Субота, 27.04.2024, 04:23
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 23 » Майбутнє бізнесу у Бурштині
11:12
Майбутнє бізнесу у Бурштині

17 лютого у приміщенні Агенції місцевого економічного розвитку  міста Бурштина відбувся захід для підприємців «Майбутнє бізнесу у Бурштині»

Презентація можливостей розвитку бізнесу у монопрофільному багатотисячному Бурштині стало головною метою зустрічі представників малого та середнього бізнесу, представників органів місцевого самоврядування, компанії ДТЕК та фахівців проекту «Розвиток бізнес-середовища в Бурштині». Серед запрошених були: міський голова Петро Курляк, Керівник департаменту сталого розвитку ДТЕК Вікторія Грип, Менеджер КСО і соціального розвитку ДТЕК Назар Гудз, Менеджер по співпраці з місцевими органами влади ДТЕК БуТЕС Богдан Рибчук, голова Рогатинської районної ради Володимир Штогрин, представники Галицького районного центру зайнятості, Директор АМЕР Олександр Бабій, Директор компанії «Експера» Андрій Кузнєцов, підприємці Бурштина та Івано-Франківська. Підприємці отримали корисні та практичні поради щодо залучення ресурсів, зокрема їм були представлені пакети франчайзингових компаній, послуги щодо підбору персоналу, пропозиції банку щодо механізмів співпраці в сучасних умовах.
Щоб зрозуміти на скільки продуктивною є співпраця місцевої влади та компанії ДТЕК, які проекти уже вдалося зреалізувати і чого чекати у майбутньому – спробували дізнатися у розмові з  Петром Курляком та Вікторією Гриб.
- Петре Івановичу, як компанія ДТЕК допомагає Бурштину в розвитку малого та середнього бізнесу, якими суттєвими результатами вже можете похвалитися?
- Вже три роки минуло, як містом було підписано з компанією ДТЕК стратегію соціального партнерства, і за ці три роки вдалося здійснити з десяток корисних проектів. Це не обов’язково малі проекти, і навіть не середнього типу, це достатньо солідні, стратегічні проекти, які дають Бурштину, на сьогодні, уже місту обласного підпорядкування, серйозну перспективу розвитку. Один із таких проектів – це створення індустріального парку в місті Бурштині. Сама ідея цього проекту спершу викликала у людей певний скептицизм, ніхто до кінця не вірив, що такий проект можна зреалізувати у нашому місті. На сьогоднішній день ми пройшли дуже важкий шлях: відведення землі, надання їй відповідного статусу, реєстрації, створення концепції індустріального парку, створення і затвердження на сесії міської ради положення про вибір керуючої компанії і таке інше. Тут є дуже багато об’ємних процедур, складних для реалізації, але нам вдалося пройти досить впевнено цей відрізок спільної роботи. На сьогодні можу навіть похвалитися, що нам це вдалося. Вже ніхто не піддає сумніву, що індустріальний парк в Бурштині буде все таки створено. На сьогодні уже є три-чотири компанії потенційних інвесторів, які готові розпочинати бізнес, створювати робочі місця в межах індустріального парку. Правда до учасників індустріального парку є ряд вимог, які є досить простими. По-перше, це технологічність, адже це забезпечить тривалість функціонування будь-якого бізнесу, по-друге – кількість створених робочих місць, що є досить важливо для нашого міста. Третя вимога – екологічність. Зважаючи на непростий екологічний фон Бурштина, питання екології досить гостро стоїть для громади міста.
Ще один важливий проект, про який хотілося б розповісти, це мабуть один із найважливіших проектів, що ставили перед собою і який вдалося зреалізувати разом із компанією ДТЕК – отримання статусу міста обласного підпорядкування. Є шість-сім переваг такого статусу, але найосновнішим є те, що сьогодні маємо змогу розвивати місто, стати цікавими для інвесторів, а що найголовніше – мати бюджет, як такий взагалі. Відомо, що до Бюджетного кодексу України було внесено ряд змін, згідно яких міста районного значення не мають надходжень з податку з доходів фізичних осіб. Для міста Бурштина це надзвичайно важливий податок, адже він становить 98% від формування міського бюджету. Важко навіть уявити, що було б якби ми залишились у підпорядкуванні району, по суті місто залишилось би фактично без коштів, та шансів на виживання. Керівництво компанії ДТЕК лобіювало інтереси міста у Верховній Раді України під час голосування цього законопроекту. Важливим на сьогодні є те, що компанія ДТЕК сприяє розвитку всіх можливих інфраструктур у місті: медичної, освітянської, спортивної, а також допомагає у залученні коштів для реанімації старих житлових будинків, це більше стосується термомодернізації панельних будинків. Іншими словами існування такого потужного партнера, як компанія ДТЕК, у нашому місті, дає можливість впевненіше і сміливіше працювати з різними європейськими програмами.

- Пані Вікторіє, у досить непростий час компанія ДТЕК взялася допомагати малому та середньому бізнесу, чи не боїтеся ризиків, адже стабільності немає навіть у завтрашнім дні?
- Ми розуміємо, що в державі зараз складна ситуація, але також ми розуміємо, що тільки бізнес, розвиток економіки можуть допомогти вийти із цієї політичної та економічної кризи. Також ми дуже добре розуміємо, що тільки партнерські відносини між бізнесом, владою та суспільством можуть врегулювати ситуацію. Сьогодні ми представили плани напрямку розвитку бізнес-середовища, певні конкретні ідеї для підприємців. Також завдяки сьогоднішньому заходу ми анонсували фонд малого кредитування, тобто компанія ДТЕК створить цей фонд, який надаватиме кошти малому та середньому бізнесу на поворотній основі без сплати якихось відсотків. Це досить важливо, адже є чимало підприємців, які мають цікаві бізнес-ідеї, при тому у них немає доступу до фінансових ресурсів, а також ринку збуту своєї продукції чи послуг. Саме тут компанія ДТЕК, як велика компанія буде допомагати із ринку праці. У нас вже є такий приклад, коли ми допомогли у Львівській області створити підприємство – молочний цех, а також знайшли їм ринок збуту – Добротвірську ТЕС. Важливе значення має співпраця із місцевою владою, так як це є у місті Бурштині, наразі вони роблять усе можливе щоб у місті було сприятливе бізнес-середовище. Хочу також відзначити активну роботу Агенції Місцевого Економічного Розвитку, яка була створена за ініціативи компанії і місцевої влади. Саме АМЕР буде адмініструвати ті бізнес-проекти, які захочуть отримати позики від фонду ДТЕК і розвиватися в Бурштині.  

 

Елітні півники у Бурштині
Якщо аналізувати роботу Агенції місцевого економічного розвитку (АМЕР) міста Бурштин, то вже є чим похвалитися. Зокрема, одним з таких досягнень стало заснування в місті птахоферми «Карпатський каплун» підприємцем Ігорем Філіпенком, що переїхав до Бурштина з Криму. Тепер на околицях міста вирощують французьких півнів або як їх ще називають каплунів.  
Як розповів сам пан Ігор, ситуація що склалася на півострові аж ніяк не сприяла розвитку бізнесу, тому вирішив продовжити свій бізнес на Західній Україні, а місто Бурштин обрав тому, що саме в цьому місті йому створили хороші умови та надали безвідсотковий кредит. На сьогоднішній день місто Бурштин може похвалитися найбільшим поголів’ям каплунів в межах колишнього СНД.
«Мене дуже здивувало ставлення до підприємців в Бурштині, тут мені сказали пропонуйте все що хочете, а ми вам допоможемо. Враховуючи, що тут курортна місцевість, я запропонував вийти на ринок з новим продуктом, зайняти нішу елітного м’яса птиці. Підготував бізнес-план, взяв участь в конкурсі і переміг. За допомогою АМЕР було створено підприємство «Карпатський каплун» і на його рахунок були перераховані гроші. На ці гроші ми купили обладнання, корм, орендували приміщення, створили п’ять робочих місць і плануємо розвиватися далі і збільшувати кількість працівників», - розповів Ігор Філіпенко.
Надія Польова

Переглядів: 737 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: