П`ятниця, 26.04.2024, 05:34
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 30 » ЮНІ ВІРТУОЗИ БУРШТИНА
22:59
ЮНІ ВІРТУОЗИ БУРШТИНА
Особливо подією для мистецького життя нашого міста стали районний та обласний конкурси виконавської майстерності «Юний віртуоз» серед учнів спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

В ІІ турі конкурсу, що проходив в Бурштинській ДМШ, зійшлися в творчому змаганні юні музиканти зі всього Галицького району. Найкраще показали себе призери перших місць Іван Вовк (цимбали, клас викладача Крутиголови І. Т.), Діана Дзуноза (скрипка, клас викладача Гладей Л.Б.), Софія Терлецька (фортепіано, клас викладача Королевич О.Р.) та Володимир Тимінський (клас викладача Яцинович У.М.) Друге місце на районному конкурсі зайняли: Андрій Крутиголова, Мар’яна Яцик та Наталя Іванишак. А гран-прі отримала юна піаністка Христина Вдовиченко, вихованка О.Р.Королевич.
ІІІ завершальний тур обласного конкурсу виконавської майстерності «Юний віртуоз» проходив в Івано-Франківську і був поділений на три вікові категорії відповідно до номінацій. Бурштинська ДМШ була представлена артистами струнно-смичкових інструментів – молодша група, народниками: баян, акордеон, цимбали, бандура, фортепіано – середня і перша група. Завдяки своїй старанності та наполегливій праці учні музичної школи Бурштина успішно виступили на обласному конкурсі і привезли чимало перемог. Так, перше місце здобули піаністка Христина Вдовиченко та цимбаліст Іван Вовк, порадували своїми виступами учні, які зайняли друге та третє місця: цимбаліст Андрій Крутиголова, бандуристка Ольга Кудла та баяніст Володимир Тимінський.
- Ми задоволені їхніми виступами, діти показали хороший рівень виконавської майстерності.  – Розповідає Наталія Іванівна, завуч Бурштинської ДМШ. – На жаль, не всі можуть завойовувати призові місця. Цьогоріч особливо високою була конкуренція у скрипалів – понад 40 учасників. Пишаємося нашими учнями: емоційно і музикально зіграла Христина Вдовиченко, гарно виконали свою програму Іван Вовк та Андрій Крутиголова, а Тимінський Володимир, до речі, брав участь у конкурсі «Прикарпатський зорепад», і нагороджений там дипломом.
В цьому конкурсі ми беремо участь щорік, одного року звітують творчі колективи, іншого – сольні виконавці. Але завжди наші вихованці привозять призові місця. Цього року не було кущового туру, який зазвичай відбувався в місті Калуші, тож після місцевого відбору діти одразу поїхали до Івано-Франківська.
- Як викладачі підбирають репертуар на музичне змагання?
- Підбираємо в першу чергу відносно індивідуальних можливостей дитини, щоб вона осилила програму, але оскільки зараз рівень виконавської майстерності в області дуже високий, то діти грають програму складнішу на 2-3 класи. Так, середня і перша група виконують програму вже музичного училища. Особливо це стосується піаністів і скрипалів. Творче змагання є для них серйозним випробуванням, бо оцінюється гра також дуже суворо: діти мають розкрити всю суть музичного твору, передати настрій тієї епохи, в яку творив композитор тощо. Раніше переможців і викладачів нагороджували грамотами, а в обласній філармонії проводився заключний концерт переможців… Але цього разу з обласного конкурсу діти ніяких грамот не привезли, навіть заохочувальних призів їм не вручили. Прикро, бо для дитини навіть невеличке заохочення є дуже важливим.
Сьогодні ми маємо нагоду познайомити наших читачів з юною піаністкою нашого краю Христиною Вдовиченко. Христині 12 років, вона народилася і мешкає тут, у Бурштині, навчається в загальноосвітній школі, відвідує музичну школу… На перший погляд – звичайна дівчина, зі своїми захопленнями, друзями і сторіночкою «ВКонтакті». Насправді – артистка, за плечима якої вже чимало перемог в музичних конкурсах. З недавніх – друге місце на міжнародному музичному змаганні, що відбувалось в Сербії на основі інтернет-конкурсу. Там дівчина зіграла твори С.Рахманінова та А.Кос-Анатольського. А на ІІ Всеукраїнському конкурсі юних піаністів О.Вериківської, що відбувся 29-31 березня в Києві в рамках ХІХ Фестивалю мистецтв «Шевченківський березень», Христина Вдовиченко посіла почесне перше місце.
- Христино, відчуваєш себе переможницею?
- Так, дуже радію. Щоразу відчуваю величезну радість, коли вдається чогось досягнути. Перед конкурсами ходжу щодня на заняття, тож своїми успіхами насамперед завдячую моєму викладачу – Оксані Романівні Королевич, та мамі – Марії Михайлівні Вдовиченко, бо саме від неї мені передалось захоплення музикою.
- Які твої улюблені твори?
- Ференц Ліст. Цей композитор близький мені, до того ж, ми з ним народилися майже в один день. Подобаються всі його твори, а грала «Юнацькі етюди».
- Як ставишся до сучасного музичного мистецтва?
- У мене дуже широкі смаки, слухаю абсолютно різну музику під настрій. З задоволенням танцюю під запальну сучасну музику.
- А чим ще ти любиш займатися, окрім музики?
- Люблю малювати, читаю книжки на пригодницьку тематику, ще люблю вивчати англійську мову, це мені і цікаво, і легко вдається.
- Як ти знаходиш для всього час?
- Стараюсь встигати, життя таке цікаве! Зараз більше уваги приділятиму навчанню в школі, щоб закінчити відмінно рік, а вже наступного року буду думати про нові конкурси.
- Плануєш пов’язати своє майбутнє з музикою?
- Навряд. Звичайно, думка ще може змінитися, але в будь-якому варіанті музика залишиться в душі назавжди.
У ІІІ турі конкурсу виконавської майстерності брала участь і маленька скрипалька Мар’яна Яцик. Дівчинка чотири роки займається музикою, і вже грала уривки творів А. Вівальді. «Дуже люблю цей інструмент за його звучання… Скрипка може звучати і з супроводом, і без. – Зізнається дівчинка. – Крім музичних занять, люблю ще квілінг та бісероплетіння.» А 9-річна Діана Дзуноза окрім скрипки ще дуже любить співати і мріє стати артисткою: «Я дуже хотіла навчитися грати на скрипці, тому заняття в музичній школі відвідую з величезним задоволенням. Стараюсь, часто репетирую, а на конкурсі грала «Концертіно» і «Чардаш».
Діана демонструє свою майстерність і для нас – натхненно грає меланхолійно-ностальгічний «Чардаш»… І життя сприймається по-іншому, розумієш, що ці діти своєю старанністю роблять його барвистішим і цікавішим.
Тетяна Зарецька
Переглядів: 1034 | Додав: vovak | Теги: Тетяна Зарецька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: