Субота, 20.04.2024, 06:56
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 24 » Ганна Матіїшин: на варті красоти та екології
21:38
Ганна Матіїшин: на варті красоти та екології
Благоустрій та озеленення є однією з найважливіших сфер муніципального господарства, бо саме заходи по озелененню міста здатні суттєво покращити екологічний стан і зовнішній вигляд міста. Даними проблемами у Бурштині займається господарство благоустрою та озеленення КП «Житловик» на чолі з Ганною Іванівною Матіїшин.
- Ганно Іванівно, розкажіть читачам нашої газети про досягнення вашого господарства за минулий рік.
- В 2012-му році завдяки виділеним екологічним коштам нами було проведено ряд заходів з озеленення прибудинкових територій: на вулицях Січових Стрільців, 11, Стуса, 5, 7, Ольги Басараб, 4. Біля школи №2 було висаджено алею троянд. Минулого року господарство благоустрою та озеленення провело висадку більше 2.5 тис. низькорослих декоративних багаторічників. Ми здійснювали чистку дерев, доглядали за газонами. Також провели роботи для захисту будинків від підтоплень, це, зокрема, будинки на вулицях Січових Стрільців і Стуса. Відповідно до програми природоохоронних заходів, було ліквідовано стихійні сміттєзвалища в районі цегельного заводу, вулиці Шухевича, в парковій зоні. Збирали, зачищували, вивозили – це чималий шмат роботи. Зараз просимо населення цінувати нашу роботу, бо такі стихійні смітники є дуже проблемними для міста: забивають стічні води, канави, там розмножуються хвороботворні бактерії.
Основну частину «екологічних» коштів ми направили на відновлення зелених насаджень міста. Дуже багато по місту є дерев, які перейшли вікову межу. Вони є небезпечними для населення. В міській раді створена спеціальна служба, яка оглядає дерева та складає акти забраковки. Ті дерева, які перейшли вікову межу, видаляємо. Нещодавно було почищено вулицю Шухевича, 4, на центральній алеї якої росла величезна тополя, вона була повністю трухлява всередині. Якби впала, було б лихо.
- Що робите зі зрізаними деревами?
- Після зрізування дерева складається акт, за яким частина дерева іде на пиломатеріали. Потім ця сировина застосовується для дощок і рейок, з яких згодом виготовляють лавки по місту. А гілки та трухляві дерева ідуть на спалювання в котельнях. Зараз висаджуємо низькорослі дерева і кущі, щоб потім не було необхідності їх пиляти. Це берізки, райські яблука, тополь не садимо взагалі. А верба, наприклад, має здатність рости в сторони, то ми її врізаємо на висоту 3-4 метри і лишаємо для молодих пагонів.
- Що плануєте робити в 2013-му?
- Міською радою затверджена програма з природоохоронних заходів, там вказана частина робіт, яку має виконати наше господарство. Так, будемо продовжувати проводити заходи захисту будинків та прибудинкових територій від підтоплення. Доглядатимемо за озелененням міста, за тими насадженнями, які вже вкоренились, формувати дерева і кущі. Минулого року вже придбали дві газонокосарки, хочемо купити ще бензопилу. Взагалі планується висадка до 3000 штук декоративних дерев-багаторічників, кущів, та газонної трави. В наших теплицях вже посходили готові розсади чорнобривців. Ми раніше висівали насіння безпосередньо в ґрунт, тепер практикуємо метод розсади, щоб саджанці краще приживались в теплій землі. Основна наша задача – не лише зберегти й доглянути тогорічні насадження, а й висадити нові.
- Що би Ви побажали господарству благоустрою та озеленення?
- Найперше – розуміння з боку мешканців міста. Можна ще боротися з матеріальними негараздами, з примхами погоди… Подумайте тільки, скільки кілограм піску та шлаку має розкидати наша працівниця зимою під час ожеледі, а навесні усе те замести і зібрати. А як змагатися з людським нерозумінням, коли домашніх улюбленців виводять справляти, даруйте, природні потреби на зелений, дбайливо прибраний газон?.. Не ламайте гілок, не видирайте з клумб квіти. Цінуйте красу нашої спільної оселі.
Переглядів: 758 | Додав: vovak | Теги: Ганна Матіїшин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: