П`ятниця, 26.04.2024, 03:17
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Квітень » 20 » ДТЕК, МІСТО ТА ЖИТЛОВИК ШУКАЮТЬ ВИХІД
13:04
ДТЕК, МІСТО ТА ЖИТЛОВИК ШУКАЮТЬ ВИХІД

Опалювальний сезон у Бурштині завершився. Проте тема тепла - напевно наболючіша тема не тільки міста, а й цілої країни.  Бурштин у цьому плані є містом, яке, разом із небагатьма містами нашої держави, не опалює помешкання газом а користується тепловою енергією станції. Тому діалог міста, КП «Житловик» та компанії ДТЕК БуТЕС є особливо актуальним сьогодні з багатьох причин. Проте перша і, напевно, найбільш вагома причина - борг міста перед станцією за теплову енергію. Саме тому, одразу по завершенні опалювального сезону, у місті розпочалися спільні наради Бурштинської міської ради, КП «Житловик» та представників компанії Бурштинська ТЕС ДТЕК на тему взаєморозрахунків, економії теплоносія та погашення заборгованості.


В час друку газети у місті засідає робоча група, котра повинна вибудувати дорожню карту з припинення нарощування боргів міста перед станцією.  А, станом  на сьогодні, заборгованість коливається від 30 мільйонів (за прогноз-даними КП «Житловик»), до 34 мільйонів за даними представників станції. Чому дані комунального підприємтсва Бурштина є прогнозом? Як пояснював на двох зустрічах, котрі передували засіданню робочої групи, директор КП «Житловик» Віктор Марчук, підприємство тепло населенню продало, проте сплачувати за нього люди будуть ще впродовж літа, тому ситуація вирівняється і борг автоматично зменшиться. Також зменшенню заборгованості може посприяти повернення державою сум, які передбачені законодавством України на компенсацію пільг для учасників АТО. «Таким чином до кінця року місто не тільки вперше у своїй історії може не наростити боргів перед станцією, а й має у планах цю заборгованість зменшити.» - зазначив Віктор Іванович.


Натомість представники ДТЕК БуТЕС, зважаючи на важке фінансове становище українців, повністю розуміють проблему і намагаються допомогти її вирішити. Адже, як би там не було, за тепло, як, до прикладу, за мобільний зв’язок, треба платити. Тож, грубо кажучи, продавець просить гроші за свій товар. 
Як варіанти вирішення ситуації представники компанії розглядають і частковий взаємозалік - списання коштів, котрі компанія повинна була оплатити у двох останніх кварталах минулого року та у році 2015-му згідно договору про передачу гуртожитків у власність міста. Загалом ДТЕК, як зазначали на двох нарадах, заборгувала місту три мільйони 700 тисяч гривень на 560 тисяч із яких вже виконані роботи і є акти.
Також одним із наболілих каменів спотикання є певні претензії компанії до функціонування комунального підприємства «Житловик», котре, окрім послуги «теплопостачання», займається й багатьма іншими необхідними по місту роботами часто використовуючи при цьому перехресне фінансування. 


«Важливим у нарощуванні боргу є і той фактор, що у Бурштині (разом із Добротвором - ред.) тариф на теплоенергію є найнижчим в Україні. Тому населення апріорі не може покрити всіх сум» - зазначають представники компанії.
Натомість міська рада, яка, перш за все, повинна піклуватися про добробут бурштинців, категорично проти підняття тарифів для населення і намагається шукати інші шляхи виходу із ситуації.
Як зазначив на четверговій нараді місьий голова, Бурштин ще має що запропонувати станції. Зокрема місто може постачати на ТЕС воду, може впроваджувати зі станцією проекти модернізації тепломережі. 
До речі, коефіцієнт тепловтрати при доставці теплової енергії до міста становить 12%. Тож доцільним сьогодні напевно є обговорення і питання про списання цієї частини боргу.
Як воно буде і чим завершаться ці всі наради - повідомимо вас у наступному номері. Наразі важливим є те, що сторони доволі конструктивно ведуть діалог, готові слухати і чути, готові домовлятися.
В.К.

Переглядів: 802 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: