Субота, 20.04.2024, 09:49
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Вересень » 22 » КАЗНАЧЕЙСЬКІ НОВОВВЕДЕННЯ
08:37
КАЗНАЧЕЙСЬКІ НОВОВВЕДЕННЯ

Минулої суботи в актовому залі Галицької РДА відбулася зустріч бухгалтерів, економістів, заступників та секретарів рад із головою державної казначейської служби України Тетяною Ярославівною Слюз. Оскільки місто Бурштин наразі обслуговується казначейством у Галицькому районі, то на зустріч були запрошені і представники влади та фінансових установ міста. 
Основною метою вояжу Тетяни Ярославівни по містах України було інформування  людей, які мають справу з фінансами, про початок дії Закону України «Про  відкритість використання публічних коштів».  Згідно Закону, казначейство починає з 15.09.2015 року оприлюднювати на єдиному Веб-порталі використання публічних коштів інформацію про платіжні трансакції на єдиному казначейському рахунку, у тому числі за операціями на реєстраційних, спеціальних реєстраційних та інших рахунках розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів.
Тобто всі платежі навіть на одну копійку відтепер мають бути оприлюднені на  вищеназваному сайті. Для цього, звичайно ж, потрібно буде внести зміни до деяких програм, якими користуються бухгалтери та закупити відповідне сертифіковане обладнання (флешки, картрідери, електронні картки тощо).  Ці пристрої будуть потрібні і при переході на систему елктронного документообігу клієнт-казначейство, яку також розпочинають впроваджувати. До слова, програмне забезпечення  буде безкоштовним.
Також пані Слюз повідомила, що розпорядники бюджетних коштів з нового року мають можливість, у частині операцій з коштами бюджету розвитку та власних надходжень, перейти на обслуговування з казначейства до державних банків. На сьогодні таких є три - Ощадний банк України, УкрГазБанк та УкрЕксімБанк. Основним недоліком цього, зазначила Тетяна Ярославівна, є фактична, у такому випадку, неможливість отримання короткострокових кредитів. Такими кредитами розпорядники коштів часто користуються для покриття так званих «касових розривів».  
Дозволяється, як і раніше, розміщувати кошти на депозитних рахунках (державних банків) а рішення про перехід з казни у банк має приймати сесія до 20 грудня.
Окрім основних тем,  у яких більше розбираються фінансисти, на зустрічі було повідомлено про перевиконання бюджету, анонсовано збільшення соцстандартів, обговорено поточну ситуацію в країні. Значну увагу доповідач приділила децентралізації та створенню нових громад. Це, відповідно, сприятиме скороченню кількості платежів з казначейського рахунку в день. «Сьогодні з єдиного казначейського рахунку здійснюється в середньому мільйон платежів удень» - зазначила пані Слюз.
В.К.

Переглядів: 588 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: