Субота, 20.04.2024, 09:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Вересень » 1 » Профілактика захворювань людей на лептоспіроз
09:06
Профілактика захворювань людей на лептоспіроз

Лептоспіроз - гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. 
Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах - 7-30 днів, у харчових продуктах - декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби. 
Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В антропургічних осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.
Захворювання від людини до людини не передається.
Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених випорожненнями гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного тракту.
Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.
Захворювання у більшості випадків починається, - гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м’язах, особливо литкових (діагностична ознака).
Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби появляється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.
Безжовтянична форма зустрічається рідко.
Успіх лікування залежить від своєчасного звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов’язкова, тому що можливі тяжкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу. 
Станом на даний час  в області зареєстровано 13 випадків захворювання людей на лептоспіроз (0,95 на 100 тис. населення) проти 8 випадків (0,58 на 100 тис. населення)  за аналогічний період  2014 року.
Випадки захворюваності людей  на лептоспіроз у 2015 році  реєструвались у 8-и районах області: Галицькому- 1, Коломийському- 1, Косівському – 3, Рогатинському – 1, Снятинському – 1, Тисменецькому – 1, Тлумацькому- 1 та м. Івано-Франківськ- 4. 
Тяжкий перебіг хвороби часто закінчується смертю у 14% хворих.
Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:
- утримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
- не купатись у забруднених водоймах; 
- не пити води з невідомих джерел;
- проводити систематичні дератизаційні заходи.                          
Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт в осередках лептоспірозу та планова одночасна суцільна весняно-осіння дератизація.
Лікар епідеміолог    Іван Степований

Переглядів: 761 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: