П`ятниця, 26.04.2024, 15:27
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Листопад » 16 » Роксолана Джура: завдання на сьогодні - добре завершити рік
10:21
Роксолана Джура: завдання на сьогодні - добре завершити рік

- Насамперед, вітаємо з обранням. Роксолано Олександрівно, ви йшли на вибори самовисуванцем. Яким чином тепер будете будувати роботу ради та сесії. Як формуватимете нову команду?


- Дякую. Усім уже відомо, що нинішній виборчий процес був дуже недосконалим. Більше ста партій брали участь у виборах в Україні. У нас в місті їх було десять. До міської ради пройшли депутати із восьми партій. А самовисуванець – це фактично людина, яка йде від громади, це людина, яка має підтримку і від різних політичних партій і від людей-професіоналів з різних галузей. Я вирішила йти сама, щоб дати зрозуміти нинішнім депутатам, що у місті сьогодні політики не потрібно. У місті потрібні особистості, організатори, менеджери за якими йде народ.
- Ви приступили до виконання обов’язків рівно день тому. Чи встигли вже ознайомитись із ситуацією у місті. Чи будуть зміни і якщо будуть, то які?
- Сьогодні кожна людина хоче тепла в хаті, хоче комфорту на вулиці, хоче доступного транспортного сполучення і, безумовно, низьких тарифів. Кожен також хоче бути освіченим і здоровим. Оце основні напрямки сьогодні для мене. Це ті аспекти, на які ми будемо в першу чергу звертати увагу до кінця року. Нам потрібно добре завершити цей рік, закрити певні бюджетні недоїмки. Я думаю, що нам все вдасться. 
Сьогодні так сталася передача влади умісті, що я вимушена сама з нуля аналізувати стан міської господарки, вимушена вникати у роботу всіх відділів, проводити незалежний аудит. Це все потребує часу. Хочу зазначити, що міська рада буде будувати свою роботу на дисциплінарності, на відповідальності, і на близькому контакті з громадянами. Перші кроки роботи вже видно - завершується ямковий ремонт Калуської дороги.
- І все ж, місту до кінця року не вистачить певної суми. А це, в першу чергу, невиплата захищених статей. Ви, як економіст, як фінансист, вже знаєте, звідки їх взяти?
- Закінчення будь-якого року завжди є непростим. Завжди коштів не вистачає. Тому не можна казати, що це є вина минулої влади, минулої каденції депутатів.  Згідно аналізу, який я вже провела, я зрозуміла, що було заплановано збільшити дохідну частину бюджету через продаж нерухомості та земельних ділянок. Проте продаж був запланований, а  на аукціон сьогодні нічого не виставлено. Тому не будемо голослівними. У нас є сьогодні фінансовий відділ і він повинен зайнятися пошуком фінансів. У місті є орендарі, є ряд підприємств, які не сплачують оренди, також надіємося на дохід від акцизного збору. 
Маємо надію, що і в наступному році він також  буде надходити до місцевого бюджету. Також будемо сподіватися на допомогу, в тому числі і з Галицького району. Бо ми, хоча і стали містом обласного підпорядкування, маємо спільні з районом питання. Одному сьогодні вижити неможливо. Ми розуміємо, що левова доля екологічного податку зі станції сьогодні йде у район, у село Бовшів. Також багато отримує область.
То чому ті кошти мають потрапляти на благоустрій інших районів а не вертатися, хоча б частково, у наше місто. 
Тобто не варто шукати зараз кошти на проїдання. Треба дивитись в корінь проблеми і юридично вирішувати глобальніші фінансові питання. В першу чергу – питання екологічних коштів.
- Ми у двох попередніх номерах писали про зустрічі у облдержадміністрації з питання залучення іноземного інвестора у область. Серед усіх обласних позицій пропозиція від Бурштина по індустріальному парку зараз перебуває на першому місці. Рада директорів «Леоні» засідатиме у грудні і прийме остаточне рішення. Яка ваша позиція з цього приводу?
- Я сьогодні хочу сказати, що індустріальний парк – це добре, але це – бізнес-середовище. Проте є ряд проблем, які сьогодні заважають бізнесу розвиватися нормально. Хитка економіка, інфляція, проблеми недолугої фіскальної політики. Адже для кожного підприємця сьогодні податківець залишається каральним органом. Жоден інвестор зараз в Україну не піде, якщо у нього будуть якісь перестороги.  Я вчергове повторюся, що в першу чергу потрібно забезпечити інші базові речі у місті. Тоді інвестора не потрібно буде заманювати, він прийде сам.
- Повернемося тоді до міста. У всіх ваших інтерв’ю ви говорили про дві міські проблеми.
- Так, у мене є дві справи, які треба терміново вирішити – питання функціонування КП «Житловик» та міської лікарні.  Мене вже навіть почали критикувати. Щодо лікарні – я радикально налаштована сьогодні. Якщо я сьогодні заходжу, як пацієнт, до лікарні і не маю на що сісти, чи оплачуючи благодійні внески потім немає де сміття викинути? Певно щось треба міняти. І це не питання міського голови, це питання головного лікаря. І якщо ми сьогодні маємо платні послуги, то треба чітко розмежувати систему фінансування. Ми повинні  чітко знати куди йдуть кошти від платних послуг, куди йдуть благодійні внески і, власне, на що дає гроші держава. Я налаштована на злагоджену  партнерську роботу, або будемо розглядати майбутнє даної посади.
Якщо ж розглядати питання КП «Житловик», то варто сказати, що воно сьогодні потребує реформ і змін – і це правильно. Підприємство ще звикло жити, як при комунізмі, коли вони були на балансі БуТЕС, мали гроші і ні за що не переживали. Нині ж Бурштин залишився з не ремонтованими тепломережами і проблемами на самому підприємстві. Ми сьогодні вже мали попередні консультації з правлінням ДТЕК і думаю, що в конструктивній співпраці буде результат. 
Ми повинні теж ставити партнерам умови. Адже приватник сьогодні може надати послугу, а завтра у нас може бути або холодна батарея або високі тарифи. Ні те ні інше не вигідно ні місту ні ДТЕК.
Радикально міняти ситуацію в «Житловику» сьогодні неможливо. Нещодавно ми похоронили бійця АТО, працівника підприємства. Нам сьогодні треба зняти цю напругу в першу чергу. 
Мене завжди запитують чи буду я міняти кадровий склад комунального підприємства, то я скажу, що насамперед потрібно поміняти відношення міста, міського голови до «Житловика».  Адже сказати, що з 340 працівників підприємства ми залишимо 150 і ситуація виправиться – не можна. Хоча кожен кандидат у мери писав у своїх програмах реформування підприємства. Чомусь ніхто відкрито не сказав, що плануються звільнення. Будь-яка реформа має бути лагідною.
- За вас голосували і у Вигівці.
- Знаєте, я коли проводила виборчу кампанію у Вигівці, я зрозуміла, що вигівчани, попри усі  сільські проблеми є дуже дружніми людьми. Мені дуже сподобався їх сільський клуб. Це справді обличчя села. Там потрібно дещо доробити, але це все дрібниці. У першу чергу там на своєму місці директор клубу Дидик Галина Мирославівна.  Ми хочемо зняти про них програму для УТ-1. Їм є що показати усій Україні.
Водночас Вигівка має одну велику біду – вона немає води. Проте там є водонапірна башта. Треба тільки зробити усі аналізи води і запустити її. Це питання використання екологічних коштів. 
Також важливо дати місцевим підприємцям, жителям села реалізовувати свої сільськогосподарські та молокопродукти на місці. Наприклад забезпечуючи харчування у сільській школі-сад.  В усе треба вникнути, треба все зрозуміти і попри той державний хаос робити так, щоб було усім добре і вигідно. Якщо вигівчанин возить молоко у Рогатин, а ми потім закуповуємо його у представників з інших районів, бо такий закон, то це також не правильно.
- На завершення – про нову команду.
- Наразі я входжу у раду з трьома людьми – двома заступниками і секретарем ради. Третього заступника, як вже говорять у місті, не буде. Я вчора була на зустрічі у обласному центрі зі спікером Верховної Ради України  Володимиром Гройсманом. Там обговорювалися зімни до Конституції в процесі децентралізації влади та створення територіальних громад. У цьому питанні є багато недоліків, адже на зустрічі були вже голови новостворених Верхнянської та Печеніжинської громади і йшла мова про те, що громади штучно створені, а механізму роботи і контролю ще немає. Якщо зміни по заступнику з питань утворення територіальної громади будуть імплементовані у  законодавчу площину – тоді й ми будемо у себе вводити цю посаду.  
Одразу скажу, що пана, який вітав усіх під час першої сесії, серед заступників не буде. Будуть молоді люди, бурштинці. До речі, на сесії Дмитро Симак вчинив дуже гарно і шляхетно. Жоден кандидат, підкреслюю – жоден, не спромігся після виборів привітати першу жінку на посаді міського голови.
- Дякую за щиру і відверту розмову, від усіх наших читачів бажаємо Вам успіху.

В.К.

Переглядів: 752 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 4.3/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: