П`ятниця, 29.03.2024, 00:44
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 22 » Бурштинський "Дзвін" підкорив "Красне поле"
17:20
Бурштинський "Дзвін" підкорив "Красне поле"

Чоловічу хорову капелу  "Дзвін" було створено 25 років тому, собі за мету ставили і ставлять поширення української патріотичної пісні. Свого часу хор багато гастролював, особливо по Східній Україні, доносячи, через українську пісню, увесь колорит та неповторність нашого краю. Із козацькими піснями відвідали особливий осередок козацтва - Хортицю. Першим керівником "Дзвону" був Іван Зобків, наступником став Володимир Лашків, а згодом, хорову капелу очолив Микола Сокіл, саме за його керівництва хор вийшов на досить високий рівень, особливістю стало виконання церковних літургій. У 1995 році керівником хору стає заслужений працівник культури України Євген Падучак. У 1997 році  чоловіча хорова капела "Дзвін" стала лауреатом конкурсу імені Соломії Крушельницької у місті Тернополі. 1999 рік - лауреати конкурсу козацької пісні у місті Збараж. Сьогодні "Дзвін", маючи за плечима великий досвід роботи, отримав визнання, здобувши Диплом гран-прі VI відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле", що відбувся 14-15 березня у Хусті.
Про творчі досягнення "Дзвону", повсякденне життя та плани на майбутнє дізнавалися у розмові з його керівником заслуженим працівником культури України Євгеном Падучаком.

- Пане Євгене, наскільки активною сьогодні є творча діяльність хору?
- Для нас уже традиційною стала участь у Всеукраїнському фестивалі стрілецької і повстанської пісні, що відбувається напередодні Покрови на горі Лисоня біля Бережан. Привозимо звідти тільки призові місця. Хотів би відзначити працю Володимира Боднара, який з 2011  протягом трьох років керував хоровою капелою і зумів не розгубити, а й примножити майстерність учасників колективу. Бездоганною є робота концертмейстера Оксани Королевич, що водночас є директором Бурштинської музичної школи. Останню нагороду, а це Диплом гран-прі фестивалю "Красне поле", вважаю своєрідним визнанням 25-ти літньої праці, що свідчить про досить високий професіоналізм хорової капели.
- Розкажіть детальніше про цьогорічний конкурс стрілецької пісні "Красне поле", якою була конкуренція?

- Цей конкурс присвячений історичній події, адже відомо, що 15 березня 1939 року в місті Хуст на засіданні Сейму Підкарпатської Русі Карпатська Україна була проголошена незалежною державою, яка, на жаль, проіснувала недовго, бо вже наступного дня була окупована Угорщиною. Цьогоріч у фестивалі взяли участь малі форми : соло, дуети, тріо, квартети, вокальні ансамблі і хори. Всього учасників було 52. В основному була представлена Закарпатська , Івано-Франківська, Хмельницька і Київська області. Гідним конкурентом для нас був Вишгородський хор, але журі конкурсу найбільшу кількість балів - 10, віддали нашому колективу і таким чином ми стали переможцями. Хотів би висловити велику вдячність організаторам конкурсу за теплий прийом, зручні умови для репетицій.
- Яким сьогодні є хоровий колектив "Дзвону", чи не потребує омолодження?
- Дійсно, колектив, пори усі досягнення, сьогодні потребує оновлення.Це добре відомо профкому та дирекції Бурштинської ТЕС, адже хор складається саме із працівників електростанції. Питання про омолодження колективу поставало вже неодноразово, але досі цього не відбулося. Маю великі сподівання, що саме ця висока нагорода додасть нам більше сил та стимулу, а ще своєрідного престижу, для залучення молодого покоління до участі в хоровій капелі. Хотів би висловити велику вдячність Бурштинській ТЕС за фінансову підтримку хору, надання автотранспорту для поїздок на фестивалі. Зараз велике значення має згуртування хористів. Сьогодні головою товариства "Дзвін" є Ігор Скорохода, який докладає усіх зусиль в організаторській роботі.
- Які творчі плани, як керівник, ставите перед собою та хором?
- Особливість "Дзвону" є ще й у виконанні літургій. Хор уже отримав запрошення провести літургію у храмі Святого Юра, що у місті Львові, це свідчить про високий фаховий рівень колективу. Хотілося б щоб ця подія відбулася у період Великодніх свят. У планах виконання класичних творів німецькою та італійською мовами, зокрема хотіли б вивчити одноактну оперу "Фіделіо".
- І на завершення розмови, що б хотіли побажати бурштинцям?
- Сьогодні живемо у досить складний час, тому, в першу чергу, бажаю усім миру, добра, злагоди, здоров'я, мужності та згуртованості.
Надія Польова

 

Переглядів: 1219 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: