П`ятниця, 19.04.2024, 15:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Квітень » 9 » В Україні остаточно заборонили комуністів і нацистів
18:02
В Україні остаточно заборонили комуністів і нацистів

Парламентарії влаштували показово Чистий четвер у Верховній Раді, вирішивши сподобатися значній частині виборців та убезпечивши країну від відновлення присутності комуністів у законодавчому органі.

Чотири урядових законопроекти, розроблених Інститутом національної пам’яті, дозволяють говорити про відновлення справедливості щодо вояків ОУН-УПА, перехід до європейського формату святкування перемоги над нацизмом та встановлення фактичного знаку рівняння між нацистською та комуністичною символікою в Україні. Наша держава переживає справжню революцію у осмисленні власного минулого та його проекції на майбутнє.

Чи міг цей пакет законопроектів був ухвалений раніше? Навряд чи – з тієї простої причини, що Партія регіонів та комуністи могли не допустити просування вперед буквально на стадії внесення законодавчої ініціативи.

З перших днів незалежності існувала неписана домовленість про недоторканість історичної спадщини КПУ, яка була зруйнована лише після Революції Гідності. До того ж парламенту восьмого скликання необхідно хоча б періодично демонструвати спроможність ухвалювати результативні рішення без конфліктів.

Чи означає ухвалення закону про заборону пропаганди комуністичної ідеології заборону діяльності самої КПУ? Ні, але у найбільшої лівої партії і без того не бракує проблем. Вона восени минулого року втратила статус парламентської, низка активістів КПУ звинувачуються в сепаратизмі.

Соратники Симоненка намагатимуться перефарбуватися, вони говорили про наявність «плану Б» навіть на випадок судової заборони діяльності політичної сили. І варто усвідомлювати, що стан української економіки помітно сприяє зростанню чисельності протестного електорату у державі. Одними заборонами проблему не вирішити, необхідні економічні рішення, що сприятимуть реальній деолігархізації та створенню умов для розвитку малого та середнього бізнесу. Тоді і комуністів будуть виштовхувати на маргінес не судові приписи та заборони, а соціал-демократи європейського зразка.

Відкриття архівів репресивних органів СРСР має швидше психологічний характер, оскільки справді важливі документи там давно знищені – часу для цього було вдосталь. Проте історична реабілітація УНР та бійців ОУН – УПА слугуватиме вирішенню сучасних завдань, що стоять перед Українською державою. Головне з них – позбавитися комплексу меншовартості, знищити ярлик «історичної недоречності», який раз по раз намагаються навісити на Україну російські імперіалісти. Їм ухвалені Верховною Радою закони прийшлися не до смаку. Не менш важливим є розширення формату святкування Дня Перемоги над нацизмом.

Залишивши 9 травня як данину ветеранам Другої світової, парламент вирішив приєднатися до загальноєвропейської традиції святкувати перемогу над гітлеризмом 8 травня. До цього ж долучаються і червоні маки – загальноєвропейський символ пам’яті про загиблих у тій страшній війні. І навіть перший в історії виступ з парламентської трибуни Верховної Ради польського президента Броніслава Коморовського не завадив вітчизняним законодавцям віддати належне борцям за українську незалежність.

У Чистий четвер українські парламентарії зробили потужний ривок до центральноєвропейської ідентичності. Ривок із запізненням у добрих двадцять років наближає нашу державу до центральноєвропейського сприйняття подій Другої світової та ставлення до комуністичної окупації. Проте для доручення до центральноєвропейської ідентичності лише цього замало – потрібні економічні реформи та політичні перетворення, реальні кроки на шляху євроінтеграції.

Переглядів: 591 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: