Субота, 20.04.2024, 15:19
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Квітень » 16 » ТАРИФИ! ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БУРШТИНЦІВ
23:14
ТАРИФИ! ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БУРШТИНЦІВ

Теплопостачання Бурштина завжди було і залишається основною темою дискусій. І причин тут дуже багато як і проблем. Але сьогодні болить інше і болить не лише тому, що проблеми є, а болить тому, що їх допомагають створювати ті, хто мав би допомагати вирішувати.
Але все по порядку. Понеділок, 30 березня, був для КП «Житловик» судним днем. Скарги, вимоги як усні так і письмові, звинувачення і навіть погрози. І все це - наслідок зустрічі громади Бурштина із представниками партії «Воля».
Та головне не це. «Комуналка» в такому режимі працює – коли більше нарікань і претензій, коли менше. Головне – не порушувати закон. А закон порушений і порушений «обраними», бо перш ніж публічно підозрювати у корупційних правопорушеннях, логічно було б їх спочатку довести і законно визнати вчиненими. Це по перше. По друге – як мінімум хоча б запросити до громадських обговорень «обвинувачуваних», бо розмови позаочі не що інше, як наклеп.


А далі трохи історії. На виконання рішення 15-ї сесії міської ради № 28/15-01 від 09.02.2001 року «Про передачу об’єктів права державної власності у комунальну власність міста» з метою забезпечення роботи житлово-комунального господарства міста було створене комунальне підприємство «Житловик». У структуру цього підприємства ввійшли ліквідовані БуТЕС цехи ВКГ і ККП. Передані основні засоби, в т.ч. тепломережі протяжністю 15 км ( в двотрубному вимірі) стали обслуговуватися «Житловиком». Слід зазначити, що система теплопостачання міста здана в експлуатацію ще в 60-70 роках і тому із 15 км трубопроводів 4, 6 км  аварійні. Система теплопостачання двотрубна, тупикова, відкрита, в основному підземна, в непрохідних каналах. Система гарячого водопостачання приєднана по відкритій системі, що і є найбільшою проблемою для підприємства. Незадовільний стан теплоізоляції мереж, особливо в старій частині м. Бурштина, а також втрати тепла через відсутність утеплення будівель міста, збільшують витрати підприємства, бо доводиться закупляти набагато більше теплоенергії, ніж її реалізується. За висновками ВАТ «ЛьвівОРГРЕС» втрати тепла в тепломережах міста становлять 37%. Проте, при розрахунку тарифу ці втрати закладені на рівні 12 %, а решту нерозподіленого тепла лягає на збитки підприємства.
Усім відомо, що нинішні проблеми комунального господарства тісно пов’язані з найболючішою темою сьогодення – тарифами. На них скаржаться всі і це створює певну соціальну напругу серед населення. І коли ця напруга ще підігрівається штучно, то природно постає питання: яка мета?
Чим підтверджене звинувачення у завишенні тарифів, якими розрахунками і чиїми висновками?
Діючий тариф на теплоенергію у Бурштині для всіх груп споживачів є найнижчим не тільки в області, а й в Україні, він діє ще з березня 2012 року.
«Житловик» не тільки купляє теплоенергію по досить високій ціні, яка займає 90% собівартості тарифу, є ще проблемна тепломережа, куди це тепло подається. Деякі ділянки її вже в такому стані, що нема куди не тільки «хомути» ставити, її всю треба глушити. А ще обслуговування, ремонт, наладка. І ремонтують її люди, яким треба виплачувати зарплату. Потрібні матеріали, а все це кошти. А ще нарахування плати за опалення і воду, розрахунок субсидій, видача довідок. Знову затрати. І при цьому всьому у собівартості 1 Гкал власні витрати підприємства складають лише 10%. У діючому тарифі заробітна плата обслуговуючого персоналу закладена на рівні мінімальної в розмірі 985 грн., а це ще жовтень 2011 р. Три останні зміни тарифу відбувались в наслідок коригування статті «Покупка теплової енергії», яка змінювалась на основі постанов НКРЕ, незалежно від «Житловика».
Тариф розроблений на основі чинних нормативних актів, він пройшов всю процедуру обговорень, безліч разів провірений всіма існуючими контролюючими органами, ведеться постійний моніторинг відшкодування економічно-обгрунтованих витрат і лише для «представників партії «Воля» є завищеним і корумпованим.
Правильним у цій ситуації і суттєвим було б не загострення вже існуючих проблем, а пошук виходу із них. Як наприклад залучення державних коштів чи пошук інвестора, який міг би провести реконструкцію або модернізацію об’єктів теплопостачання і показати реальний результат, не залишати розмову на півслові, а дійсно щось зробити. Не на часі зараз створювати бурю в стакані води, в нинішній час є безліч інших, набагато важливіших проблем. Тому маю тверде переконання, що наші бурштинці розберуться, де реальні справи, а де просто розмови.
Дирекція КП «Житловик»

Переглядів: 973 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: