Субота, 27.04.2024, 00:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Вересень » 14 » Як оформити спадщину?
13:01
Як оформити спадщину?

Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (стаття 1216 Цивільного кодексу України).
Спадкова справа заводиться за останнім місцем проживання спадкодавця. Це означає, що якщо спадкодавець проживав і був зареєстрований у місті (селищі, селі), районному центрі – необхідно звертатись до приватного нотаріуса, який здійснює свою діяльність у цьому місті (селищі, селі), районному центрі. Якщо ж спадкодавець проживав і був зареєстрований у місті – можна звернутись до будь-якого приватного нотаріуса, який здійснює свою діяльність на території міста. Так, оформленням спадщини займаються не тільки державні нотаріуси але й приватні нотаріуси. Законодавчо усунуто будь – яку різницю між державним і приватним нотаріусом і полегшено доступ людей до отримання якісних нотаріальних послуг. 
На підтвердження місця відкриття спадщини нотаріусу подається довідка органу місцевого самоврядування, житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію місця проживання спадкодавця, будинкова книга, у якій міститься запис про реєстрацію місця проживання спадкодавця.
Хто може бути спадкоємцем?
Спадкоємцем за заповітом чи за законом можуть бути фізичні  особи,  які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які  були  зачаті  за  життя  спадкодавця  і  народжені  живими  після  відкриття спадщини. Спадкоємцями за заповітом можуть бути  також і юридичні  особи.
Що таке спадкування за заповітом і що таке спадкування за законом?
Якщо спадкодавець, склав заповіт відповідно до вимог законодавства і за життя не скасував його, то спадкування здійснюється згідно його останньої волі, а саме згідно заповіту. Тоді право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.
У разі відсутності заповіту або відмови від її прийняття спадкоємцями  за  заповітом,  а  також  у  разі неохоплення заповітом усієї спадкової маси (заповіт зроблене тільки на окреме майно) тоді спадкування здійснюється за законом. Спадкування ж за законом здійснюється почергово, при чому спадкоємці наступних черг отримують право на спадкування при відсутності спадкоємців попередньої черги. Законодавством встановлено п’ять черг спадкування за законом. 
Як ділиться майно між спадкоємцями? 
Якщо  спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між спадкоємцями то частки  кожного  спадкоємця  у  спадщині  є  рівними.
У випадку, якщо спадкоємець (як правило чоловік або жінка) разом із померлою особою  були співвласниками  майна, то такі особи мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ належної їм частки цього майна.
Як здійснюється прийняття спадщини?
Спадкоємці за законом чи за заповітом мають право  прийняти спадщину або не прийняти спадщину.  Приймати спадщину  або відмовлятись від спадщини з  умовою  чи  із  застереженням не дозволяється.
Спадкоємець,  який  бажає  прийняти  спадщину має  особисто подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Ця заява повинна бути подана нотаріусу до 6 місяців після відкриття спадщини (від дати смерті спадкодавця).  Важливо  знати, що у випадку, якщо спадкоємець пропустив цей строк для прийняття спадщини, він вважаєтесь такими, що не прийняв спадщину.
Але є дві категорії осіб, на яких не розповсюджується ця норма, це:
— спадкоємець,  який постійно проживав разом із померлою особою на час відкриття спадщини. І якщо протягом 6 місяців такий спадкоємець не заявив про відмову від спадщини, він буде вважається таким, що прийняв спадщину.
— малолітні, неповнолітні, недієздатні особи, а також особи, цивільна  дієздатність  якої  обмежена.
Чи можна відмовитись від спадщини?
Спадкоємець  за заповітом або за законом може відмовитися  від прийняття спадщини протягом 6 місяців. Заява про відмову від прийняття спадщини подається  нотаріусу за місцем відкриття спадщини.
Отримання свідоцтва про право на спадщину.
Після шести місяців від дати відкриття спадщини (дати смерті спадкодавця) спадкоємець, який прийняв спадщину та надав усі необхідні для видачі свідоцтва про право на спадщину документи, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину є документом, що підтверджує перехід права власності на майно від спадкодавця до спадкоємця. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців і якщо до складу спадкового майна входять декілька об’єктів нерухомого майна, свідоцтво про право на спадщину видається на ім’я кожного із спадкоємців із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців та на кожен об’єкт нерухомого майна окремо.
Приватний нотаріус 
Галицького районного нотаріального округу 
Чіпко Ігор Петрович 
(м. Бурштин, вул.Будівельників 1 (гот. «Супутник») тел.. 097 540 51 13) 

 

Переглядів: 712 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: