Вівторок, 23.04.2024, 23:27
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Грудень » 16 » Енергоефективний Бурштин
06:55
Енергоефективний Бурштин

Нещодавно у Бурштині відбулася зустріч керівництва міської ради, начальників відділів, завідуючих господарствами усіх бюджетних закладів міста з експертом Асоціації енергоаудиторів Вадимом Литвином. Про цю нараду ми коротко писали у №46, натомість сьогодні пропонуємо вам коротке інтерв’ю з паном Вадимом.

- Пане експерте, розкажіть коротко про проект, який презентували у Бурштині.
- Місто Бурштин цілеспрямовано працює в напрямку підвищення ефективності енергоспоживання, підтвердженням чого є підписання містом так званої «Угоди мерів» - ініціативи європейських міст, що передбачає зниження енергоспоживання та викидів вуглекислого газу у ключових секторах як мінімум на 20% до 2020 року. 
Також в місті впроваджена система енергетичного менеджменту в бюджетній сфері, яка наразі удосконалюється за рахунок впровадження автоматизованої системи енергомоніторингу. Зазначена система передбачає вчасне виявлення та усунення будь-яких випадків нераціонального використання енергоресурсів. 
Для реалізації політики у сфері енергоефективності місто активно співпрацює з міжнародними організаціями, зокрема USAID (Проекти «Підтримка інституційної спроможності українських міст в розробці та реалізації політик сталого енергетичного розвитку»). В рамках цієї співпраці, за участі Асоціації енергоаудиторів відбулося ряд навчань з енергетичного менеджменту (ефективного управління енергоресурсами) для представників міської ради, (з ознайомленням з кращими практиками в Україні). Також місто працює над планом дій по реалізації зобов’язань, відповідно до «Угоди мерів», що дозволить не тільки систематизувати напрацювання та роботу міста в напрямку енергоефективності, а й отримати доступ до коштів іноземних інвесторів на реалізацію проектів.   
- Коли відбудеться наступний візит до нашого міста і з якою метою?
- Асоціація енергоаудиторів надає підтримку місту по зазначеним напрямкам і, сподіваюся, що це допоможе вже найближчим часом реалізувати декілька енергоефективних проектів. 
Тож думаю, що наступна зустріч не забариться.
- Що саме у Бурштині буде реалізовано згідно презентованого проекту? Які терміни і умови реалізації проектів?
- Одним з напрямків є впровадження автоматизованої системи енергомоніторингу в бюджетних закладах.
На двох об’єктах у місті система вже змонтована і розпочата тестова експлуатація, а за підтримки ДТЕК планується оснастити такою системою ще принаймні 4 об’єкти. Це дозволить в режимі реального часу моніторити енергоспоживання, особливо це актуально для пілотних об’єктів, де вже була впроваджена система погодного регулювання теплоспоживання (шостий садок та перша школа). 
До речі, встановлення індивідуальних погодних регуляторів в будинках Бурштина є однією з ключових позицій програми енергозбереження, що дозволить не викидати тепло через відкриті вікна і уникнути ситуацій, коли будинки, що знаходяться на початку теплотраси відкривають вікна через спеку, а віддалені – недоотримують тепло. 
Для демонстрації ефективності таких заходів спеціалістами асоціації було налаштовано ці ІТП та проведено роз’яснення для персоналу закладів, так що в платіжках школи та садочка за листопад можна буде вже побачити економію енергоресурсів – а це хороший приклад як для бюджетної так і для житлової сфери.
Серед інших проектів слід відзначити проекти з реконструкції систем освітлення з переходом на світлодіоди, ремонт пошкодженої теплоізоляції теплотрас, ремонт та утеплення огороджувальних конструкцій, проведення інформаційних компаній серед населення, конкурси з енергоефективності для школярів.
- Де ще в нашій державі такі проекти реалізовуються і чи є вже позитивний досвід впровадження енергозберігаючих технологій ну хоча б на Західній Україні?
- Насправді доволі багато міст в Україні дуже активно займаються впровадженням енергоефективних технологій.  Серед таких проектів можна згадати місто Житомир та Вінниця, де активно реалізуються проекти в сфері централізованого теплопостачання;  місто Кам’янець-Подільський та Львів, де вже давно і ефективно працює система енергомоніторингу  та активно залучаються кошти іноземних інвесторів на впровадження енергоефективних заходів; м. Київ, де був реалізований один з найбільших в Європі проектів з оснащення закладів бюджетної сфери індивідуальними тепловими пунктами, а наразі реалізується спільний з NEFCO проект по термомодернізації  будівель бюджетної сфери. Що стосується житлових будинків – то варто звернутися до досвіду м. Луцька, де об’єднання співвласників багатоквартирних будинків дуже активно включилися в боротьбу за енергоефективність з залученням як власних коштів так і кредитів , а також компенсацій від держави та міської ради.
До речі, в рамках проекту представники міста змогли знайомилися з позитивним досвідом ряду міст (Київ, Житомир, Кам’янець-Подільский) та побачити приклади реалізованих проектів.
Тож сподіваюся, що Бурштин найближчим часом також стане прикладом для інших міст України.
                В.К.


Основні напрямки підвищення 
енергоефективності
Заміна джерел світла в бюджетних та житлових будинках.
Впровадження систем погодного регулювання теплопостачання.
Відновлення пошкодженої теплоізоляції трубопроводів системи теплопостачання.
Розширення системи енергоменеджменту
Єдине комунальне підприємство, що надає послуг з опалення, гарячого та холодного водопостачання.
Проведення інформаційних компаній серед населення.
Проведення конкурсів з енергоефективності в бюджетних закладах.
Ремонт та заміна пошкоджених вікон.

Переглядів: 732 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: