Середа, 24.04.2024, 02:09
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 11 » Зберегти та примножити
11:17
Зберегти та примножити

Бурштинський енергетичний коледж Івано-Франківського національного технічного  університету нафти і газу уже 49 років випускає фахівців в галузі енергетики. Цей навчальний заклад, за майже півстоліття свого існування зумів, попри різні непрості ситуації в державі втриматись на плаву, більше того активно розвиватись, а все завдяки організаторським здібностям очільника цього закладу - доктора філософських наук, професора, Відмінника освіти України - Олександра Дмитровича Джури, злагодженій та компетентній роботі усього колективу.

- Олександре Дмитровичу, якою видалась для вас ця зима, чи вдалося знайти шляхи економії енергоносіїв, яка ситуація із фінансуванням у навчальному закладі?
- Перезимували ми як усі. Не просто все було, адже навчальний процес розривався не з причини закладу, а через кризу в суспільстві, в соціальній, політичній, економічній сферах. Усі навчальні заклади в Україні пішли, в деякій мірі, на скорочення термінів навчання. Ми не працювали майже півтора місяці: повністю січень та половину лютого. Усі ці години було відпрацьовано по суботах, та додатковим навантаженням у вигляді п'ятих пар. Також заощадити на енергоносіях допомогла сама природа, адже зима видалась на диво теплою. Сьогодні Міністерство науки та освіти України майже не фінансує процеси теплокомунікації, йде великий процес індексації по стипендіях, заробітних платах. На сьогодні коштами, які ми заробляємо, не враховуючи платних форм навчання, через господарсько-комерційну діяльність, вдалося закрити питання навіть уже й лютого місяця по зарплатах та стипендіях, уся індексація виплачена. Це, як вважаю, є дуже великим досягненням на сьогоднішній день, але, в першу чергу, це заслуга нашого колективу.
- Якою буде цьогорічна вступна кампанія, які спеціальності можуть обирати абітурієнти?
- Вступна кампанія у нас розпочалася ще у жовтні минулого року, сьогодні йде процес профорієнтаційної роботи. Закон України "Про вищу освіту" вступив в дію з вересня 2014 року, тому вже працюємо в новому законодавчому полі. Як відомо, в державі в 2016 році буде останній набір молодших спеціалістів, залишаться тільки дві ліні кваліфікації - бакалаврат та магістратура. Тобто набір на базі дев'яти класів відбуватиметься у цьому та наступному році, а вже з 2017 року набір абітурієнтів буде проводитись тільки на базі випускників одинадцятих класів, тобто буде суто професійна орієнтація. Сьогодні ми маємо десять спеціальностей і чотири напрями вищої школи, що важливо, ми десять років тому розпочали роботу бакалаврського напряму. Цьогоріч якихось особливих змін в ступній кампанії не передбачено, залишаються базові спеціальності молодшого спеціаліста енергетичні, електропостачання, теплотехніки, автоматизація і комп'ютерні технології, оціночна діяльність, економіка підприємства, фінанси і кредит, землевпорядкування і природнича екологія, а також спеціальності бакалаврського напряму - теплоенергетика, електротехніка та економіка підприємства.
- Яким є внутрішнє життя коледжу у час вільний від занять?
- У нас досить активне студентсько-викладацьке життя. Приміром 5 березня у нас  відбудеться науково-практична конференція, на якій розглядатимуться питання методів вдосконалення системи освіти в нашому житті. Сьогодні проходить процес реформації, а школи нажаль залишились на старих позиціях системи розвитку так, як двадцять років тому. Також наші студенти є активними учасниками олімпіад різного масштабу: обласних, всеукраїнських та міжнародних, що приємно, вони здобувають призові місця по фахових дисциплінах в енергетиці. Наша студентська молодь активно займається спортом, їздять на різні змагання з волейболу, баскетболу, футзалу і також показують високий результат.
- Якою сьогодні бачите систему освіти, адже знаходимось в активній фазі реформування?
- Сьогодні система освіти повинна базуватися на основі комунікативності та патріотичного виховання. Якщо в первіснообщинному ладі основна мета виховання полягала у тому, щоб юнака чи жінку навчити тримати стріли і добре стріляти, аби здобути собі їжу, то сьогодення вимагає належної освіти.
- Якою є затребуваність професій випускників коледжу?
- У нас є створена база даних, є люди які займаються працевлаштуванням наших випускників. Загалом працевлаштування є в межах 75 %. До працевлаштування відносимо також продовження навчання на бакалавраті, магістратурі. Сьогодні разом із компанією ДТЕК напрацьовуємо шляхи співпраці щодо працевлаштування наших студентів, зміцнення матеріально-технічної бази, проходження навчально-виробничої практики, адже цей заклад і був побудований для енергетичного підприємства.
- Зважаючи, що наближаємось до прекрасного весняного свята, що б хотіли побажати жіночій половині міста Бурштина?
-    Важливо, щоб жінки отримували багато любові від оточуючих, рідних людей. Щоб були щасливі, народжували дітей, аби зростало гідне нове покоління. Важливо пам'ятати, що жінка - це основа, стратегія життя суспільства, бо якщо жінка здорова, має мотивацію в житті, вона тоді активна, має багато енергії яку зі сторицею віддає навколишнім. Бажаю усім жінкам хорошої мотивації та шаленої любові!!!
Надія Польова

 

Переглядів: 622 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: