Четвер, 25.04.2024, 22:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 4 » Шахтарі стурбовані ситуацією на енергетичному ринку України
10:24
Шахтарі стурбовані ситуацією на енергетичному ринку України
Донецьк, 01 лютого 2013
ДТЕК і Профспілка працівників вугільної промисловості (ППВП) створили робочу групу з питань підвищення соціальної захищеності працівників шахт. Рішення було прийнято у зв'язку з погіршенням економічної ситуації у вугільній галузі країни.
Керівництво ДТЕК і представники центрального комітету та територіальних організацій ППВП провели чергову зустріч у Донецьку, під час якої обговорили проблемні питання вугільної галузі. Особливе занепокоєння учасники зустрічі висловили у зв'язку з подальшим затягуванням підписання енергетичного балансу України на 2013 рік, зростанням нелегального видобутку вугілля, неплатежами держпідприємств за електроенергію. Все це не дозволяє планувати закупівлі вугілля на ТЕС країни і ставить під загрозу своєчасність розрахунків за спожиту продукцію, що може призвести до значних збитків вугільних підприємств і соціальної дестабілізації у вугледобувних регіонах.
Також під пильною увагою профспілкових організацій знаходяться питання, що стосуються впровадження нової моделі управління в ДТЕК. Перехід від три- до дворівневої моделі управління і, зокрема, розформування апаратів управління вугільних об'єднань і злиття сусідніх шахт у шахтоуправління, призводить до переміщення співробітників. Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко визнав окремі недоліки, допущені на місцях у процесі реалізації управлінської реформи, і погодився, що перетворення повинні проходити з тіснішим залученням профспілкових організацій.
У продовження теми сторони обговорили переведення співробітників непрофільних спеціальностей на аутсорсинг. За оцінкою керівника ДТЕК, відсутність єдиних підходів, чіткої системи контролю, а також недостатнє прогнозування можливих ризиків призвели до часткової дискредитації ідеї аутсорсингу. Він підкреслив, що ДТЕК не планує відмовлятися від самої ідеї, але принципово переглянув підходи до системи передання непрофільних функцій. Так, всі процеси, пов'язані з аутсорсингом, вибудовуються за принципом «єдиного вікна», коли компанія «ДТЕК Сервіс» відповідатиме за весь процес – від пошуку операторів до контролю за збереженням соціальних гарантій співробітників, які переходять зі штату підприємств ДТЕК. Зі свого боку профспілкова організація при виборі компанії для аутсорсингу буде брати участь у розробці переліку збережених соціальних гарантій переведеного персоналу.
Увагу профспілок привернула чинна на підприємствах ДТЕК система оплати праці, зокрема, грейдинг, запроваджений у «ДТЕК Павлоградвугілля» і «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу». Відповідаючи на запитання, Максим Тімченко зауважив, що Компанія безперервно вдосконалює наявну систему оплати праці і готова переглянути спірні моменти. Більшість із них сьогодні стосується принципів оцінювання результатів діяльності робітничих професій. При цьому сторони зійшлися в тому, що грейдингова система не суперечить галузевій угоді щодо мінімальних гарантій в оплаті праці, і на сьогодні зарплати на вугільних підприємствах ДТЕК вищі, ніж на державних шахтах.
«Ми бачимо готовність керівників ДТЕК до діалогу і будемо його продовжувати в межах підписаної Галузевої угоди і колективних договорів підприємств. Є згода щодо принципових питань, а деталі пропрацює створена робоча група. Ми розуміємо, що державні і приватні шахти опинилися в критичній ситуації, пов'язаній із профіцитом вугільної продукції та зниженням цін на неї. Одна з причин – нелегальний видобуток вугілля: профіцит на ринку складає приблизно 5,5 мільйонів тонн, а видобуток з «копанок» забирає близько 6 мільйонів тонн споживання на себе. Найближчим часом я як учасник профільного парламентського Комітету спільно з колегами подам депутатський запит Уряду для пошуку вирішення цієї проблеми», – зазначив голова ЦК ППВП, народний депутат Верховної Ради Віктор Турманов.
«ДТЕК від самого початку вибудовував відносини з профспілковими організаціями як партнерський діалог. Компанія виконує всі приватизаційні зобов'язання, умови договорів про концесію і оренду, галузевої угоди. Незважаючи на складну ситуацію в галузі, ДТЕК забезпечив зростання зарплат працівників та інвестиції в модернізацію виробництва. Середня заробітна плата співробітників вугільних підприємств ДТЕК у 2012 році зросла на 16,2%, порівняно з 2011 роком (на державних шахтах – на 8,5%). За останні два роки зростання зарплат гірників ДТЕК склало 33,6%», – підкреслив виконавчий директор ДТЕК Юрій Риженков.
«Відбулася відкрита, чесна і конструктивна розмова. Були позначені проблеми, що існують всередині колективів вугільних підприємств. Соціальна захищеність шахтарів ДТЕК залишається для нас головним пріоритетом. Ми будемо робити все, щоб їхня праця була затребуваною й оплаченою. В умовах, коли виробничий і фінансовий план енергетичного ринку України на 2013 рік усе ще не узгоджено – ми не знаємо, скільки палива потрібно електростанціям України. Склади ТЕС перевантажені вугіллям. Крім того, ДТЕК сьогодні фактично субсидує приблизно 2 млрд гривень на місяць розриву у платежах Енергоринку, пов'язаних із боргами великих державних споживачів. Тим не менш, ми продовжимо забезпечувати всі соціальні гарантії своїм співробітникам і виконувати взяті на себе зобов'язання», – заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.
Наступного тижня заплановано зустріч керівників ДТЕК із лідерами Незалежної профспілки гірників України.

Переглядів: 783 | Додав: vovak | Теги: Тімченко, ДТЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: