Субота, 20.04.2024, 14:47
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Липень » 8 » Увага - пестициди
06:27
Увага - пестициди

Рогатинське міжрайонне управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області з метою попередження виникнення надзвичайних екологічних ситуацій та отруєнь серед населення  у відповідності ДСанПіНу від 18.12.2006р. № 382 доводить до відома, що авіаційна обробка пестицидами земельних угідь на території району заборонена.
Крім того, для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на людину і навколишнє середовище завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної  обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь  та об’єктів про місця, строки і методи застосування  пестицидів. У період проведення робіт  у радіусі 200м від меж ділянок ,що обробляється, повинні бути встановлені попереджувальні написи. 
До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів повинні допускатися особи  при наявності посвідчення про спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення та допуск, що видається  спеціально уповноваженими органами  виконавчої влади  у сфері  захисту рослин.
Обпилювання рослин наземною апаратурою допускається при швидкості вітру до 3м\с , обприскування з використанням вентиляторних  обприскувачів допускається при швидкості вітру до 3 м/с  ( дрібно краплинне) і до 4  м/с  ( велико краплинне), а із використанням штангових тракторних обприскувачів – при швидкості вітру  до 4 м/с ( дрібно краплинне) та 5 м/с  (велико краплинне).
Робочі розчини  необхідно готувати  на спеціальних розчинних вузлах чи заправних майданчиках.
Не допускається обприскування  посівів сільськогосподарських культур, розташованих з навітряного боку щодо площ, на яких вирощують овочі, фрукти, проводять ручні роботи чи збирають урожай. Санітарно захисна зона  в даному випадку  повинна бути при наземному обприскуванні  не менше 300м.
Обприскування  рослин пестицидами в жарку погоду  необхідно проводити  в ранні чи вечірні години, коли утримується нижча температура, мала інсоляція, мінімальний вітер. Це дозволить  підвищити  ефективність обробок, зменшити  нецільові витрати пестицидів, їх знесення за межі площ, що обробляються  і розсіювання в атмосфері.
Для обмеження  забруднення  пестицидами  рослинницької продукції та довкілля  необхідно  суворо дотримуватися  встановлених для кожного препарату  регламентів.
У зв’язку з широким використанням  пестицидів  у приватних  господарствах  при їх застосуванні  потрібно також  дотримуватися вимог, що містяться у «Переліку пестицидів дозволених дозволених до використання в Україні», де вказуються препарати та регламенти їхнього  застосування. Застосовувати препарати не вказані в «Переліку» категорично забороняється.
При придбанні пестицидів для приватного сектору необхідно дотримуватись розрахунків їх потреб, не створювати запасів. У разі їх залишків дуже важливо дотримуватись безпеки зберігання в домашніх умовах. Їх необхідно зберігати в нежитлових приміщеннях, під замком, недоступних для дітей місцях. Забороняється використовувати для зберігання пестицидів тару з-під алкогольних та інших напоїв. На тару, в якій зберігаються пестициди наклеюють етикетку із зазначенням назви препарату, діючої речовини та ін.
При суворому дотриманні регламентів застосування пестицидів  у народному  господарстві, дотриманні вимог санітарних норм і  правил  при роботі з ними забезпечується не тільки  захист рослин  від шкідників, хвороб та бур’янів, а й охорона здоров’я  населення і навколишнього середовища.
Начальник відділу організації державного 
санітарно-епідеміологічного нагляду З.І. Микульська                                                                    

 

 

 
Переглядів: 667 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: