Четвер, 25.04.2024, 04:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Листопад » 4 » Микола КОРОБАНЬ: йдемо з високо піднятою головою
07:41
Микола КОРОБАНЬ: йдемо з високо піднятою головою

Місцеві вибори, які відбулися минулої неділі, 25 жовтня, дали місту цілу когорту нових депутатів, та нового очільника міста. Каденція депутатів шостого скликання закінчилась, тому можемо підбивати підсумки, аналізувати, давати настанови та поради. За усім цим ми звернулися до депутата, за плечима якого величезний досвід, адже був народним обранцем чотирьох каденцій, а це свідчить про велику довіру та повагу громади міста. Микола Петрович Коробань став нашим співрозмовником та аналітиком.
- Якою була ця депутатська каденція?
- Більшість питань, які виносилися на голосування депутатами шостого скликання, протягом усієї каденції, відповідали інтересам громади міста. Хоча були й такі з якими я  категорично не погоджувався. Ніколи не приховував своїх думок, вважаю, що усі депутати мали б брати активну участь в процесі обговорення питань. Впевнений що депутатам, уже минулої каденції, не буде соромно за час який вони провели у якості народних обранців - саме тих людей, яким громада надала свого часу повноваження представляти її інтереси. Але все оцінюється у порівнянні. Хочу зауважити, що ми ніколи, у своїй передвиборній риториці, не кидали тінь на попередників, завжди доносили до людей власні плани роботи. 
- Які досягнення вважаєте найбільш вагомими, що вдалося важливого зробити за ці чотири роки?
- Є цілий ряд стратегічних досягнень депутатського корпусу та голови міста, які вдалося зреалізувати за останні чотири роки. По-перше це статус міста обласного значення, що дало суттєві переваги, особливо у цьому році, який був для сільських чи міських громад не дуже вдалим, а місто Бурштин, отримавши новий статус, отримало значно кращі умови. Скажімо з точки зору наповнення бюджету, то місто у попередні роки отримувало максимум 15 мільйонів, а вже у цьому році бюджет міста складе приблизно  88 мільйонів гривень. Різниця суттєва. Правда на баланс міста перейшли школи, лікарня, музична школа.  Досягненням також можна назвати затвердження генерального плану Бурштина. Адже саме його наявність забороняє хаотичне забудовування міста. Завдяки генплану вдалося узаконити зелені зони, які тепер можливо фінансувати, адже парки стали парками, сквери - скверами, але що найважливіше у зеленій зоні заборонено проводити будівництво. Ще одним досягненням стало налагодження тісної співпраці з компанією ДТЕК. Тільки за останні три роки місто отримало на свої потреби майже 12 мільйонів гривень, та ще три мільйони у попередні роки. Це живі, реальні кошти, які були спрямовані на розвиток міста. Важливим рішенням стало й виділення земельної ділянки, у розмірі 32 га під індустріальний парк Бурштина. Якби у державі був мир, то думаю, тут би вже був добрий інвестор, який в першу чергу обиратиме Захід країни, а не Схід. 
Якщо детально аналізувати що зроблено, то варто  починати від колишньої ферми. Хоча багато є нарікань на новий цвинтар, але там зроблено освітлення, встановлено сміттєві баки є деякі насадження.  Вулиця Шевченка на дві третіх заасфальтована, реконструйовано повністю будинок культури імені Тараса Шевченка. У школі № 1 замінено майже 30 вікон на пластикові, зроблено частину робіт по реконструкції опалення. На старому цвинтарі відновлено каплицю Яблунівських-Скарбеків, біля ресторану «Електрон»  упорядковано скверик, дитячі майданчики. Більшість дворів у місті мають облагороджений сучасний вигляд,  облаштовані належним чином місця для збору сміття. Такі проекти як «Місто своїми руками» дозволили пробудити ініціативність людей, як результат - маємо уже 16 нових дитячих майданчиків. Завдяки співпраці з компанією ДТЕК Бурштинська міська лікарня отримала майже 6 мільйонів гривень. За ці кошти вдалося провести заміну вікон в лікувальному корпусі, придбано сучасний реанімобіль, лапороскоп. Попри це сьогодні, як відомо, є ще чимало нарікань на роботу лікарні. Тому працювати ще є над чим. Серед позитиву є перехід на сучасне спілкування влади та громади у рамках проекту «Відкрите місто». 
- Які ще проблеми залишились у місті, чи є питання, які вам не вдалося здійснити?
- Проблемними сьогодні залишаються дороги. Попри те, що три все ж таки вдалося зробити (вулиці Шевченка, Коновальця,  Січових Стрільців). Будучи депутатом, я, та ще цілий ряд депутатів, наполягали на тому, щоб кошти, які йдуть від акцизного збору автозаправних станцій, що розташовані у місті, йшли виключно на дорожнє будівництво. Приміром частина дороги від енергоколеджу до вулиці Коновальця, яку відновили, вартувала 350 тисяч гривень. Дорожнього збору у нас щоквартально поступає близько 800 тисяч гривень, тобто за ці кошти можна б було зробити три таких частини дороги у квартал. Умова одна - ці кошти ні на що інше не мали б використовуватись, тоді б дійсно вдалося значно покращити дорожнє покриття міста. Нажаль така пропозиція не знайшла достатньої підтримки. Тому вважаю це певним прорахунком. У роботі депутатів, звичайно що було чимало недоліків, але хто працює, тому властиво помилятися. Ще однією проблемою є завеликий штатний розклад міської ради та її підрозділів. У нас є 16 відділів. Приміром відділ соціального захисту містить у собі ще кілька відділів, які не є вкрай необхідними наразі у місті. 
- Під завершення каденції гостро постало питання роботи КП «Житловик». Дехто називав це передвиборним піаром, дехто вважав що проблема є, але не така вже й разюча. Яка ваша думка? Що є причиною конфлікту?
- Наша каденція депутатів десь упустила  у процесі роботи «Житловик». Я завжди наголошував на тому, що перший заступник голови повинен повністю відповідати за житлово-комунальну сферу міста, у нашому випадку за КП «Житловик». Тобто потрібно постійно володіти ситуацією, чим живе підприємство, які є проблемні питання, бути на їхніх нарадах, оперативно реагувати на помилки, не відпускати у вільне плавання. Вважаю що КП «Житловик» повинен бути збережений, як цілісний комплекс. Це буде показником роботи наступного мера. Тобто  в яких умовах житимуть люди, чи належно будуть надані усі послуги, який рівень комфортності - такі й будуть настрої громади. А ще - підприємство, яке живе від власних надходжень, від тарифу, який не покриває навіть собівартість мало б додатково заробляти. Скажімо на себе брати роботу тих фірм, які були задіяні у місті, і таким чином наповнювати бюджет підприємства.  Проте, варто все ж зазначити, що ще діюча міська влада зробила все можливе, щоб саме це підприємство виконувало додаткові  роботи по місту і отримувало за це кошти.
- Які поради дасте новообраному голові та депутатам?
- В першу чергу потрібно мати добрий виконком, тобто людей із досвідом, які добре розуміють і знають потреби міста. Такою ж має бути команда голови, яка б допомагала в роботі, це заступники, секретар, начальники відділів. Але правити балом має тільки голова, в жодному випадку навпаки. Потрібно до всіх прислухатись, але висновки робити самостійно. Запорука успішності мера це також тісна співпраця з депутатським корпусом, адже саме там приймаються усі рішення. Важливо, щоб усі спірні питання вирішувались на відповідних  комісіях, а не в сесійній залі. Також бажаю новообраним депутатам та голові плідної співпраці, толерантності, а в деяких моментах твердості.
Надія Польова

 

Переглядів: 756 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: