П`ятниця, 19.04.2024, 23:41
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Червень » 8 » ​Можливість укладання колективного договору
10:16
​Можливість укладання колективного договору
Згідно зі ст. 11 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) і ст. 2 Закону України «Про колективні договори та угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII (далі – Закон про колдоговори) колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності незалежно від форм власності та господарювання, які використовують найману працю та мають права юридичної особи. Тобто колективний договір укладають не тільки суб’єкти підприємницької діяльності, але і будь-які інші організації, чия діяльність не належить до підприємницької, наприклад бюджетні та громадські організації. Суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи, які не мають статусу юридичної особи, не зобов’язані укладати колективний договір з найманими працівниками.
Отже, колективний договір є основним документом, що регулює відносини власників підприємства та найманих працівників.
Згідно зі ст. 12 КЗпП і ст. 3 Закону про колдоговори колективний договір укладається між власником або уповноваженим ним органом (особою), з одного боку, та первинними профспілковими організаціями, що діють на цьому підприємстві відповідно до своїх статутів, а у разі їх відсутності – представниками, обраними на загальних зборах найманих працівників або уповноважених ними органів, з другого боку.
Законодавство та угоди встановлюють мінімальні гарантії для працівників, конкретний їх рівень визначається в колективному договорі. Відповідно до ст.13 КЗпП України та ст.7 Закону про колдоговори колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги. Ця законодавча норма ґрунтується на  ст. 91 КЗпП України, яка встановлює, що підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників. В контексті сказаного вище необхідно зазначити, що при укладанні колективних договорів слід охоплювати турботою і такі категорії, як пенсіонери, ветерани праці, молоді працівники.
Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства, установи, організації незалежно від того, чи є вони членами профспілки, та є обов’язковими як для власника або уповноваженого ним органу, так і для працівників підприємства, установи, організації.
Прохання до всіх керівників, голів профспілкових комітетів та трудових колективів - ініціювати укладання колективних договорів на кожному діючому підприємстві. Повідомна реєстрація колективних договорів проводиться в відділі соціального захисту населенняБурштинської міської ради за адресою: вул. С.Стрільців, 4(каб. 1)або консультації за телефоном: 4-46-00
Інформація щодо проведення реєстрації має бути опублікована реєструючим органом у ЗМІ та на офіційному веб-сайті. Нагадаємо, що повідомна реєстрація колективних договорів проводиться з метою засвідчення автентичності примірників і копії поданих угод (договорів) для забезпечення можливості врахування їх умов під час розгляду трудових спорів.
Завідувач сектору з питань праці, контролю за правильністю призначень пенсій,соціальних допомог, субсидій та зв’язків з громадськістю Бурштинської міської ради
Переглядів: 613 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: