Вівторок, 23.04.2024, 12:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Лютий » 8 » Історична година «Вони загинули за Україну»
09:49
Історична година «Вони загинули за Україну»

На Аскольдовій могилі поховали їх —
Тридцять мучнів-українців,
Славних молодих...
На Аскольдовій могилі український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись зрадника рука?
Квітне сонце, — грає вітер
І Дніпро-ріка... На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай!
Понад все вони любили свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих.
На Аскольдовій Могилі поховали їх.

У пам’яті народів зберігаеться історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів - 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а у Українців - 300 юнаків під Крутами. Битва під Крумтами — бій 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва: бій тривав годин із 5 між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми національно-свідомими київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, — та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів. На похороні у Києві біля Аскольдової могили президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинку вірш. Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками, як в закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році на місці бою встановлено пам’ятник i у 80-ті роковини бою монетним двором випущено в обіг пам’ятну гривню.
Існувало багато версій, чому сталися трагічні події під Крутами. У загибелі студентів звинувачували керівництво українських збройних сил, яке кинуло їх напризволяще перед загрозою сильного і небезпечного ворога. Останні розвідки доводять, що командування армії УНР розуміло стратегічну важливість оборони бахмацького напряму. Туди передбачалося відправити частину Гайдамацього кошу Слобідської України на чолі з Симоном Петлюрою, але ці плани зазнали краху через січневі події у Києві.
Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 27 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним. Протягом десятиліть існували різні суперечливі трактування перебігу подій і кількості загиблих — від декількох до декількох сотень. 
Працівники Бурштинської дитячої бібліотеки провели Історичну годину «Вони загиули за Україну» із учнями сьомого класу ЗОШ №1 ( вчитель Чорна О.П), Учні з цікавістю слухали розповідь про молодих хлопців-гімназистів, які своїм молодечим запалом мріяли вибороти для України незалежність, поклавши свої життя на вівтар боротьби. Школярі переглнули фільм про бій під Крутами. 
Бурштинська міська дитяча біліотека

Переглядів: 596 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: