Четвер, 25.04.2024, 04:41
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Вересень » 22 » НА ЧАСІ
09:22
НА ЧАСІ

...«Відтепер бурштинці матимуть реальну можливість впливати на міський бюджет та контролювати використання бюджетних коштів»...

Таке повідомлення потрапило в поле зору Бурштинського Вісника у соціальних мережах. Важлива та актуальна новина не змогла залишитись і без нашої уваги. Подробиці з’ясовували безпосередньо з автором – Головою правління Громадської організації «Центр права та протидії корупції» Максимовою Іриною Юріївною, до якої навідались у переддень міського свята.
- Отож, пані Ірино, назва Вашої організації звучить серйозно та дещо насторожує. Не могли б ви детально розповісти, чим займаєтесь?
- «Центр права та протидії корупції» працюює у м. Бурштині з квітня 2015 р. Одним із натхненників створення Центру є Агенція місцевого економічного розвитку м. Бурштина. Власне, сама ідея заснування громадської організації виникла із результатів діяльності керівників та членів АМЕР у сприянні розвитку демократії, захисту прав людини та протидії корупції як в складі інших громадських об’єднань так і на рівні громадянина. 
Основна мета «Центру права та протидії корупції» - це проведення інформаційно-просвітницької роботи та адвокацїї забезпечення конституційних прав людини.  
Свій акцент ми робимо на людині як особистості і захисті її прав, а будь-яке корупційне діяння напряму повязане із порушенням прав людини. 
- Організація ще зовсім молода, однак інформаційні повідомлення у соціальних мережах свідчать про вашу активну діяльність. Над чим працюєте сьогодні?
- На сьогодні, крім основної діяльності «Центр права та протидії корупції» розпочав роботу над двома великими проектами. «Відкриті гроші»: Комплексна модель ефективної участі громади у формуванні та моніторингу бюджету м. Бурштин, а також «Впровадження та підтримка механізму демократичного прийняття управлінських рішень у сільських громадах Івано-Франківської області».
- Чому саме «Відкриті гроші»? Що цей проект дасть жителям м. Бурштина?
- Сьогодні Бурштин – місто обласного підпорядкування. Збільшення надходжень та власних можливостей є очевидними перевагами таких змін. Разом з тим, місто отримало і низку зобов’язань по освоєнню та ефективному використанню бюджетних коштів, а питання прозорості міського бюджету стало одним з визначальних питань сталого розвитку. 
Як показали останні дослідження, жителі міста переважно необізнані щодо проектів, які реалізовуються за публічні кошти. Громадськість не бере участі у формуванні бюджету та моніторингу його виконання.
Тому мета проекту «Відкриті гроші» - це створення громадського дорадчо-консультативного органу, який матиме вплив на формування та моніторинг міського бюджету з використанням інноваційної інформаційно-комунікаційної платформи «Відкрите місто».
- «Відкрите місто»? Цікаво!
- Вважаємо, що подача пропозицій через платформу «Відкрите місто» підвищить задіяність жителів у підготовці програми соціально-економічного розвитку, програм Соціального партнерства міста Бурштина, в освоєнні екологічних коштів та забезпечить прозорість виконання робіт за бюджетні кошти на території міста. 
- Що зроблено на сьогодні?
- На даний час проведене дослідження організацій, які виконуть подібні функції та працюють в малих містах України. Проаналізовані кращі практики їх створення та функціонування. Результати дослідження будуть представлені 25 вересня на засіданні круглого столу на тему «Механізми впливу на формування місцевої бюджетної політики міста». 
- Як діятимете далі? 
- Спільно з громадою міста створимо такий орган при міській раді. Також передбачаємо навчання для членів новоутвореного органу та депутатів міської ради щодо формування бюджету за новими процедурами. 
- Пані Ірино, та чи достатньо у Вас кваліфікованих кадрів для такої відповідальної справи?
- Звичайно, як досить молодій організації, самостійно реалізувати такі проекти нам було би досить складно. Ми співпрацюємо з декількома організаціями, які мають позитивний досвід впровадження подібних ініціатив. Зокрема це ГО «Центр громадської адвокатури» (м. Львів), ГО «Центр політичних студій та аналітики» (м. Івано-Франківськ), Інформаційно-правовий центр «Наше право» (м. Львів), ГО «Відкритий інформаційний простір» (м. Бурштин) та інші.  Члени та партнери Центру виступають активними правозахисниками, серед нас є кваліфіковані юристи, економісти, соціологи, психологи з досвідом роботи у дотичній сфері. 
- Дякую за цікаву та змістовну розмову! Успіхів Вам у такій потрібній та нелегкій справі.
- На завершення, хочу побажати нашим місцевим жителям бути більш активними Ми переконані: «Будь-яка влада повинна бути підконтрольна громаді, а не навпаки»!
Олександра Шаган

Переглядів: 642 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: