Субота, 20.04.2024, 07:08
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Липень » 8 » НАМАГАЙМОСЯ ШКОДИТИ ПРИРОДІ МЕНШЕ
06:30
НАМАГАЙМОСЯ ШКОДИТИ ПРИРОДІ МЕНШЕ
Проблема відходів в останні роки набуває все більшого значення. Так, в Україні (без урахування даних АР Крим, Луганської області та м. Севастополь), згідно даних Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за 2014 рік утворилося близько 45 млн. м³ побутових відходів, або близько 10 млн. тонн, які захороняються на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею понад 9 тис. га. Близько 78 % населення України охоплено послугами з вивезення побутових відходів.
Завдяки впровадженню в 496 населених пунктах нашої держави роздільного збирання побутових відходів, роботі 21 сміттєсортувальних ліній, 1 сміттєспалювального заводу і 3 сміттєспалювальних установок перероблено та утилізовано близько 4,2 % побутових відходів, з них: 1,7 % спалено, а 2,5 % побутових відходів потрапило на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні заводи.
Кількість перевантажених сміттєзвалищ становить 960 одиниць (16 %), а 1138 одиниць(19 %) не відповідають нормам екологічної безпеки.
Актуальною проблема відходів є і в м. Бурштин, із 18 тисячним населенням. Кількість відходів у місті з кожним роком збільшується, що призвело до вичерпання потужностей звалища твердих побутових відходів, розміщеного на території Старомартинівської сільської ради, а також до необхідності пошуку іншого місця для складування відходів.
За даними КП «Житловик», у 2014 році на звалище вивезено та захоронено 12 235 м³, структура яких складається із:
-органічних відходів;
-макулатури паперової та картонної;
-тари пластикової дрібної, використаної;
-тари скляної, використаної та бою скла;
-відходів, отриманих в процесі очищення вулиць.
Із запровадженням роздільного збирання твердих побутових відходів (скло, папір, пластик, біомаса), КП «Житловик» придбано та встановлено пристосовані контейнери, призначені для збору кожного виду відходів окремо та сміттєзбиральну машину, переобладнану під них. Так, за 2014 рік підприємством відсортовано та здано на повторну переробку 49 900 кг макулатури та 10 400 кг ПЕТ-пляшки.
Для мешканців приватного сектору забудови придбано індивідуальні сміттєві контейнери та налагоджено графік їх збору та вивезення. Станом на 01.01.2015 року КП «Житловик» укладено договорів на вивезення твердих побутових відходів (ТПВ):
-з приватним сектором – 637;
-з підприємцями – 55;
-з бюджетними та юридичними установами, ОСББ – 41.
Крім цього, розроблено та затверджено Правила поводження з твердими побутовими відходами в м. Бурштин.
Всі ці проведені заходи дозволили зменшити вивіз ТПВ на полігон майже на 30 %, але це не знімає проблему в повній мірі.
Як споживачі, ми можемо суттєво впливати на те, скільки сміття нагромаджується в нашому довкіллі: якщо створювати і викидати якомога менше відходів, то це суттєво зменшить забруднення природи та знизить витрати утилізації сміття. 
Насамперед, до проблеми відходів необхідно ставитись згідно з правилом «Зменшуй, повторно використовуй, переробляй». Практично це правило можна реалізувати в повсякденні завдяки виконанню наступних порад:
1.) Відмовтесь від «необдуманих покупок».
- Треба розуміти реальну потребу і від¬різняти її від бездумного споживання «за інерцією». Частіше ставте собі запитання: чи ця річ мені дійсно потрібна?
- Не купуйте нічого зайвого – лише те, що вам дійсно потрібно, адже кожна зайва річ завдає рану довкіллю: насамперед – при виробництві, а в кінці кінців, як сміття.
- Перед тим як іти до магазину, підготуйте список необхідних покупок. Це допоможе не тільки не забути щось важливе, а й зупинить від купівлі зайвого.
- При купівлі зверніть увагу на сезон, регіон та спосіб виробництва, а також упаковку та віддайте перевагу якісним екологічно чистим сезонним продуктам без зайвої упаковки.
2.) Екологічні пакети
- Якщо кожного тижня вам потріб¬ні тільки два-три пластикові пакети для куплених в магазині чи на ринку продуктів, то таким чином щороку ви приносите додому 100-150 таких па¬кетів, більшість з яких викидається з іншими побутовими відходами.
- У світі кожного року попадає на смітник біля одного мільярда пластикових пакетів, які виробляються з нафтопродуктів, що не розкладаються в природі, а при їх спалюванні у повітря вивільняються високотоксичні діоксини, що руйнують імунну систему людини та спричиняють гормональні та онкологічні захворювання.
- Що ми реально можемо зробити для вирішення проблеми? Як мінімум, це не купувати щоразу новий пакет, але приходити до магазину з пакетом, який вже попередньо використовували.
- Ще краще придбати торбу з тканини для крамниць та корзину для ринку. Таким чином, можна не тільки зробити внесок у збереження довкілля, але й заощадити сотню-дві гривень, визволившись від необхідності щоразу купувати новий пластиковий пакет!
3.) Допомога для людей і природи
- Віддайте непотрібні речі потребуючим.
- Так, наприклад, можете віднести одяг, меблі, посуд, книги та іграшки до дитячих інтернатів та притулків.
- «Ні» одноразовому вжитку!
- Вибір керамічного та скляного посуду багаторазового використання збереже ваші кошти, природне довкілля та природний смак ваших страв і напоїв.
- Якщо використання одноразового посуду не можна уникнути, обирайте замість пластикового паперовий.
- Віддавайте перевагу напоям та харчовим продуктам в скляній тарі, що придатна для повторного використання.
- Не купуйте напої в бляшанках, пластикових пляшках та пакетах.
4.) Зменшуємо розмір
- Перед тим, як викинути пластикову пляшку до пакету зі сміттям, не забудьте її стиснути, попередньо відкрутивши кришку, що дозволить в декілька раз зменшити об’єм сміття. Те саме стосується також паперових пакетів від соку чи молока.
5.) Бережливість
- Бережливо ставтесь до вашого одягу, взуття та інших речей повсякденного вжитку. Завдяки правильному догляду вони значно довше зможуть вам послужити і не потрапити завчасно на сміттєзвалище.
6.) Ремонтуємо
- Для виробництва меблів, одягу, побутових приладів та інших речей необхідні ресурси та затрати енергії, тому часто раціонально було б відремонтувати старі речі замість того, щоб їх викидати.
7.) Повторна переробка та використання
- Обирайте товари з маркуванням «повторна переробка». Цей міжнародний знак свідчить про те, що вироби виготовлені з вторинної сировини, або ж вони придатні до повторного використання.
- Дотримуйтесь роздільного збору побутового сміття: папір, картон, паперові упаковки та ін. викидайте в контейнер з написом «Папір» (таким чином ви зможете зробити суттєвий внесок для збереження «зелених легенів» нашої планети – лісів, адже 1 тонна макулатури зберігає 17-20 дерев.); пластикову тару – в решітчатий контейнер (1 т вторинних полімерів економить 16 т сирої нафти); скляні банки, пляшки та ін. – в контейнер з написом «Скло»; контейнер з написом «Біомаса» передбачений для збирання залишкових відходів.
Дотримуючись цих нескладних порад, ми суттєво зменшимо забруднення навколишнього середовища, кількість сміття на сміттєзвалищі та у наших дворах, а також витрати на утилізацію сміття.
Ірина Бандура
Сектор ЖКГ та обліку комунального майна 
Бурштинської міської ради
Переглядів: 808 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: