П`ятниця, 19.04.2024, 10:57
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Липень » 21 » Як врятувати життя
18:44
Як врятувати життя
Сьогодні у світі є дві міжнародні організації Червоного Хреста: Міжнародний Комітет Червоного Хреста, який займається наданням допомоги тільки там де є якісь воєнні конфлікти, де ведуться бойові дії, та Міжнародна федерація національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, яка надає допомогу цивільному населенню у час катаклізмів, природних лих, надзвичайних ситуацій. Яскравим прикладом допомоги Червоного Хреста на Прикарпатті стала повінь у 2008 році. Окрім надання матеріальної допомоги Червоний Хрест активно займається навчанням людей: як запобігти захворюванню на туберкульоз, СНІД, як доглядати важкохворих лежачих людей, як надавати першу домедичну допомогу.
Саме такий тренінг із надання першої домедичної допомоги днями для бурштинів, в Палаці культури «Прометей», провів заступник голови Івано-Франківської організації Червоного Хреста Ярослав Джигіта. На прикладі манекена, який називають «фантомом», пан Ярослав навчав, які саме реанімаційні заходи слід проводити у критичних ситуаціях до приїзду медиків. Найперше, як розповів інструктор тренінгу, потрібно знати ознаки життя та смерті. Отож, ставши перед лежачою людиною на коліна оцінюємо стан її свідомості, безпосереднім звертанням до неї, якщо не отримуємо реакції, то свідомість відключена. Далі перевіряємо ознаки дихання, для цього слід потерпілому злегка закинути голову назад, та виконати три функції: бачу, чую, відчуваю.
Побачити чи рухається грудна клітка, почути чи є дихання, та відчути, нахилившись щокою  до обличчя людини, чи є рух повітря. Коли по перших ознаках людина померла, потрібно негайно провести заходи серцево-легеневої реанімації. Для цього слід робити прямий масаж серця, що важливо на відкритій ділянці тіла, та дихання у співвідношенні 30 і 2, частота натискувань 110-120 разів на хвилину.  Один реанімуючий якісно може надавати допомогу не більше як дві хвилини, далі наступає втома і ефект втрачається. Варто знати, що дорослі люди зазвичай помирають через зупинку серця, а немовлята через зупинку дихання. Також пан Ярослав розповідав, як розпізнати ранні ознаки біологічної смерті, коли реанімаційні заходи уже не допоможуть. Серед них: сухість та помутніння очної рогівки, та синдром котячого ока - коли людина померла втрачається очний тиск, відповідно при стисканні очного яблука зіниця видовжується, як у кота. 
Протягом двох годин навчання, усі присутні також мали змогу дізналися, як надавати першу допомогу при епілептичному нападі, які заходи слід проводити, при удушенні, коли у стравохід потрапив сторонній предмет, як спинити підручними засобами кровотечу з рани. Підсумовуючи усе побачене, варто зазначити, що такі навчання у сьогоднішній час є дуже потрібними, адже в багатьох випадках, людина помирає, саме через відсутність належної домедичної допомоги. Незнання породжують страх і разом з тим зменшують шанс врятувати чиєсь життя.                 
   Надія Польова
Переглядів: 737 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: