П`ятниця, 26.04.2024, 09:23
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 25 » Енергоефективні поліпшення у м. Бурштині від Європейського Союзу
00:06
Енергоефективні поліпшення у м. Бурштині від Європейського Союзу
На протязі останніх років у місцевому господарстві нагромадилося чимало складних проблем, які потребують ефективного і швидкого розв’язання. Серед них першочерговими є проблеми енергозбереження з метою зменшення оплати за енергоносії, підвищення енергетичної безпеки міста,  розробки та впровадження енергозберігаючих технологій передусім за рахунок проведення модернізації житлового фонду та установ, які фінансу.ться з бюджету міста. Значні витрати бюджетних коштів на оплату спожитих енергоносіїв не дозволяють виділити з бюджету міста додаткові кошти на впровадження енергозберігаючих заходів.
Вже кілька місяців у м. Бурштині реалізується проект Європейського Союзу під назвою «Енергоефективні поліпшення в м. Бурштині». Цей проект охоплює два навчальні заклади міста – загальноосвітню школу № 1 та дошкільний навчальний заклад №6.
Ханс Райн, Перший секретар Представництва Європейського Союзу в Україні:«Європейський Союз рішуче підтримує цю ініціативу, оскільки вважає, що проблеми енергетичної безпеки та зміни клімату у світі вимагають дій на місцевому рівні, які б впроваджувались органами місцевого самоврядування спільно з кожним громадянином».
В будівлях, в яких понад 30 років ще жодного разу не робили капітального ремонту – як наслідок тече дах, а старі вікна та двері вже не в змозі утримувати тепло у класах. Для того, щоб поліпшити ситуацію у закладах взялися впроваджувати енергоефективні заходи. До нового опалювального сезону  тут повністю замінять вікна, двері, систему опалення, замінять лампочки на енергоефективність, планується встановлювати сучасні індивідуальні теплові пункти.
На виконання цих заходів ЄС виділяє 175 тис. євро, ще 25 тис. євро – компанія ДТЕК. Крім цього, лише у 2013 році ДТЕК надасть місту близько 4 млн.грн на впровадження енергоефективних заходів у місті в рамках підписаної Стратегії соціального партнерства.
 «Якщо нам вдасться зреалізувати цей проект та впровадити всі заходи, які ми собі запланували, то це допоможе зекономити від 30 до 50% бюджетних коштів, виходячи з різних суб’єктивних і об’єктивних  причин», - каже міський голова Петро Курляк.
Заходи для енергоефективності реалізуються і у місті в цілому. Серед основних – це заміна вуличних світильників та організація курсу енергозбереження у школах. Зокрема, вже розробляються щоденники для учнів 6-8 класів, з яких вони почерпнуть багато цікавого про енергоефективність, про історію енергоефективного розвитку міста, зможуть на практиці випробувати усі заходи, які приведуть до енергозбереження вдома та в школі.
Координаторами проекту є представники Міжнародної громадської організації «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам» В.Шимкін та В.Погорєлова
На сьогоднішній день вже впроваджено систему міського енергоменеджменту та введено процес щоденного енергомоніторингу, що дасть можливість контролювати споживання енергоресурсів всіма закладами міста, які фінансуються з міського бюджету та на основі цього здійснювати стратегічне планування та контроль щодо подальших дій у сфері енергоефективності міста.
Крім цього проведено ряд освітніх заходів, зокрема відповідальні працівники бюджетних установ, працівники Бурштинської міської ради та АМЕР мали змогу ознайомитися з принципами роботи та способами проведення заходів для енергозбереження, починаючи від елементарних і до стратегічно запланованих.
В рамках проекту проведено ряд енергоаудитів: теплопостачання, системи освітленя в місті та енергоаудити самих навчальних закладів. Результати показали найбільш енерговитратні частини, визначення причини втрат та підготовки рекомендацій щодо їх усунення.
Перед початком опалювального сезону 2012 року з метою  позбавлення внутрішньої поверхні труб від створеної в процесі експлуатації накипу, окалини, іржі та інші органічні і неорганічні відкладення в ЗОШ №1 та ДНЗ №6 було проведено промивку системи центрального опалення, що стало першим етапом впровадження проекту.
Довідка.
Проект ЄС «Підтримка заходів з енергоефективності у малих містах України» впроваджується за підтримки фінансованого ЄС проекту програми INOGATE «Ініціатива з енергозбереження в будівлях в країнах Східної Європи та Центральної Азії» (ESIB). Окрім проведення заходів, пов'язаних з підвищенням обізнаності щодо проблеми енергозбереження та впровадженняфінансових механізмів, експерти проекту ESIB надаватимуть технічну допомогу муніципальним органам влади та НУО, що отримали гранти на реалізацію місцевих ініціатив.
Заходи проекту реалізовуються у містах: Гола Пристань (Херсонська обл.), Бурштин та Долина (Івано-Франківська обл.), Рахів (Закарпатська обл.),Зеленодольськ (Дніпропетровська обл.), Копичинці та Борщів (Тернопільська обл.), Зоринськ (Луганська обл.), Яготин (Київська обл.), Новоселиця (Чернівецька обл.).
Олена Кравчишин

Переглядів: 1078 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: