Четвер, 28.03.2024, 20:13
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 3 » Перетворимо місто на квітучий сад!
23:49
Перетворимо місто на квітучий сад!
Одним з найбільш пріоритетних напрямків роботи по благоустрою міст є озеленення. Ще зі школи відомий всім факт про те, що рослинність – це легені планети, необхідна ланка у навколишньому середовищі, котра забезпечує людині нормальні умови життєдіяльності. Крім надважливої функції своєрідного фільтру, зелені насадження органічно доповнюють архітектурно-ландшафтну композицію міста, а інколи це чи не єдина можливість єднання людини з природою… Тому проблема зелених масивів  - одна з найважливіших  екологічних проблем міста.  
Сьогодні озеленення міста Бурштина – це трудомісткий і клопіткий процес, яким опікується міська рада і керує Ганна Іванівна Матіїшин - керівник господарства з благоустрою та озеленнення, що входить в структуру КП «Житловик».


«На балансі нашого господарства  знаходиться дві теплиці площею 260 метрів квадратних, - розповідає Ганна Іванівна. – Тут ми вирощуємо розсаду для посадки на клумбах та прибудинкових територіях. Це як однорічні, так і багаторічні квіти, декоративні кущі. Роботу над вирощуванням розпочато порівняно недавно, дуже сподіваємося, що у нас все вийде. Троянди, чорнобривці, петунія і агератум скоро прикрасять вулиці Бурштина, а тисячі штук розсади вже прийнялися на клумбах та прибудинкових територіях.
Саджанці декоративних кущів міська рада закуповує в Голандії і Польщі, їх висадка проходить із грудкою землі, щоб не була оголена чи пошкоджена коренева система. Цінність даних паростків в тому, що їх можна садити цілий рік, вони стійкіші до кліматичних коливань і мають 80% приживання. Не так добре приживаються у нас хвойні, хоча ми їх теж стараємося висадити.
Зараз стараємось менше садити тополь та інших високорослих дерев, щоб уникнути небезпечних ситуацій. Протягом цього року було висаджено більше 500 кущів троянд, - це ціла алея навпроти школи №2. Вони добре приживаються, майже нема відмирань, але є… людська жадоба. Це просто варварство – як рука лише на таке піднімається. Не розумію…»
І Ганна Іванівна, як вправна і дбайлива господиня, влаштовує мені екскурсію квітучими і ошатними  вулицями Бурштина:  в теплицях зеленіють різноманітні саджанці, запаморочливо пахне герань; вулиця Шухевича зустрічає нас цікавими і оригінальними малюнками клумб, не менш гарні композиції цвітуть і на вул. Січових Стрільців.
На Міцкевича милують око георгіни і чорнобривці, сальвії і лобелії… Вулиця Калуська озеленена вже повністю, та особливе місце для п. Ганни займає сквер Чорновола: на площі 2100 метрів квадратних  доглянуті газони, росте декоративний бузок, магнолія, а на квітнику яскравими барвами зацвіла червона рута.  Скільки праці та зусиль вкладено у ці, здавалось би, прості речі! А втім, як зазначає Ганна Іванівна, працівницям часто доводиться самотужки вирішувати питання елементарного: воду для поливу носять відрами, а землю – тягають веретами.
Так було і на облаштуванні прибудинкової території на вул. О.Басараб,4 – четверо жінок на чолі з п. Дарією посеред горизонтального асфальту і вертикального бетону створили затишну клумбу.
Запитую начальницю про старі дерева:
«Видалення дерев проводимо згідно акту екологічної служби, це необхідні заходи, бо є дерева, які досягли вікової межі, старі і сухостійні, вони загрожують життю людей і безпеці транспорту. Пригадуєте, коли пройшов невеличкий буревій, на вулиці Стуса лежали старі верби… Натомість ми висаджуємо нові дерева, на даний момент висадка значно перевищує видалення. Міська рада звертає велику увагу на озеленення і постійно для цього виділяються кошти. Завдяки цій підтримці в нас висадка нових насаджень триває протягом цілого року.»
Хто ще допомагає Вам втілювати програму озеленення в життя?
«В першу чергу хочу відмітити працю Дронь Дарії Михайлівни, це моя права рука, висококласний спеціаліст, що постійно працює над собою, вишукуючи у журналах та інтернеті нові ідеї. Ми взагалі міцний колектив, стараємось максимально допомагати один одному.»
І наостанок, що б Ви хотіли сказати жителям міста?
«Озеленення – це краса міста, естетика. Бо якою б гарною будівля не була, без квітучих дерев і квітів вона сумна і похмура, адже рослини – то життя. З кожною квіточкою, з кожним листочком ми передаємо людям позитив і теплоту наших рук. А дітки, гуляючи парком і сквером, доторкнуться до рослинки і відчують її енергетику. Матусі зможуть розказати, як та чи інша квітка називається, це ж розвиток який! Тому я дуже прошу: шануйте цю працю, не нищіть, не ламайте, бо той затишок створювався для вас і ваших дітей! Давайте разом перетворимо місто на квітучий сад!»
Тетяна Зарецька

Переглядів: 2060 | Додав: vovak | Теги: КП Житловик, Зарецька | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: