Четвер, 25.04.2024, 05:02
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 23 » Володимир Копаниця: ПРАЦЮЄМО ЗГІДНО ВИМОГ ПОСТАНОВИ КМ України № 1147
23:41
Володимир Копаниця: ПРАЦЮЄМО ЗГІДНО ВИМОГ ПОСТАНОВИ КМ України № 1147
Програма природоохоронних заходів місцевих фондів з охорони навколишнього природного середовища по Бурштинській міській раді на 2012 рік була прийнята ще на початку року.  Тоді вона містила 49 пунктів. Чи все виконано, і скільки залишилося зробити? Чи встигнуть до зевершення року виконати роботи і куди подінуться закладені кошти, якщо роботи не виконають? Про це та інші питання ми говорили з начальником земельно-екологічного відділу Бурштинської міської ради Володимиром Копаницею. Адже саме його відділ розробляв  програму.

- Пане Володимире, розкажіть, будь-ласка, про стан виконання програми?
- Програма виконується справно. Ось буквально минулого тижня ми придбали баки для збору сміття і роздачі їх в індивідуальному секторі забудови. Це для будинків на вулицях, починаючи від Проектної, закінчуючи вулицями Молодіжна та Нова. Саме дві останні вулиці разом з вулицями Шевченка та Котляревського є найбільш проблемними, оскільки частина жителів цих вулиць звозить сміття на територію колишнього цегельного заводу.
Ці несанкціоновані сміттєзвалища навіть були зафіксовані районною прокуратурою і виконком міської ради вживав заходи з їх ліквідації. На це було потрачено  майже 23 тисячі гривень. Про це  «Бурштинський вісник» писав у одному з попередніх номерів.
У зв’язку з цим і було закладено відповідний пункт у програмі. То ж тепер цими вулицями їздитиме спеціально придбана машина - сміттєвоз із заднім завантаженням на базі «Газона» - яка і буде забирати сміття з цих контейнерів.
Графік об’їздів в скорому часі оприлюднить КП «Житловик». Тому просимо жителів цих вулиць дотримуватися графіку і не вивозити сміття на територію колишнього цегельного заводу. Адже вже 30 жовтня там знову зафіксовано несанкціонований вивіз сміття.
- Як щодо інших пунктів?
- З початку року нами виконано багато робіт по пункту 10 «Заходи для боротьби  з шкідливою дією води на території м. Бурштин». Зокрема виконано роботи з водовідведення по вулицях: Липова, Шевченка, Лепкого, Вітовського, Торговій.  Вздовж гаражів в районі «Глинища», починаючи від об’їзної Стуса і закінчуючи аж біля городів також поставлені лотки, а в окремих місцях встановлені бордюри. Цим ми добиваємось відводу води з полотна дороги, щоб остання не призводила до руйнування самої дороги.
На завершенні роботи по вулицях Франка, Сагайдачного, Мазепи.
Роботи з водовідведення проводились і у селі Вигівка. Зокрема встановили лотки та решітки вздовж центральної вулиці та біля Народного Дому.
Ще навесні була проведена чистка водовідвідних канав на в’їзді в гаражі в районі «Глинища». А до кінця року плануємо завершити чистку каналів біля кладовища.
Згідно пунктів 11 та 12 нашої програми відновлено міст на перехресті Сагайдачного та Над Рудкою, планується відновити місток на іншому перехресті - вулиці Івана Франка та Над Рудкою.
Водовідведення з водовідвідних канав зроблено і навколо території стадіону у селі Вигівка. Він там був неначе у ямі.
Ще хотілося б згадати влаштування водовідведення з території, що по вулиці Б.Хмельницького біля монастиря та з провулку І.Франка, де у канаву окремі мешканці дозволяють собі зливали господарсько- фекальні стоки .
На завершенні також роботи з водовідведення на спуску від перехрестя вулиць Коновальця-Стуса – до вулиці Данила Галицького.
- А як з водовідведенням по вулиці Ольги Басараб? Там завжди стоїть вода.
- Справді, найгірше у нас з водовідведенням - по вулиці Ольги Басараб. Там збирається багато води.  Було заплановано звести воду у лотки вздовж дороги, але не вийшло. По вулиці проходить значна кількість комунікацій. Основні - два десятикіловольтних кабелі. Тож на водовідведення по цій вулиці змушені були виготовляти окремий проект, котрий на сьогодні вже прошов експертизу. Тому маємо надію до кінця року зробити роботи з водовідведення і на цій складній ділянці..
- Змінилося багато і біля міської лазні.
- Справді. Пунктом 13 у програмі є заходи щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму струмка Охаба. Біля міської лазні зроблена повністю прочистка струмка, вивезено величезну кількість грунту та сміття. (Дивіться на фото).
На скільки мені відомо, після того, як ми прочистили струмок  Охаба, то у людей зникла проблема з постійним підтопленням півдвалів.
Також багато робіт зроблено в урочищі Краки. Там вдалося упорядкувати джерело, поглибити водовідвідні канали. Влаштована канава довколо пасовища.
- Повернімося на територію міста. Що ж такого робилося біля будинків?
- Згідно пункту 17 у програмі  було передбачено «проведення заходів з захисту від підтоплення і затоплення на території». В даному випадку ми запланували убезпечити багатоповерхові будинки від підтоплення. Оскільки нам заборонили на одну вулицю використовувати більше як 100 тисяч, то ми змушені були змінити цю програму і визначатися з окремими будинками.  Основна мета - забезпечити  фундаменти будинків від руйнування стічними дощовими та талими водами.
Вже зроблено такі роботи навколо будинків № 1, 3, 5, 9, 17, 21 по вулиці Січових Стрільців, будинків № 7, 9, 11, 12, 14,15, 16, 17, 19 по вулиці Стуса, будинку по вулиці Степана Бандери 77А в старому Бурштині, по вулиці Данила Галицького, 5, по вулиці Шухевича, 4.
 Аналогічні роботи виконано і навколо будинків №№15 та 17., що по вулиці Стефаника.
Гарно відмостка зроблена і на вулиці Ольги Басараб 4. Одразу ж там було зроблено і озеленення території (на фото на 6 стор.).
- Що там з сміттєвозом на базі автомобіля МАЗ?
- На скільки мені відомо, вчора пройшла остання сума проплати за нього, тому можна розпочинати процес реєстрації  автомашини та її запуск на маршрут.
- Про каналізаційні мережі та споруди у будинках. Чи буде реконструкція і коли?
- Цю нішу взяло на себе комунальне підприємство «Житловик».  Тож вам краще  поспілкуватися з ними і вони нададуть  вам кваліфіковану відповідь.  Також КП «Житловик» займається озелененням прибудинкових територій, влаштуванням сміттєвих майданчиків. Крім цього, ними вже розпочато втілення  проекту заміни каналізаційного колектора у парку, що по вулиці  Міцкевича. Якщо процес заміни пройде вдало, то гарантія на роботу нового колектора складає 70 років.
Окремими пунктами у програмі було виділення субвенцій районному бюджету та бюджетам інших населених пунктів. Не могли ми обійти допомогою і міську лікарню, котра також отримала чималу субвенцію на виконання певного виду робіт згідно з постановою КМУ № 1147.
- А що за ситуація склалася із запитом від районної прокуратури.
- Районна прокуратура направила подання про притягнення мене до адміністративної відповідальності, як одного із розробників екологічної програми, через відсутність закладених кошти на заходи з охорони атмосферного повітря. Дійсно, є такий розділ у постанові кабінету Міністрів України № 1147 від 17 вересня 1996 року, згідно якої і розроблялась програма природоохоронних заходів місцевих фондів з охорони навколишнього природного середовища по Бурштинській міській раді на 2012 рік. У поданні йшлося про те, що ні у нашій програмі на 2011 рік,  ні у програмі вже за цей рік немає заходів щодо охорони атмосферного повітря.
Але можу сказати, що  пункт, де закладено кошти на «усунення факторів забруднення атмосферного повітря» був внесений в лютому  у програму природоохоронних заходів ссесією міської ради за моїм зверненням. Також, мною був внесений проект рішення на комісію бюджету та економічного розвитку міської ради, з пропозицією виділення коштів на проведення моніторингу стану забруднення атмосферного повітря в місті. Тоді комісія її відхилила. З аналогічною пропозицією я виступлю на листопадовій сесії.
- Тож скільки загалом заплановано витратити згідно програми?
- Загальна сума по програмі складає 41249,0 тис.грн. Та чи вдасться виконати всі роботи - наразі не відомо.
- Куди підуть невикористані кошти?
- Залишаться на рахунку і можуть бути використані наступного року.
В.К.

Переглядів: 1017 | Додав: vovak | Теги: Володимир Копаниця | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: