Субота, 27.04.2024, 02:35
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 22 » ОГОЛОШЕННЯ: НОВИЙ ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО.
12:09
ОГОЛОШЕННЯ: НОВИЙ ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО.
З нового 2013 року в системі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно відбудуться суттєві зміни. Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України» від 11.02.2010 р. №1878-VІ визначено новий підхід до побудови системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень за принципом «єдиного вікна». Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно покладена на державних реєстраторів та на державних і приватних нотаріусів (як спеціальних суб'єктів). Тобто з початку наступного року громадяни зможуть реєструвати права на нерухоме майно безпосередньо в нотаріуса та у державних реєстраторів.
На даний час, реєстрацію речових прав на нерухоме майно, перехід яких відбувався на підставі, вчиненої нотаріальної дії, були покладені на відповідні підприємства бюро технічної інвентаризації. Що мало свої недоліки та незручності для громадян. Адже людям необхідно спочатку необхідно було звертися до БТІ за витягами з реєстру прав власності на нерухоме майно, а після посвідчення угоди у нотаріуса знову ж таки подавати документи до БТІ для їх реєстрації. Все це вимагало додаткових витрат часу та витрат чи малих коштів.
Тепер же, держава, надавши нотаріусам повноваження реєстратора Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, спростила процедуру державної реєстрації речових прав на нерухоме майно фізичних та юридичних осіб, та надала можливість оперативно отримувати інформацію та здійснювати реєстрацію речових прав на нерухоме майно одночасно з вчиненням нотаріальної дії щодо цього майна.
У результаті укладення громадянами та посвідчення нотаріусом договору дарування чи договору купівлі-продажу нерухомого майна (квартири, будинку, земельної ділянки та ін..) або отримання громадянами свідоцтва про спадщину, останнім не доведеться звертатися до БТІ, щоб зареєструвати право власності на набуте ними майно.
Згідно з Законом, нотаріус самостійно буде проводити державну реєстрацію права власності на нерухоме майно. Адже згідно Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію. Державна реєстрація прав, які виникають у результаті вчинення нотаріальної дії проводиться нотаріусом одночасно з вчиненням такої дії.
До нотаріусів, які є спеціальними суб'єктами та на яких покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, за проведенням державної реєстрації прав необхідно буде звертатись у наступних випадках:
1)    проведення державної реєстрації права власності перед вчиненням певної нотаріальної
дії,  у  разі  якщо  реєстрацію  такого  права  власності  було  проведено  відповідно  до
законодавства, що діяло на момент його виникнення, тобто до 1 січня 2013 року;
2)    проведення  державної  реєстрації прав  у  результаті  вчинення  нотаріальної дії з
нерухомим    майном,    об'єктом    незавершеного    будівництва    (наприклад,    державна
реєстрація права власності, що виникло на підставі договору купівлі-продажу).
Також користуючись нагодою доводжу до Вашого відома, що у зв'язку з внесенням змін до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень" від 06.09.2012 року та запровадженням нового порядку реєстрації речових прав на нерухоме майно, усіма нотаріусами України нотаріальні дії у поточному році будуть вчинятися тільки до 28 грудня 2012р. ВКЛЮЧНО.
Приватний нотаріус Галицького РНО      Н.З. Чіпко

Переглядів: 969 | Додав: vovak | Теги: Наталія Чіпко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: