилі будинки їхні власники або уповноважені ними особи подають до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, а у разі відсутності у сільській раді виконавчого органу – сільському голові низку документів.
3. Відповідно до Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року)” Верховною Радою України  внесено зміни до Земельного кодексу України.  Цими змінами передбачено, що якщо до 1 січня 2013р. була розроблена технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, і ця документація була виготовлена на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про надання або передачу земельної ділянки у власність або надання в користування, у тому числі на умовах оренди, формування земельної ділянки як об’єкта цивільних прав, здійснюється за такою технічною документацією, крім випадків, визначених ст. 791 Земельного Кодексу України. Також зміни внесено до Закону про земельний кадастр, зокрема, визначено, що якщо відомості про такі земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель то державна реєстрація цих земельних ділянок здійснюється на підставі такої технічної документації (розробленої до 2013р.).
4. Верховною Радою прийнятий Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. Цим Законом визначено особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.
Згідно цього Закону за рішенням співвласників багатоквартирного будинку усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю  або всі функції - об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (АОСББ)). 
У разі якщо протягом одного року із дня набрання чинності цього Закону,  співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено ОСББ, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком,  управління таким будинком буде здійснюватись управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.
Приватний нотаріус Галицького РНО Чіпко Ігор Петрович, 
м. Бурштин, вул. Будівельників, 1 (готель «СУПУТНИК») 
тел. +38 097 540 51 13, роб. тел.. 4 40 11 

Переглядів: 815 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: