Четвер, 25.04.2024, 15:00
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 23 » ЯК ПОТРІБНО СОРТУВАТИ ВІДХОДИ?
23:42
ЯК ПОТРІБНО СОРТУВАТИ ВІДХОДИ?
В минулому випуску газети ми розглядали питання необхідності сортування сміття в м. Бурштині для забезпечення кращого санітарного стану нашого міста та підвищення ефективності роботи комунальних служб. Проте, як показує практика, не всі жителі Бурштина розуміють принцип роздільного сміттєзбирання. Отже, як потрібно сортувати?

У м. Бурштині сортування сміття передбачає наявність відповідних контейнерів для кожного виду сміття (скло, ПЕТ-пляшка, папір та біо-відходи) на спеціально виділеному майданчику. Існують певні правила, яких потрібно дотримуватися при викиданні сміття в той чи інший контейнер, зокрема:
 ПАПІР (газети, журнали, картонні упаковки, офісний папір) необхідно збирати окремо. Виділіть вдома окремий пакет під мукулатуру і викиньте у відповідний контейнер. Всі паперові відходи повинні бути чистими, щоб бути в подальшому перероблені. ВАЖЛИВО: паперові серветки, кухонні рушники, наклейки, коробки від соку, шпалери, брудний або промаслений папір і целофанові пакети не є вторинною сировиною як папір і повинні зберігатися окремо, наприклад у пакеті. Макулатуру подрібнюють на паперову масу (пульпу), з якої знову виробляють паперові вироби; можливе також компостування,виготовлення ізоляційних матеріалів. Сучасні технології дозволяють перетворювати мукала туру не тільки на туалетний папір, але і на тканину, газетний папір, звичайний, а також технічний і покрівельний картон (рубероїд).
 СКЛОМАСА (скляні пляшки, віконне скло, скляний посуд, бите скло) піддається багаторазовій переплавці на нові скляні вироби, тому не викидуйте у загальне сміттєве відро, складайте його як і папір в окремий пакет. ВАЖЛИВО: кераміка, загартоване скло,  вогнетривке скло, лампочки не повинні бути включені в скляні відходів. Скло подрібнюють, плавлять і виготовляють нову тару, або подрібнюють і використовують замість піску або гравію у виробництві бетону чи асфальту.
  ПЛАСТИК (пластикові пляшки, поліетиленова плівка, пакети, побутові пластмасові вироби, тара від миючих засобів) переплавляють і виготовляють "синтетичну деревину”, стійку до біодеградації, яка має практично невичерпні можливості як матеріал для огорож та інших споруд просто неба, тому викидуйте платикові вироби  в спеціальний контейнер для цього. ВАЖЛИВО: перед тим, як викинути пластикову пляшку до пакету зі сміттям, не забудьте її сплющити, попередньо відкрутивши криш¬ку, що дозволить в декілька раз зменшити об'єм сміття. Те саме стосується також па¬перових пакетів від соку чи молока.
 Цікаві факти:
* 5 пляшок достатньо для виробництва волокна для великої спортивної майки, 
* 20 пляшок достатньо для виробництва утеплювача зимової куртки,
* 25 пляшок достатньо для виробництва волокна для светра,
* 60 пляшок достатньо для виробництва 1 м2 килимового покриття.
* Старі автопокришки переплавляють для виготовлення нових резинових виробів або використовують при виготовленні асфальтового покриття.
 ОРГАНІЧНІ ВІДХОДИ (овочі, фрукти, садові відходи, обрізки, трава і листя) можуть бути компостовані компостують з отриманням органічного добрива. Ці відходи можуть бути зібрані у вашому домі. Також легко компостувати їх самостійно або віднести відходи до місця стоянки контейнерів. ВАЖЛИВО:  деревина, що використовується для будівництва, деревне вугілля не придатні для компостування.
МЕТАЛИ плавлять і переробляють у різноманітні деталі, їх необхідно здавати в пункти прийому металобрухту До речі, виготовлення алюмінію з лому дозволяє заощадити до 90% електроенергії, необхідної для його виплавляння з руди.
 ТЕКСТИЛЬ подрібнюють і використовують для надання міцності макулатурній паперовій продукції.
НЕБЕЗПЕЧНІ ВІДХОДИ (батарейки, акумулятори, люмінесцентні та енергозберігаючі лампи, відпрацьовані мастила, хімічні речовини) необхідно здавати спеціалізованим підприємствам для утилізації. ВАЖЛИВО: предмети небезпечних відходів потрібно зберігати в окремих упаковках в недоступному для дітей місці. Небезпечні відходи збиратимуться у м. Бурштині двічі на рік у спеціальні контейнери. Про день збору вас проінформують додатково. В цей день ви зможете прийти і безкоштовно здати все, що назбирали протягом півроку (відпрацьовані батарейки, люмінесцентні та енергозберігаючі лампи в коробках )

І ЩЕ КІЛЬКА ПОРАД, ДОТРИМУЮЧИСЬ ЯКИХ ВИ РОБИТЕ ЗНАЧНИЙ ВКЛАД В ЗДОРОВУ
ЕКОЛОГІЮ ТА ЕСТЕТИКУ СВОГО МІСТА:
Обирайте товари з маркуванням «повторна переробка»  Цей міжнародний знак свідчить про те, що вироби виготовлені з вторинної сировини, або ж вони придатні до повторного використання.
Щоб суттєво зменшити об'єм сміття, небезпечного для природного довкілля та нашого здоров'я, віддавайте перевагу акумуляторним батарейкам! Купивши акумуляторну батарейку за 30-40 гривень (при ціні 3-5 гривні за одноразові) вже після десятого заряджаня  (а заряджати їх можна понад 1000 разів) повернемо затрачені кошти і почнемо робити суттєві фінансові заощадження.
В жодному разі не викидайте та не спалюйте батарейки, що вийшли з ладу, на вашій присадибній ділянці, адже цим ви загрожуєте своєму здоров'ю!
Відмовтесь від продукції одноразового використання – пластикового посуду, паперових серветок, рушничків, носовичків, станків для гоління, годинників, одноразових ручок тощо,а натомість віддайте перевагу відповідним речам багаторазового використання.
Якщо використання одноразового посуду не можна уникнути, обирайте замість пластикового паперовий.
Здавайте металобрухт до пунктів прийому вторсировини.
Віднесіть скляні пляшки до пунктів прийому склотари
Віддавайте відпрацьовані автомобільні акумулятори на повторну переробку.
Більшість відходів з кухні – це цінна сировина для виробництва компосту. Використовуйте дану можливість, якщо маєте присадибну ділянку чи хоча б маленький сад. Таким чином не тільки суттєво зменшите загальну кількість сміття, але й отримаєте екологічно чисте добриво.
Матеріал підготовлено менеджерами Агенції Місцевого
Економічного розвитку м.Бурштина.
Переглядів: 1130 | Додав: vovak | Теги: Олена Кравчишин, АМЕР | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: