Вівторок, 19.03.2024, 04:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 03

Про роль жінки в лавах УПА написано вже немало, та все ж не перестаєш дивуватися тій сміливості та непохитності, з котрими наші дівчата ставали до боротьби. Не амазонки, але дуже відважні, не жанни д’арк, та гранично жертовні, котрі з однаковою гідністю переносили жах пекельних тортур та приречену безвихідь концтаборів. Хоча жінки рідше перебували під кулями, однак вони несли не менший тягар: допомогти, нагодувати, перев’язати рани. А ще – розрадити і надихнути на боротьбу. Бо хіба маєш право поступитися он тому чорночубому вояку силою духу, навіть якщо тобі лише шістнадцять?..
Прикладом такої героїчної боротьби є наша сьогоднішня співрозмовниця Марія Іванівна Хованець. Затишна оселя вся прикрашена вишивкою – то творіння невтомних рук господині, її віддушина. Привертає увагу заквітчаний рушником портрет дівчини з осяйною посмішкою.  – То моя сестра Стефа, вона загинула за Україну. – Марія Іванівна змахує сльозу… Ми ро ... Читати далі »

Переглядів: 816 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

УКРАЇНА
Бурштинська міська рада Івано-Франківської області
Розпорядження від 22 02.2016. м. Бурштин
Про скликання 7 сесії Бурштинської
міської ради сьомого скликання

Відповідно до п.8 частини четвертої ст.42, ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:
1.Скликати 7 сесію міської ради сьомого скликання 4 березня 2016 року о 10.00 годині в приміщенні будинку культури ім, Тараса Шевченка.
Проект норядку денного сьомої сесії Бурштнської міської ради сьомого скликання:
1. Про проект про встановлення тарифів на постачання теплової енергії та послуги централізованого опалення і гарячого водопостачання.(проект 96)
2. Про затвердження Положення про сектор містобудування та архітектури (проект 78).
3. Про взяття на банане газопроводу по вул. Сонячна - Івасюка м. Бурштин ( проект 75).
4. Про внесення в перелік об’єктів комунальної власності комунального майна.(проект 99).
... Читати далі »

Переглядів: 570 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

Руслана Скобель – уродженка Бурштина, тут народилася і виросла. Навчалася в Бурштинській школі №2, згодом закінчила фінансовий інститут. Хоч жінка давно мешкає в Америці, але підтримує зв’язок з Батьківщиною. Щоразу, приїжджаючи в Бурштин, вона бачить непросте життя людей похилого віку, як важко їм прожити на невелику пенсію, особливо одиноким і хворим.
 – Помагаю, бо дуже люблю Україну і її людей! – зізнається  Руслана Скобель.
Життя в Америці не було для неї безхмарним, прийшлося багато пережити, в тому числі і фінансову кризу минулих років. Після важкої операції померла мама – Шеремета Ольга Ярославівна, поховали її в Україні, в селі Н.Мартинів. Їхня родина не багата, але люди не можуть стояти осторонь чужої біди. Батько Руслани – Михайло Скобель в спілці з іншими благодійниками української діаспори щоразу перераховує кошти на АТО. А Руслана ось уже тричі передавала грошову допомогу одиноким і нужденним людям Бурштина. Сум ... Читати далі »

Переглядів: 1193 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(1)

 Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2015 р. № 489 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 березня 2013 р. № 261» внесено зміни до Порядку  організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відповідно до внесених змін безоплатними санаторно – курортними путівками забезпечуються постраждалі особи ( особи, віднесені до категорії 1) та потерілі діти (діти – інваліди, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою).
На виконання ПКМУ від 27 березня 2013 року № 261 відділ соціального захисту населення Бурштинської міської ради проводить прийом заяв від постраждалих осіб для забезпечення санаторно-курортними путівками в 2016 році.
Для взяття на облік та забезпечення путівкою у 2016 році постраждала особа чи один із батьків потерпілої дитини – інваліда або особа, яка їх замінює, подає такі документи:
для одержання санаторно-курортної путів ... Читати далі »

Переглядів: 520 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

У вівторок у Будинку культури імені Тараса Шевченка відбулася зустріч представників обласного центру допомоги учасникам АТО, міської влади та безпосередньо учасників АТО. Під час розмови присутні мали змогу поділитися напрацюваннями, обговорити гострі наболілі питання, які турбують захисників Вітчизни та напрацювати шляхи їх вирішення.
Власне обласний центр допомоги, яка зазначила його керівник Наталія Перцович, є консультативно-дорадчим органом обласної державної адміністрації. Окрім пані Наталії, яка займається безпосередньо допомогою дітям та сім’ям учасників АТО, на зустрічі були присутні учасник АТО Андрій Фармуга, котрий відає власне допомогою учасникам АТО та Наталія Сербин, котра займається більше допомогою пораненим.
Основним лейтмотивом зустрічі було налагодження контакту між учасниками АТО, владою та, власне, Центром. Адже, як зазначили гості, іноді влада замало уваги приділяє учасникам АТО, а іноді воїни самі не мають бажання звертатись до влади.   ... Читати далі »

Переглядів: 705 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

Саме так можна описати атмосферу підсумкової зустрічі між членкинями громадської організації «Жінки для майбутнього», жінками-лідерками громадських організацій та жінками з числа внутрішньо-переміщених осіб, яка відбулася 7 лютого в приміщенні Центру громадської активності у м. Бурштині.
Завершився проект «Розвиток заради змін: активізація жінок в період кризи», що виконувався за фінансової підтримки УКРАЇНСЬКОГО ЖІНОЧОГО ФОНДУ, який дав старт новій професійній команді жінок активно працювати заради миру, порозуміння і впровадження принципів гендерної рівності в регіоні.
  А почалось все ще влітку, коли невелика групка активісток поставила собі за мету об’єднати жіночий потенціал і створити потужну жіночу організацію в Прикарпатському регіоні, в яку би входили не тільки корінні мешканці Івано-Франківщини, а і жінки з числа внутрішньо-переміщених осіб, адже саме вони на сьогоднішній день є найбільш вразливою категорією наших співвітчизни ... Читати далі »

Переглядів: 593 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

Андрій Кузьменко - Скрябін -  загинув 2 лютого 2015 року в автокатастрофі біля Лозуватки, Донецької області. 
У співака залишились мільйони шанувальників та тисячі друзів по всій Україні. 
Не забувають про Кузьменка і в Бурштині. Нещодавно у нововідкритому пабі «Капелюх», що по вулиці Січових Стрільців, відбувся своєрідний творчий вечір-вшанування пам’яті без перебільшення видатного українця.

Модератором заходу був журналіст ТБ «Галичина» Любомир Белей, котрий в той вечір уміло поєднав розповіді про Скрябіна, з котрим був знайомий безпосередньо, його пісні та згадки про нього жителів Бурштина та Івано-Франківська, котрі зібрались в «Капелюсі».
Поділився своїми спогадами про Кузьму і композитор Ігор Іванців. 
Власник закладу Василь Тварок подякував присутнім за розповіді та пообіцяв проводити таког ... Читати далі »

Переглядів: 656 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

У четвер відбулась чергова зустріч міського голови, депутатів та керівників секторів та відділів Бурштинської міської ради з жителями так званої «старої частини» міста. 
Роксолана Джура вчергове, як і на зустрічах у ПК «Прометей» та на телеефірі, зупинилась на основних аспектах роботи ради за 100 днів. 
Проте були на зустрічі і питання, котрі стосувались безпосередньо тої частини міста - питання банківського відділення, питання аварійного будинку по вулиці Степана Бандери, питання дитячих майданчиків та доріг, питання каналізації і  водовідведення.
Зокрема, щодо банківського відділення то, як зазначила Роксолана Олександрівна, «в останню мить відмовився там працювати навіть ПУМБ банк, тому вчергове треба повернутися до варіанту з прийомом жителів банківським працівником від Ощадбанку декілька разів на місяць, але не рідше ніж раз у тиждень,  у приміщенні БК імені Тараса Шевченка. Як тільки ми цю проблему вирішимо - ... Читати далі »

Переглядів: 729 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

Щороку 21 лютого відзначаємо Міжнародний День рідної мови. Це порівняно молоде свято до календарів усього світу ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію. Де і коли народилася традиція Міжнародного Дня рідної мови? Історія свята, на жаль, є сумною. Цей день святкується з присмаком гіркоти. Адже саме 21 лютого 1952 року в Бангладеші заборона урядом використання в країні бенгальської мови стала причиною масових заворушень. Влада жорстоко придушувала демонстрацію протесту. Відтоді цей день у Бенгладеші став днем полеглих за рідну мову.
Минуло багато років. Тільки в жовтні 1999 року сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови. З 21 лютого 2000 року цей день відзначається  і в нас.
Як море починається з річки, так українське слово - з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, поглиблювалося під пером Івана Котляревського, ... Читати далі »

Переглядів: 597 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

Це дивляться з темних небес загиблі поети й герої – всі ті, хто так вірив у світле майбутнє твоє. С.Фоменко
На самім початку революційних подій, коли нікому і в голову не могло прийти, чим усе обернеться, слова «Слава Україні! Героям Слава!»  видавалися простим вітанням. Звісно, для частини протестувальників гасло мало важливий сенс, але для більшості було лише словами, котрими розпочинали свою промову численні оратори зі сцени Майдану.
Для частини ж населення і поготів всі ці гасла й вітання, в їх серйозному варіанті, асоціювалися із націоналізмом та чимось неприємно-ворожим. Вони не розуміли, про яких таких героїв йдеться, якій нації слава? Інші ж на місці героїв бачили Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Степана Бандеру, Романа Шухевича та упівців, або ж тих, хто першим вийшов на Майдан, а дехто – волонтерів. У кожного був свій варіант. Із розвитком подій в центрі столиці з’являлися все нові і нові претенденти на те, щоби с ... Читати далі »

Переглядів: 762 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

18 лютого в читальній залі масової бібліотеки відбувся захід «Нескорений Майдан: День гніву. День болю. День смутку», приурочений вшануванню подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Участь взяли  учні ЗОШ №2 та активний громадський діяч Бурштина, учасник подій на Майдані Іван Городецький. Розпочала  зустріч Марія  Куйбіда, прочитавши вірш «Весна’14». Минуло два роки від того часу, як в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській загинули герої, яких народила Революція Гідності. 
Безстрашні захисники свого народу... Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності. Українські Ангели загинули за правду, свободу, незалежність своєї держави, і ціною жертовності показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним. Відчути глибину трагедії і болю, які впали невимовним тягарем на Україну у грудні 2013 – лютому 2014 рок ... Читати далі »

Переглядів: 619 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

21 лютого 2016 року в читальній залі Бурштинської масової бібліотеки з учасниками молодіжного клубу «Сучасник» був проведений захоплюючий  бібліотечний квест «Мовний дивосвіт: слово і книга», присвячений Міжнародному дню рідної мови. Квест – це пошукова, розважальна та інтелектуальна гра, це випробування для тих, хто бере участь, на ерудованість, начитаність та уміння змагатися.
У Олеся Гончара є гарний вислів: «У вигляді мови природою дано людині великий скарб. Не тільки користуватися ним, рідним словом, але і натхненно ростити і оберігати його коріння й леліяти його цвіт  –  ось тоді воно і буде запашним та співучим, сповненим музики і чару, життєвої правдивості й поетичності». Тому мета нашого квесту: збудити прагнення читачів продемонструвати свої знання та вміння з української мови, літератури, спонукати їх до творчої праці; розвивати вміння застосовувати свої знання в незвичних ситуаціях; виховувати повагу до ... Читати далі »

Переглядів: 635 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

19-20 лютого наше місто приймало другий тур чемпіонату України серед аматорів у першій волейбольній лізі.

На той час «Західрембуд» одноосібно очолював групу. Опісля другого туру в групі «А», де виступають бурштинці, встановилось двовладдя - стопроцентний результат вивіз із міста енергетиків «Спартак» зі Сваляви. Натомість бурштинці зіграли другий тур аналогічно першому: поступились команді зі Сваляви 2:3, переграли «Фаворит» з Нижнього Селища 3:0 та вирвали перемогу 3:2 у ВК «Рокосово».
До наступного етапу змагань - фінальної частини - вийдуть по дві команди з кожної з трьох сформованих груп, які і розіграють місця з 1 по 6. Інші команди змагатимуться за 7-12 місця. Третій тур змагань відбудеться 24-27 березня - «Західрембуд» захищатиме честь міста  на майданчику у Сваляві.  Натомість 24-29 травня ... Читати далі »

Переглядів: 695 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

Вірус Зіка — вірус, що поширюється комарами, був уперше виявлений у макак резус в Уганді в 1947 році в рамках роботи мережі моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. Потім, в 1952 році вірус був виявлений у людей в Уганді й в Об’єднаній Республіці Танзанія. Спалахи хвороби, викликаної вірусом Зіка, зареєстровані в Африці, Північній і Південній Америці, Азії й Тихоокеанському регіоні.
Вірус Зіка передається людям при укусах заражених комарів роду Aedes, в основному виду Aedes aegypti, що живуть у тропічних регіонах. Ці ж комарі є переносниками лихоманки Денге, Чикунгуньи й жовтої гарячки. 
 Цей комар може перебувати в стані сплячки й виживати в регіонах з більш низькими температурами. 
Комарі Aedes літають на відстань, максимум, 400 метрів. Але люди можуть ненавмисно перевозити їх з одного місця в інше (наприклад, у багажнику машини, на рослинах). Якщо комарі виживуть в умовах нового  температурного клімату, вони теоретично здат ... Читати далі »

Переглядів: 640 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)

З початку 2016 року триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році.
Громадяни, які згідно з нормами Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями зобов’язані надати декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік, надають її до 01.05.2016.
Метою декларування доходів фізичних осіб – платників податків є не лише сплата податку на доходи фізичних осіб до бюджету, а й повернення платникам сум податку, надмірно сплаченого з їх заробітної плати у минулому податковому 2015 році.
Повернути частину податку, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації ними права на податкову знижку.
Згідно з положеннями статті 166 Кодексу платники податку мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента ... Читати далі »

Переглядів: 754 | Додав: REDAKTOR | Дата: 03.03.2016 | Коментарі(0)