П`ятниця, 29.03.2024, 03:15
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Вересень » 8 » Комунальники міста погрожують страйком
06:25
Комунальники міста погрожують страйком

Як ми писали на першій сторінці, у четвер на території ВКГ КП «ЖИТЛОВИК» відбулася профспілкова конференція  працівників комунального підприємства  з питань виплати заробітної плати та відміни індексації. Власне четвергова конференція стала наслідком засідання профкому працівників підприємства, яке відбулося 26 серпня цього року. А засідання профкому, в свою чергу, було наслідком затримки заробітної плати та відміни індексації.


Як зазначив у вступному слові голова профкому Василь Терлецький,  на нинішнє засідання, шляхом вручення протоколу засідання профкому від 26.08 було запрошено керівництво підприємства та міста, проте ніхто із запрошених не з’явився. Натомість на конференцію прийшли усі делеговані від цехів та відділів підприємства, голова обласної профспілкової організації Зіновій Павлишин, менеджер компанії ДТЕК Анатолій Печерський, депутати міської ради - члени комісії з питань будівництва, архітектури та ЖКГ. Факт відсутності вищого керівництва  обурював працівників і справа уже доходила до висловлення недовіри. Проте керівник ВКГ Юрій Угрюмов дещо послабив радикальні настрої і зазначив, що варто було б спочатку все ж вислухати звіти директора, бухгалтера та юриста комунального підприємства «Житловик», а також міського голову або когось із заступників а вже потім вирішувати як чинити далі.  Голова президії конференції Оксана Літинська запропонувала прийняти порядок денний, до котрого на початку були включені такі питання:
1. Причини невиплати заробітної плати та зняття індексації з працівників КП «Житловик».
2. Фінансово-економічний стан підприємства, причини такого стану  та шляхи виходу  із даної ситуації.
3. Правильність списання боргів та терміну давності юридичним відділом КП «Житловик» 
4. Обрання страйкового комітету.
Під час обговорення доцільності розгляду саме цих питань вияснилося, що по перших трьох немає кому доповідати, тому варто на конференції розглянути тільки четверте питання. Натомість делегати конференції погодились дати час владі до 8 вересня підготувати звіт, виправити ситуацію і піти на конструктивні переговори з колективом. В інакшому випадку страйковий комітет, за обрання членів до котрого взялися, вже 8 вересня оголосить про початок страйку або інших акцій.
До страйкового комітету, за пропозиціями делегатів було обрано 15 делегатів (5- з ВКГ, по 3 з АТГ та ЖКГ, по 2 з АТГ та ГБіО).
Після обрання страйкового комітету надали слово голові обласної профспілки працівників ЖКГ:  
Зіновій Павлишин: «що я вам скажу, все правильно. На даний час ви все робите правильно. Тому що зарплата - це основне, що має бути в першу чергу виплачено. Всі інші платежі потім. І електроенергія і податки і все інше. А липень, червень і серпень вже треба  виплачувати, а тут мовчать і нічого не говорять. І шкода, що сьогодні вашого керівництва нема, дуже шкода. Нема ні головного інженера, ні керівника, ні фінансистів ні економістів. Чому. Не зрозуміло. Тому ви сьогодні і правильно зробили що прийняли рішення до 8 числа дати їм час і вже потім приймати радикальні міри». 
Опісля вирішили надати слово експерту - менеджеру компанії ДТЕК:
Володимир Печерський: «можу бути вам корисним, бо раніше був директором комунального підприємства у місті Славутич і переживав таку ж ситуацію але трохи з іншої сторони – з сторони директора. Тому розумію, що робиться. 
На жаль, наша компанія попереджувала про можливий саме такий розвиток подій - ще три місяці назад разом з депутатами ми пропонували зробити планове реформування підприємства для того, щоб уникнути такої ситуації. Але ця ситуація наразі ще перебуває на грані контролю, адже ви не хочете комусь дати по голові розуміючи, що  після цього нічого не зміниться. Зараз потрібні зміни, які зроблять підприємство більш стійким. Ситуація в якій ви опинились була прогнозована. Якщо є питання – можу бути радником, експертом».
Запитання від делегатів: що б ви нам порадили?
В.Печерський: «зараз вже неможна радити, ви вже пішли вперед. Тут повинен бути конструктив. Не повинно бути тільки простого спуску пари. Я бачу дії тільки по реформуванню підприємства і якщо раніше - три місяці назад ми говорили  і тоді можна було почати щоб  вже сьогодні вийти на дещо новий рівень, а не на оголошення конфлікту. Тобто сьогодні вже йде мова про дні а не місяці. Перш за все, бажання реформувати повинно бути у вас. Зверху реформовувати неможливо. Зверху можна ліквідувати. А реформація повинна бути від вас. Хтось з вас повинен сказати: я хочу взяти на себе відповідальність за цю роботу, я знаю, як це зробити. Я можу порадити, але діяти можете тільки ви».
Запитання від делегатів:  це обанкрутитись і роздрібнитись?
В. Печерський: «на флоті є така команда, коли капітан бачить, що спастись вже неможливо, він говорить, спасайся хто може. Це одне рішення, але при цьому якась частина втопиться. Тут так не можна. Ту треба рятуватись усім і сказати так, що ми водоканалом відділимось і все буде добре – не можна. Ми ж не хочемо потопити інших. Тому йти треба разом».
Слово взяла депутат міської ради, працівник підприємства Оксана Попович: «розпочну з реформування. Компанія пропонувала нам реформу але ця  реформа зводилась до скорочення людей. Я це пам’ятаю. Я згідна, що нас треба реформувати, ми самі знаємо, що всі не виживемо. Щось треба реформувати і щось скорочувати. Завжди кажуть у нашому місті багато сантехніків та ще інших. Зрозумійте, що місту 50 років, воно вже старе, піввікове,  скажіть мені – у нас була колись  бригада, що ремонтувала капітально будинки? Мені на даний час перед вами шкода що нас чотири депутати міської ради від Житловика іноді голосували не за ті питання, що можна було проголосувати. Ми могли за ці роки взяти чотири будинки, зробити з них «ляльочку» і сказати: «ось маєте – керуйте люди».  Я думаю, що в бюджеті були б знайшлися кошти на ці будинки. Ми на то не йшли, бо знаємо що нам бідним людям передати можна все. Ми переживемо за 900 гривень і будемо утримувати будинки. Зрозумійте, що наша держава поки не звернеться до нас так як має бути – ми просто будемо бомжами у нашій країні. Ми всі добре знаємо що нам треба реформуватися. На даний час найлегше нас звинуватити у тому, що ми не маємо зарплати. Ми – прості люди - не винні. Ми маємо владу, яка повинна за нас дбати і якщо ми десь помилились – вона повинна нас підштовхнути і підказати. Але наша влада до нас не йшла. Так що ми прості люди тепер думаймо, що маємо робити. Дайте нам план реформ і ми будемо знати що ви хочете, ми будемо знати, що місто не лишиться в болоті. Я б хотіла щоб наше місто так трималось і тепер, як колись. Ми прожили всякі роки. Згадайте що було і таке що ми не отримували довго зарплати, пекли вдома хліб. Може я не популярні речі кажу, але ми самі допустили, що ми дозволили по собі проїхати у тих трьох місяцях. І звинувачувати зараз директора я не можу, тому що знаю, що то не від нього залежить. То залежить від вищого керівництва, від влади яку ми вибирали. Наша влада до нас не йде».
Опісля Оксани Іванівної слово взяла бухгалтер підприємства Антоніна Данилків: «Доброго дня всім. Я хочу сказати за індексацію за липень місяць. 31 липня я нарахувала всім нашим працівникам, як належить, індексацію за липень. 11 серпня мені вручають наказ від 29 липня щоб я зняла індексацію.  Наказ мені дає наш начальник юридичного відділу пан Лазоришин. Я тоді йду до головного бухгалтера і кажу, що знімати не буду, бо нараховано 31-м, чому наказ 29-м і я його досі не бачила. А на мене з натиском: «зняти». Я на зняла індексацію, він її сам зняв. Індексація незаконно знята. Я зверталась на урядову лінію і відповідь мені дав також Лазоришин. У відповіді написано що індексація не закладена в тарифи. вибачте, ми тарифи не робимо не затверджуємо і не закладаємо нічого в тарифи. Індексація платиться вже другий рік. Чому вона дотепер не закладена в тарифи? Також там було вказано, що ми винні ДТЕКу за теплоенергію більше тридцяти мільйонів гривень. Наша індексація за півроку складає 1 мільйон 200 тисяч а ми винні більше 30 мільйонів. То що, ми той борг зробили? Ні, ми заробляємо гроші і не отримуємо те, що нам належить. Звичайно мене така відповідь не влаштовує і я буду далі звертатися. Ми вислали запит від профкому до управління праці і зарплати в Івано-Франківськ. Чекаємо звідти відповіді. Я взагалі шокована. Чому ми не отримуємо те, що нам положено. Ми не отримуємо давно вже премії, тепер зняли індексацію. Що, ми не заробляємо грошей? Та ми як працювали так і далі працюємо. Де наші гроші?  У мене все, зараз я йду, бо маю нарахувати зарплату вам до 10-ї години.»
Майже всі виступи та коментарі супроводжувалися оплесками. У коментарях також звучали досить серйозні звинувачення на адресу керівництва КП «Житловик» та міста, проте чомусь важко їх опубліковувати, бо на слова потрібні докази. Зрештою, якщо від профспілки надійде прохання опублікувати стенограму конференції, - у нас вона є повністю. 
На завершення не оминули своєю увагуою делегати і редакційну політику газети, котра, за їх словами, могла б бути трохи ближчою до народу  і більше писати про проблеми простих людей а не хвалити владу. Що ж, візьмемо до уваги і будемо робити висновки. 
До речі, про висновки. На озвучені звинувачення, мала б бути реакція керівництва як підприємства так і місцевої влади.  Сподіваємося опублікувати спростування чи пояснення у наступному номері. Також у наступному номері надрукуємо продовждення історії, яка буде мати місце 8 вересня, за словами делегатів конференції, вже біля адмінкорпусу КП «Житловик» а не на території ВКГ.
Володимир Капусняк

Більше фото - у газеті.

Переглядів: 754 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: