Четвер, 28.03.2024, 12:37
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 9 » ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!
17:35
ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

Урядом впроваджується нова програма соціальної підтримки найменш захищених верств населення при оплаті житлово-комунальних послуг - компенсація додаткових витрат на оплату комунальних послуг.
З метою посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги Урядом прийнято постанову від 05.04.2014 року №83, якою передбачено запровадження нового виду допомоги на оплату комунальних послуг, тобто компенсації додаткових витрат на оплату послуг з газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги.
Як отримати компенсацію додаткових витрат на оплату комунальних послуг?
 1. Право на отримання компенсації  матимуть  сім`ї  середньомісячний сукупний дохід яких (за попередні 6 місяців) не перевищує величини прожиткового мінімуму для сім`ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім`ї (відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення). До складу сім`ї включаються особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку). Прожиткові мінімуми, що діють з 01.01.2014 року:
-         для дітей віком до 6 років – 1032,0 грн.;
-         для дітей віком від 6 до 18 років – 1286,0 грн.;
-         для працездатних осіб – 1218,0 грн.;
-         для осіб, які втратили працездатність – 949,0 грн.
У разі коли будь-хто з працездатних членів сім’ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Для визначення права на компенсацію сім’я має порахувати свій середньомісячний дохід і порівняти його з величиною прожиткового мінімуму сім’ї:
Приклад: право на компенсацію матиме сім’я, що складається з двох працездатних осіб та двох дітей (одна дитина віком до 6 років, а інша - від 6 до 18 років), якщо середньомісячний дохід сім’ї не перевищує 4754 грн. на місяць (Прожитковий мінімум сім’ї = 1218 грн. x 2 особи + 1286 грн. + 1032 грн.).
Прожитковий мінімум сім’ї = сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення.
2. Для призначення компенсації особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні (будинку), звертається до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації із відповідною заявою та пред’являє паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або особи без громадянства.
3. Для призначення компенсації разом із заявою необхідно надати:
3.1.  довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;
3.2.  довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку).
Далі на запит управління праці та соціального захисту населення житлово-експлуатаційні організації, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та підприємства, що надають комунальні послуги подають у п’ятиденний строк з дня надходження запиту інформацію про:
1) середньомісячний розмір плати за фактично спожиті комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидій, які надавалися відповідно до законодавства) до зміни цін і тарифів на комунальні послуги – окремо для опалювального та неопалювального періоду;
2) розмір плати за комунальні послуги виходячи з фактичного обсягу середньомісячного споживання комунальних послуг у попередньому періоді у межах норм споживання (з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства) після зміни цін і тарифів на комунальні послуги – окремо для опалювального та неопалювального періодів.
4. Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги з газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидій) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім`я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги. Ця компенсація надаватиметься у безготівковому вигляді і щомісяця перераховуватиметься тим підприємствам, що надають комунальні послуги.
5. Розраховується компенсація з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 років та надається на безповоротній основі, її отримання не пов’язане зі зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну.
Для одержання компенсації сім`я має сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, в іншому випадку – надання компенсації припиняється.
Приклад 1.
Сім’я з двох непрацездатних осіб проживає у 2-кімнатній квартирі площею 47 м2 багатоквартирного будинку з централізованим опаленням і гарячим водопостачанням.
Середньомісячний дохід сім’ї становить 2 500 грн. на місяць.
Розмір платежу за житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів становив 400 грн. на місяць.
Розмір обов’язкової плати сім’ї становить 250 грн. на місяць (10 % від доходу).
Така сім’я одержує житлову субсидію у розмірі – 150 грн. на місяць (400 грн. – 250 грн.)
З урахуванням підвищення тарифів на теплову енергію і на природний газ для приготування їжі платіж сім’ї становитиме 500 грн. на місяць.
Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не зміниться розмір обов’язкової плати сім’ї становитиме 250 грн. на місяць (10 % від доходу).
Для такої сім’ї на 100 грн. збільшиться розмір житлової субсидії і становитиме 250 грн. на місяць (500 грн. – 250 грн.)
Тобто, зазначена сім’я не відчує підвищення цін і тарифів, оскільки платила і платитиме 10% від свого доходу.
Приклад 2.
Сім’я з чотирьох осіб у складі двох дорослих та двох дітей проживає у 2-кімнатній квартирі площею 47 м2 багатоквартирного будинку з централізованим опаленням і газовою колонкою.
Середньомісячний дохід сім’ї становить 3 700 грн. на місяць.
Розмір платежу за житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів становив 350 грн. на місяць.
Розмір обов’язкової плати сім’ї становить 370 грн. на місяць (10 % від доходу, оскільки до складу сім'ї входять діти і дохід на особу менше прожиткового мінімуму).
Така сім’я не одержує житлову субсидію, оскільки розмір її платежу з урахуванням пільг не перевищує 10 % доходу.
З урахуванням підвищення тарифів на теплову енергію і на природний газ для приготування їжі і підігрів води платіж сім’ї становитиме 450 грн. на місяць.
Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не зміниться, вона отримає субсидію у розмірі 80 грн. на місяць (450 грн. – 370 грн.), а також компенсацію у розмірі 20 грн на місяць (370 грн. розмір платежу з урахуванням субсидії – 350 грн. розмір платежу до підвищення тарифів).
 Тобто, зазначена сім’я також не відчує підвищення цін і тарифів, оскільки отримає субсидію і компенсацію та платитиме за житлово-комунальні послуги на рівні як до підвищення цін і тарифів.
Приклад 3.
Сім’я з п’яти осіб у складі двох дорослих, двох дітей та непрацездатної особи проживає у 2 кімнатній квартирі площею 47 м2 багатоквартирного будинку з індивідуальним опаленням і газовою колонкою.
Середньомісячний дохід сім’ї становить 4 500 грн. на місяць.
Розмір платежу за житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів в опалювальний період становив 320 грн. на місяць.
Розмір обов’язкової плати сім’ї становить 450 грн. на місяць (10% від доходу, оскільки до складу сім'ї входять діти і дохід на особу менше прожиткового мінімуму).
Така сім’я не одержує житлову субсидію, оскільки розмір її платежу не перевищує 10% доходу.
З урахуванням підвищення ціни на природний газ розмір платежу становитиме 440 грн. на місяць.
Оскільки розмір платежу сім’ї з урахуванням пільг не перевищує 10 % доходу, вона не отримає субсидію, але отримає компенсацію у розмірі 120 грн. на місяць (440 грн. розмір платежу після підвищення цін і тарифів – 320 грн. розмір платежу до такого підвищення).
Виконавчий комітет міської ради.

 

 

Переглядів: 714 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: