П`ятниця, 19.04.2024, 20:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Серпень » 25 » ЗОРЯНА КУРМАН: настав час туризму
14:09
ЗОРЯНА КУРМАН: настав час туризму

На програму розвитку туризму у 2016-2018 роках депутати міської ради виділили 170 тисяч гривень. Розробляла програму провідний спеціаліст відділу культури і туризму Бурштинської міської ради Зоряна Ігорівна Курман. Про що йшла мова у програмі і що нового чекає на туристів у Бурштині - читайте далі.


- Отож, Зоряно Ігорівно, що то за програма така і для чого її прийняли?
- Ця програма спрямована на довгостроковий розвиток туризму в місті Бурштин як високорентабельної галузі економіки, важливого засобу культурного та духовного виховання жителів та гостей міста. 
- Які завдання, мета програми?
- Метою Програми є здійснення заходів, спрямованих на розвиток туристичної галузі міста, створення туристичного продукту, здатного задовольнити туристичні потреби мешканців та гостей міста; створення та розвиток матеріально-технічної бази та сучасної інфраструктури туризму, сприятливих умов для залучення інвестицій, ефективного використання природного, історико-культурного та туристично-рекреаційного потенціалу, розширення мережі туристично-екскурсійних маршрутів, здійснення системної рекламно-інформаційної діяльності, підтримку в’їзного та внутрішнього туризму, зокрема сільського, поліпшення кадрового забезпечення галузі.
Ці завдання можуть бути вирішені шляхом: впровадження сучасних методів рекламно - презентаційної діяльності; реалізації інвестиційних проектів; підвищення якості та розширення асортименту туристичних послуг; впровадження нових туристичних маршрутів і тематичних екскурсійних програм; підготовки та випуску якісної рекламної продукції та сувенірів.
- І що ви, як розробник програми, очікуєте насамперед?
- В результаті реалізації заходів програми очікуємо отримати: зростання кількості туристів, які відвідають місто; збереження та подальший розвиток народних промислів; розвиток сфери послуг; поліпшення благоустрою сільських населених пунктів і ще багато інших важливих для міста показників. Але найголовніше - очікуємо отримати якісний туристичний продукт та створенню значної кількості робочих місць у невиробничій сфері, що сприятиме позитивним змінам у структурі зайнятості населення.
- А наскількии туризм у Бурштині розвинений сьогодні?
- У місті є унікальні можливості для розвитку туристичної і рекреаційної інфраструктури, що пов’язано з наявністю багатьох пам’яток природи, культури, історії та архітектури, особливим мікрокліматом лісових масивів та унікальних ландшафтів. Загалом у Бурштині є два парки та шість скверів. Важливе значення у розвитку міста та прилеглих до нього територій відіграють заповідні зони. Так у 1975 році було створено заповідник «Касова гора», територія якого охопила 7 гектарів західноподільського ковилового степу. Нині загальна площа «Касової гори» становить близько 160 гектарів. Вона простягається вздовж лівого берега Гнилої липи та Бурштинського водосховища на 4 км. 
Перевагою міста Бурштин є наявність оглядового майданчика, що знаходиться на лівому березі Бурштинського водосховища.  У місті розміщено 4 скульптури: повнофігурний пам’ятник Тарасові Шевченку – споруджений до 180-річчя від дня народження поета; пам’ятник невідомому солдату -  встановлений у старій частині міста; скульптура Марти Гай, встановлена у бібліотеці ПК «прометей» та пам’ятник Ользі Басараб.                                                                                                                    Діють три музеї -  Історико-етнографічний музей «Берегиня», музей ОУН-УПА, музей Ольги Басараб.
Завдяки прекрасним краєвидам та природним умовам місто має унікальні можливості стати центром рекреаційного туризму. Значного розвитку набуває історичний, культурно-пізнавальний, пригодницький, тематичний, мисливський, екологічний та фестивальний туризм.
- І який напрям туризму найперспективніший у нашому місті?
- Традиційно перспективним напрямом туризму для Бурштина залишається фестивальний та культурно-пізнавальний туризм. Щороку проводиться фестиваль «Бурштинове намисто». Загалом, заклади культури (музеї, бібліотеки, муз. школа) організовують краєзнавчі екскурсії, презентації, круглі столи, тематичні години, літературно-мистецькі вечори, науково-ознайомчі. Культурно-мистецькому відпочинку для мешканців, гостей району та міста сприяють: концерти до державних свят, святкові імпрези до Дня міста, творчі звіти музичних колективів, які організовуються впродовж року закладами культури.
- А що хотілося б поправити уже?
- Незважаючи на досягнення позитивних результатів у туристичній сфері міста, існує ряд проблем:
 Доопрацювання потребують повільні темпи залучення інвестицій у розвиток матеріальної бази туризму. Незадовільним є стан автотранспортних шляхів міста; відсутні інформаційні стенди (інформація про основні туристичні атракції) на    автошляхах.
Дається взнаки також відсутність готельного комплексу, здатного прийняти велику групу туристів.
Важливим фактором, що стримує розвиток туризму, є неготовність місцевого населення до сприйняття розвитку туристичної галузі як реального джерела надходжень до бюджету домогосподарств. Отже, необхідно спрямувати значну частину сил для проведення роз’яснювальної та консультативної роботи з сільськими громадами, шляхом проведення семінарів, рекламно-агітаційних заходів. 
- Для чого індустріальному мономісту Бурштину туризм?
- Завдяки туристичній галузі здійснюватиметься ефективне та раціональне використання природно-заповідних територій місцевого значення та об’єктів історико-культурної спадщини з одночасним їх збереженням та відновленням.
Реалізація цієї програми також дасть змогу створити якісний туристичний продукт, здатний максимально задовольнити потреби населення. Забезпечити комплексний розвиток туристичної сфери, розвинути передумови для залучення інвестицій; ефективно сприяти туристичному обміну та збільшенню потоку туристів, виготовляти високоякісну рекламну продукцію про туристичні можливості, формування позитивного туристичного іміджу міста, збільшити кількість екскурсантів, покращити умови відпочинку та оздоровлення населення, що у свою чергу призведе до можливості отримання додаткових фінансових ресурсів у місцевий бюджет.

Першочерговими своїми завданнями, як зазначила під час сесії Зоряна Ігорівна, вона, як розробник програми і її реалізатор вважає виготовлення  та встановлення інформаційних знаків  та щитів щодо розташування об’єктів культурної спадщини і пам’яток природи на території міста, знаків, що вказують відстань до них та вказівників на іноземних мовах; замовлення та придбання поліграфічної продукції  (атласів, довідників, путівників, буклетів, карто-схем), сувенірів про основні об’єкти туристичного показу та екскурсійного відвідування територій; створення туристичних маршрутів та рекреаційних зон разом з оглядовим майданчиком у Бурштині. Що ж, сподіваємось за два роки поговорити з доповідачем про підсумки виконання програми і бажаємо успіху.
В.К.

 
Переглядів: 689 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: