П`ятниця, 29.03.2024, 16:14
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 11 » Володимир Гулик: «Бурштинці приймають повістки зі словами «Слава Україні!»
11:15
Володимир Гулик: «Бурштинці приймають повістки зі словами «Слава Україні!»

20 січня в Україні стартувала четверта хвиля мобілізації, яка триватиме впродовж 210 діб. Мобілізація проходитиме у три етапи на території 24 областей та Києва, планується мобілізувати не більше 104 000 чоловік, а це близько 2,5% військовозобов’язаних у кожній області.
У м. Бурштині розпорядженням міського голови від 19.01.2015 року з метою своєчасного оповіщення військовозобов’язаних та офіцерів запасу утворено дільницю оповіщення Бурштинської міської ради у кількості 9 чоловік, головою дільниці призначено заступника міського голови Гулика В.Р.

- Володимире Романовичу, чи існує можливість написати заяву про відмову від мобілізації, аргументуючи, що вона не законна?
- Усі розмови про незаконність мобілізації є юридично безпідставними. Закон «Про оборону України» у 4-й статті допускає оголошення мобілізації не лише у разі війни, а й у разі загрози нападу на Україну. Зразки заяв про відмову від мобілізації, які з`являються в Інтернеті є абсолютно незаконними. У випадку написання схожих псевдодокументів та подання їх до комісаріату автору загрожує адміністративна та інша відповідальність. Більше того, хочу сказати, що особи, які розповсюджують схожі  зразки відмов від мобілізації,  працюють не на благо українського народу, а в інтересах окупанта!
- За попередньою інформацією поширеною військовими у ЗМІ, нова хвиля мобілізації торкнеться в першу чергу кількох пріоритетних категорій військових спеціалістів, хто ж все-таки підпадає під мобілізацію та отримує повістки в першу чергу?
- Насамперед, хотів би зазначити, що Міністр оборони України Степан Полторак виступає проти того, щоб під час четвертої хвилі мобілізації залучалися люди без досвіду і бажання служити. За його словами, у першу чергу призиватимуть добровольців, які раніше не проходили військову службу, але є придатними за станом здоров’я, людей з бойовим досвідом та тих, хто має відповідні військові спеціальності. Найзатребуванішими будуть: навідники, механіки, розвідники, зв`язківці, артилеристи, танкісти, спеціалісти ПВО та водії. Загалом, під мобілізацію підпадають військовозобов’язані чоловіки від 20 до 60 років,  військовозобов’язані жінки від 25 до 50 років, добровольці до 60 років.
- А кого не торкається четверта хвиля мобілізації?
- Відповідно до ст.. 23 Закону України «Про мобілізацію » не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:
- заброньовані на період  мобілізації  та  на  воєнний  час  за органами  державної  влади,  іншими державними органами, органами місцевого самоврядування,  а також за підприємствами, установами і організаціями;
- визнані відповідно до висновку  військово-лікарської  комісії тимчасово  непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін   до    шести    місяців    (з    наступним    проходженням військово-лікарської комісії);
- чоловіки,  на  утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу  у  разі  їх  згоди  тільки  за місцем проживання);
- жінки  та  чоловіки,  які самостійно виховують дитину (дітей) віком  до  18  років (такі особи можуть бути призвані на військову службу  у  разі  їх  згоди і тільки за місцем проживання);
- жінки  та  чоловіки,  на  утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею 23 років;
- усиновителі,   опікуни,   піклувальники,   прийомні   батьки, батьки-вихователі,  на  утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи  можуть  бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки  за місцем проживання);
- зайняті постійним  доглядом  за особами,  що його потребують, відповідно до законодавства  України,  в  разі  відсутності  інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
- народні депутати України;
Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період  не  підлягають також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.
- Ви, як голова міської дільниці оповіщення організовуєте процес вручення повісток військовозобов’язаним, хто і в який спосіб це робить?
- Перш за все, чоловікам потрібно знати, що вручити повістку можуть як представники військового комісаріату, так і працівники ЖЕКу чи міської ради. Загалом,  у м. Бурштин повістки розносять члени дільниці оповіщення, яких є 9 чоловік. Повістку військовозобов’язані отримують лише двома способами – за місцем проживання або за місцем роботи. При цьому чинність повістки засвідчує лише особистий підпис військовозобов’язаного.
- Як військовозобов’язані реагують на вручення їм повісток?
- Реагують по-різному, частіше за все не відчиняють дверей, хоча є і справжні патріоти, які беруть повістки із словами «Слава Україні!», хотілося, щоб таких чоловіків було якомога більше. На сьогоднішній день, із 750 повісток, які надійшли нам із Галицько-Рогатинського об’єднаного військкомату, вручено тільки близько 200. Хотілося б зауважити, що дані повістки – це вимога з’явитися для проходження медичної комісії.
- Які дії групи оповіщення у разі відмови брати повістку? Чи передбачено покарання таким особам?
- За відмову брати повістку складають акт про адмінпорушення, що може призвести до кримінальної відповідальності. Ухиляння від призову за мобілізацією – позбавлення волі строком від 2 до 5 років. За неявку у військкомат передбачено штраф у розмірі від 85 до 119 грн, порушення законодавства про мобілізацію – від 17 до 51 грн, за умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка  - від 17 до 51 грн.
- Розкажіть будь ласка, якщо все-таки військовозобов’язаний розписався про те, що отримав повістку, які його подальші дії?
- Після того, як громадянин отримав повістку, він зобов’язаний з’явитись у вказаний у повістці час на збірний пункт чи військкомат. З собою потрібно мати повістку або мобілізаційне розпорядження, військовий квиток, паспорт, обліково-послужну картку, а водіям автомобілів, танків, тракторів, мотоциклів та інших машин і техніки – водійські права та інші речі, вказані у повістці. У військкоматі уточнять інформацію щодо вас і вже згодом вкажуть на подальші ваші дії. Зверніть увагу, що у повістці мають бути вказані час та адреса, куди має прибути військовозобов`язаний. Також на ній має бути прізвище та ім`я особи, яка підлягає мобілізації, підпис районного військового комісара.
- А чи існують поважні причини неявки у військкомат?
-  Так, існує кілька причин, зокрема це хвороба, яка позбавляє можливості з`явитись, смерть чи важка хвороба близького родича, перешкода стихійного характеру або інші обставини, які позбавляють можливості з`явитись на збірний пункт.
Однак наголошую на тому, що причини неявки обов’язково повинні підтверджуватись документально
- Володимире Романовичу,  а чи передбачені у Бурштині певні соціальні гарантії мобілізованим особам?
- Звичайно, ми максимально намагаємося допомогти нашим бійцям. У Бурштинській міській раді створено Координаційний комітет допомоги учасникам АТО, головою якого є заступник міського голови Козар М.С. Для того, щоб отримати пільги учасники АТО чи члени їх сімей повинні звернутися до комітету із відповідною заявою та надати довідки про участь у антитерористичній операції на сході країни. В якості пільг передбачено звільнення на 100% від сплати за житлово-комунальні послуги та оплати за харчування дітей в ДНЗ та школах міста.
- Дякуємо Вам за роз’яснення, сподіваємося вони будуть корисними для читачів «Бурштинського вісника». Слава Україні!.
- Героям слава!
Начальник оргвідділу міської ради Олена Кравчишин

Редакція щиро вітає Володимира Романовича
з Днем народження та бажає йому здоров’я
 і здійснення всіх задумів.

Переглядів: 833 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: