П`ятниця, 29.03.2024, 10:13
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 7 » Круглий стіл №1.Проект ЄС
03:06
Круглий стіл №1.Проект ЄС
Освітні практики енергозбереження – саме такою була тема першого круглого столу, який відбувся в рамках проекту Європейського Союзу «Енергоефективні поліпшення в місті Бурштині». Учасниками круглого столу стали завідувачі дитячих садочків та завучі з виховної роботи загальноосвітніх шкіл міста, а також представники Енергетичного та Торгівельно-еконмічного коледжів, які мали можливість перейняти досвід та методики проведення у своїх закладах заходів з енергозбереження.
Розпочала роботу круглого столу заступник міського голови м. Бурштина Марія Козар, яка наголосила на тому, що економне використання енергії   є вкрай важливим як для розвитку економіки, оскільки дає значні заощадження при оплаті за її використання, так і для підвищення чистоти навколишнього середовища, а значить і здоров’я людей.  
«Метою цього заходу є усвідомлення необхідності залучення молодої людини до здійснення процесів енергозберження. Завдання педагогів полягає в тому, щоб дати підростаючому поколінню більше знань, сформувати у них розуміння енергоефективного суспільства, заснованого на безпечному для довкілля ощадливому використанню енергії та ресурсів. Молодь повинна не тільки навчитися раціонально викорстовувати енергію і ресурси, але і бути провідником цих ідей у суспільстві», - сказала Марія Козар.
Марія Назар, начальник економічного віділу Бурштинської міської ради розповіла присутнім про вже проведені заходи та ті, які панується провести в рамках проекту «Енергоефективні поліпшення в місті Бурштині», а також від імені Бурштинської міської ради висловила вдячніть координаторам проекту В. Шимкіну та В. Погорєловій, а також компанії ДТЕК за співфінансування, яке вона надає.
Своїм досвідом з учасниками поділилася  директор спеціалізованої львівської школи «Надія» Ірина Хміль, яка навела приклади методик, які використовуються у школі для пропаганди енергозбереження серед учнів. «Дуже важливим є говорити про це постійно, - каже пані Ірина,- ми говоримо про те, що потрібно бути економним при використанні води, світла тепла і на уроках української мови, вивчаючи нові терміни, і на уроках математики, розв’язуючи задачі, присвячені енергоефективності, постійно організовуємо цікаві заходи, конкурси, ігри, беручи участь в яких діти усвідомлюють, що не закрутивши крана чи не вимкнувши світло, ми губимо свою природу».
Не менш корисною, хоча і зовсім іншою за змістом була презентація Ірини Януш, яка є членом керівного органу методичних розробок організації «Пласт». Ірина розповіла, що великий акцент організація ставить на зберженні природи, екології. Для дітей 5-12 років організовуються літні табори, де «пластуни» вчать їх  дбайливого ставлення до оточуючого среедовища, зокрема піднімають важливі питання зменшення сміття, його правильного сортування, повторного використання, зокрема діти вчаться майструвати іграшки з речей, які вже  є непридатними для використання – шиють змій з краваток чи роблять гаманці з бутилок з-під соку тощо. За словами Ірини, в такій ігровій формі діти швидше вчаться бути свідомими і розумними в поводженні з ресурсами, які дає нам природа, вчаться берегти її, і з великим задоволенням навчають цього своїх батьків.
Вкінці круглого столу відбулася дискусія щодо бачення організації виховання молоді в питаннях енергозбереження. Вирішили за підтримки Агенції місцевого економічного розвитку та фінансової допомоги з боку компанії ДТЕК в рамках підписаної Стратегії соціального партнерства провести в освітніх закладах тижні енергозбереження, виховні години, організувати конкурси, перегляди екологічних фільмів. Саме тому наступний аналогічний захід буде проводитися безпосередньо для вчителів, які будуть дотичними до цього процесу.
А вже з травня учні 6-8 класів отримають щоденники, де крім записів домашнього завдання та оцінок, почерпнуть багато цікавого у сфері енергозбереження, навчаться як правильно економити енергоресурси, менше платити та зберегти тепло в своїй оселі та чистоту в природі.
Кожен учасник заходу отримав екологічно - чисту сумку від організації «Пласт», в якій знайшов приклади підручників для використання на факультативах чи виховних годинах, присвячених енергозбереженню, веселі плакати, листівки, наклейки з надписом «Рятуй планету – заощаджуй електрику» та DVD-диск з цінними матеріалами, методиками, прикладами організації шкільних заходів з енергозбереження.
Організаторами заходу виступили організація ППВ «Мережі знань», ГО «Спільнота соціально-відповідальний бізнес», Бурштинська міська рада та Агенція місцевого економічного розвитку.
Для довідки: Проект ЄС «Енергоефективні поліпшення в місті Бурштині» проходить з 2012 року в основному у двох навчальних закладах міста – ДНЗ №6 та ЗОШ №1, де до кінця травня цього року планується провести низку енергоефективних заходів, а також створити ефективну систему енергоменеджменту міста та модернізувати систему вуличного освітлення. Координатором проекту у Бурштині є міжнародна громадська організація «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам». Фінансовим партнером виступає компанія ДТЕК.

Переглядів: 873 | Додав: vovak | Теги: ЄС, ДТЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: