Четвер, 25.04.2024, 21:12
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 9 » ЗАПРОШУЄМО У МОЛОДУ ПРОСВІТУ
17:17
ЗАПРОШУЄМО У МОЛОДУ ПРОСВІТУ
Осередок «Молодої Просвіти» у Бурштині заснований зовсім недавно, проте вже сьогодні молоді просвітяни мають чим гордитися. Про здобутки та плани організації, про кількість членів та підтримку з області ми говорили з головою «Молодої Просвіти» Бурштина Віталієм Грицюком.

- Отож, пане Віталію,  розкажіть про початки?
- Перші заяви на вступ у «Молоду Просвіту» Бурштина були написані 15 березня цього року. Цю дату  і можна вважати початком.
Ми почали свою діяльність з фольклору - з відтворення гаївок біля нашої Церкви. Допомогла нам тоді все організувати Тетяна Варунків (тепер Бояршинова - ред.).
Наступним заходом була піша проща до Унівської Лаври. Біля тридцяти молодих людей долали 60 кілометрів з Бурштина до Унева.
Пізніше ми провели захід  де члени «Молодої Просвіти» декламували свої вірші. Дуже цікава була атмосфера на цьому вечорі, багато людей відкрили свою душу, розповіли віршами про себе, про свої почуття.
- То хто ж був ініціатором створення осередку «Молодої Просвіти» у місті?
- Мене надихнув на створення «Молодої Просвіти» пан Орест Чайківський. Спочатку я хотів продовжувати працю в організації української молоді, котру вже покійний Богдан Цимбалістий заснував ще в 1997 році. Але чомусь не склалося. Тоді почалося моє знайомство з «Молодою Просвітою».
Саме після зустрічі з Євгенією Бардяк (голова організації «Молодої Просвіти» в області - ред.) я зрозумів, що хочу займатися цією організацією. Мене привабило те, що ми не є ні політичною організацією , ні релігійною. Звичайно ми -  християни, ми належимо до греко-католицької церкви, але намагаємося зберігати нейтралітет.
- Для будь-якої роботи потрібні кошти. Де бере їх ваша організація.
- «Молода Просвіта» Бурштина практично не фінансується. Звичайно ми намагаємося під якісь заходи шукати гроші у спонсорів. Основною нашою підтримкою є голова «Просвіти» Бурштина Орест Чайківський. Він ніколи не відмоляв нам.
- Скільки членів нараховує ваша організація?
- Тих, котрі активно працюють - 20, загалом же - майже сто членів. Окрім Бурштина у нашому районі «Молода Просвіта» існує тільки в Залукві при школі.
- Розкажіть про табір на Говерлі?
- Так вийшло, що у нас зав’язалася тісна співпраця з «Молодою Просвітою» Тернополя. У цьому році ми справді мали з ними табір на Говерлі. Для підняття на гору ми обрали один з найважчих маршрутів - з боку Закарпаття.
Ми настільки з ними здружиися, що вони нас зараз запрошують на андріївські вечорниці. Просять нас показати свій весільний обряд.
- До речі, про весілля. У минулому номері ми давали фото з заходу.  Розкажіть детальніше  про нього.
- У нас в організації є дуже багато двічат, котрі цікавляться фольклором. Це переважно вихованці Тетяни Варунків. Тож і опільське весілля це є праця пані Тетяни в парі з Марічкою Бекеш. Вони і підказали нам цю хорошу ідею, адже зараз майже усі традиції вже забулися.
Коли я побував на репетиції, я побачив інше Опілля. Кожна річ у весільному обряді мала якусь паралель з Божим Благословенням. Наприклад віночок символізував чистоту. Дівчата, котрі себе знеславили, не мали права одружуватись у вінку.
- Опільське весілля бачили тільки  Бурштинці?
- Ні, ми розпочали у Бурштині (у будинку культури ім.Т.Шевченка - ред.), а вже 25 листопада ми показали це чарівне дійство у Коростовичах. Мали ставити у Івано-Франківську - в Прикарпатському університеті ім.В.Стефаника, проте через певні обставини довелося постановку відкласти.
Плануємо до кінця року ще поїздитиі показати цей весільний обряд  і по селах нашого району.
Я наразі навіть не можу передати тої радості, котру я побачив у очах присутніх на виставі людей.  Тому ми це мусимо продовжити.
- Нещодавно ви провели форум на захист української мови..?
- Наш захід став своєрідною реакцією на форум у Києві, котрий організував голова «Просвіти» України Павло Мовчан у відповідь на закон «Про засади мовної політики». Саме на Київському форумі був заклик провести аналогічні форуми на місцях. Але я вважав за необхідне організувати не просто форум на захист української мови, а створити платформу для розгляду аспектів розвитку та поширення українського слова.
На заході були присутні голова Галицької районної ради Петро Стримбіцький, голова міста Бурштин Петро Курляк, голова обласної організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк, генеральний директор заповідника «Древній Галич» Олександр Береговський, а також учителі української мови та літератури, лікарі, депутати місцевого рівня та гості.
Своєрідним підсумком Форуму було прийняте рішення зробити захід щоквартальним, зкоординувати співпрацю на захист української мови із представниками «Молодої Просвіти» районів області та інших областей, зокрема Луганською та Харківською, проводити широку інформаційну кампанію у селах та районах.
А основним закликом -  відмовлятися від російськомовного продукту: не дивитися російськомовні програми чи фільми, перемикати російськомовний радіоефір, не читати російськомовну пресу, журнали, Інтернет-видання, книги. А також ми  закликали учасників підписати спільний лист-звернення до української кондитерської корпорації, яка нещодавно змінила україномовні написи на етикетках російськомовними (на щастя, масовий спротив українців змусив фірму відмінити своє антиукраїнське рішення – ред.).
- Що плануєте?
- Хочемо попрацювати над підготовкою вертепів до Різдва. Плануємо з вертепом поїхати в Енергодар, звідки вже є і запрошення. Та першим завданням є створення постійно діючого творчого колективу.
- Ви займаєтесь «Молодою Просвітою», ви є дяком, розкажіть ще щось про себе?
- Я ще є членом християнської спільноти «Християнська родина» та спільноти «Твори добро». Одружений, виховую трьох діточок.
Принагідно хочу запросити активну молодь Бурштина до співпраці.  Ми раді вітати кожного, хто бажає працювати в соціальній сфері. Ми готові розширювати організацію. Вже домовились про офісне приміщення.  Тому - дзвоніть, приходьте.   (Адрес та контакти - на 4 стор. - ред.).
- Дякую вам за розмову. Всього найкращого.
Володимир Капусняк.



Переглядів: 1025 | Додав: vovak | Теги: Євгенія Бардяк, Віталій Грицюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: