Четвер, 25.04.2024, 05:27
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 7 » Зарваницька ініціатива в Бурштині
03:09
Зарваницька ініціатива в Бурштині
Навесні 2010 року близько ста громадських активістів Західної України зібралися в Зарваниці, щоб скоординувати свою діяльність в нових реаліях. «Зарваницька ініціатива» взяла на себе обов’язок реально оцінити стан справ у державі і запропонувати українцям власне бачення виходу країни з кризи, насамперед кризи духовної та світоглядної.
Основними принципами  «Зарваницької ініціативи» стало об'єднання навколо національної ідеї, вихід за межі партійного поділу, самоорганізація та спільна дія на благо українського народу. Саме самоорганізацію спільнота вважає основним шляхом порятунку і поступу.
В громадський рух «Зарваницька ініціатива» входять: Мирослав Маринович – віце-ректор Українського католицького університету, релігієзнавець, Богдан Панкевич – почесний консул королівства Нідерландів у Львові, політичний експерт Олесь Старовойт, правозахисник Орест Сваха, Віталій Ілик – голова Львівської обласної організації профспілки працівників, проректор Львівського Національного Університету ім. І.Франка Дзвінка Калинець, Тарас Стецьків та багато інших. «Зарваницьку ініціативу» підтримують письменники Василь Шкляр, Тарас Прохасько, Марія Матіос, Оксана Забужко, народні депутати Олесь Доній, Юрій Стець.
«Зарваницька ініціатива» працює не лише в політико-історичному напрямку, а й пропонує до уваги громади розгляд культурно-мистецьких подій, надає інформацію у сферах малого та середнього бізнесу, правовій сфері. Своєю діяльністю ця спільнота надихає на створення подібних організацій. Так, письменник В. Шкляр, мандруючи Західною Україною і бачачи, як тут згуртовуються люди, повертається до себе на Чернігівщину і засновує там аналогічну спілку під назвою «Холодноярська ініціатива». Такого ж типу на Волині створюється «Волинська ініціатива».
До Бурштина представники цього громадського руху завітали ще минулого року. Розповідає перший заступник міського голови Володимир Романович Гулик:
- Активісти «Зарваницької ініціативи» створили не вертикальну організацію, а об’єднання, яке діятиме на принципі  народної самопомочі. Так, власними зусиллями, стаючи до спілки, поможімо собі, брату, сусіду… Розбудову міцної держави варто почати з себе, з відповідальності за свою роботу і прагнення вчитись новому, та не забувати старе.
Поштовхом до співпраці з цим громадським рухом стало усвідомлення того, що на нашому містечковому рівні ми багато чого не знаємо. Бурштин потребує більшої інформативності, а завдяки цій співпраці ми можемо багато цікавого для себе почерпнути.
Наше знайомство з спільнотою почалося з презентації у Бурштині художньо-документальної стрічки Тараса Химича «Золотий вересень», це хроніки Галичини 1939-1941 років. У фільмі розповідається про трагічні події тих часів. Фільм справді вражаючий. Пригадую, як одна глядачка в сльозах вийшла з зали, сказала, що не зможе додивитись фільм, бо те саме відбувалося з нею. Якраз показували сцену катування молодої дівчини…
Через три місяці члени «Зарваницької ініціативи» знову приїхали до нашого міста, і презентували тут виставку під назвою «УПА. Історія нескорених.» Експозиція складалась з 21 плакату, що розповідали про героїчну боротьбу нашого народу: історичні документи, фотографії,  нагороди тощо. Шкода, але ця виставка не викликала належної уваги наших мешканців, прийшло зовсім небагато людей, в основному ветерани ОУН-УПА, вчителі, учні.
Візит представників «Зарваницької ініціативи» повторився в жовтні минулого року, в гарячий передвиборчий час, але ніякої агітації вони не проводили, зате привезли до Бурштина книгу І.Гирича «Історичні причини наших поразок та перемог», де поданий чіткий аналіз багатьох історичних подій.
Також в рамках того ж просвітницького проекту в січні місяці поточного року за підтримки спільноти була перевидана книга-послання митрополита Андрея Шептицького «Як будувати рідну хату». Книга вийшла невеликим тиражем, ми маємо два примірника в бібліотеці Палацу культури, в бібліотеці торгівельно-економічного коледжу, ще у школі №3. Книга цікава тим, що послання хоч і стосувалось середньої церковної ланки, але там є звернення до української громади, датоване груднем 1941-го року. Так от для мене особисто стала відкриттям актуальність того звернення, бо і в наш час відбувається подібна ситуація до тієї, яку описує митрополит: криза віри, криза економічна, питання об’єднання церкви.
Минулого тижня в школі №3 за підтримки «Зарваницької ініціативи» для учнів старших класів демонструвався фільм «Крути. Молода кров». Художня стрічка створена спільно з Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та присвячена 95-тій річниці бою під Крутами. Фільм дещо відкриває історичну завісу, розповідаючи, як, чому і в якій кількості гинули молоді герої. Гадаю, його перегляд має справити неабияке враження на юного глядача, бо в період, коли формується особиста думка, якраз важливий приклад подібної самопожертви і любові до Батьківщини.
Також минулої неділі в приміщенні торгівельно-економічного коледжу відбувався показ фільму про життя і діяльність патріарха Йосипа Сліпого. В нас про цю персоналію знають дуже мало, між тим, була постанова Кабінету Міністрів про відзначення 120-ї річниці з дня народження кардинала Йосипа Сліпого, але фактично ні на рівні України, ні області, ні району нічого проведено не було, лише «Зарваницька ініціатива» згадала про визначну роль кардинала в державотворенні України. Фільм дуже сильний, це розповідь про всю Хресну дорогу патріарха, про заслання і табори, про приїзд до Ватикану… На показі були присутні близько 50 чоловік, переважно старше покоління, але вже наступного дня знаходились бажаючі і собі переглянути фільм.
Сподіваюся, що в майбутньому бурштинці зможуть побачити ще багато цікавих фільмів, наразі  «Зарваницька ініціатива» готує до перегляду близько 40 кінострічок.
Вже в березні плануємо спільно з цим громадським рухом провести культурно-просвітницькі заходи, присвячені пам’яті Романа Шухевича та вечори присвячені творчості Тараса Шевченка. Дуже б хотілося і надалі пройтися по кожній визначній даті українського календаря, зацікавлювати і тривожити людей подібними заходами. Уже є перші паростки: колектив та студенти торгівельно-економічного коледжу хотіли би більше дізнатися про функціонування профспілок, які діяли ще в 30-х роках минулого століття і можуть бути хорошим прикладом для нащадків.  
Проектів у «Зарваницькій ініціативі» ще багато, маю надію, що і Бурштин не омине ця просвітницька програма.
Тетяна Зарецька
Переглядів: 903 | Додав: vovak | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: