Субота, 20.04.2024, 01:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Лютий » 4 » Грип: збудники, епідеміологія, клініка, лікування, профілактика
09:14
Грип: збудники, епідеміологія, клініка, лікування, профілактика

Грип – це гостра вірусна інфекція, що легко поширюється в громаді. Назва хвороби  «Грип» латинською означає вливатися, вторгатися. Існує три типи сезонного грипу – А, В, С.  Серед багатьох підтипів вірусів грипу А в даний час серед людей циркулює так званий  H1N1 (каліфорнійський, свинячий грип), який у 2009 році в Україні з’явився вперше і призвів до серйозних проблем в охороні здоров’я  і економіки. Мінливість найбільш характерна для вірусу грипу А. Вірус грипу В більш стабільний, а вірус грипу С взагалі не змінюється. На сьогоднішній день грип залишається практично неконтрольованою і малокерованою інфекцією. Сприйнятливість населення до грипу дуже висока у людей всіх вікових груп. По місті Бурштин станом на 27 січня всього захворівших на ГРВІ  -  268 чоловік, дітей - 139, дорослих – 125, в тому числі, вагітних – 4. Поріг захворюваності  не  перевищує  епідемічний . Джерелом збудників інфекції грипу є хвора людина, особливо в перші 5 днів хвороби. Механізм зараження повітряно-крапельний. Вірус виділяється хворим в повітря з краплями слини, слизу, мокроти, при диханні, розмові, кашлі, чханні, а також через предмети побуту. Інкубаційний період триває від 12 годин до 3 днів і характеризується гострим початком, лихоманкою (38,5-40°С). Виражені симптоми порушення загального стану (сильний головний біль, біль у м’язах, суглобах, очних яблуках, блювота); ознаки трахеїту(сухий болісний кашель з печінням та болем за грудиною); помірні ознаки ринофарингіту (закладеність носа, першіння в горлі).
 Під час сезону грипу слід звернути увагу на людей, що відносяться до груп ризику: 
- діти до 2 років;
-  дорослі віком 60 років і старше, люди будь-якого віку з певними хворобами(хронічні хвороби серця, легень, нирок, крові, онко хворі, люди з ослабленою імунною системою);
- медичні працівники;
- вагітні жінки.
Найбільш частими ускладненнями є пневмонія, синусит, бронхіт, отит.  Краще лікування це – профілактика. Всі хворі на грип, незалежно від тяжкості хвороби, отримують лікування: 
- ліжковий режим;
- молочно-рослинну, збагачену вітамінами дієту;
- вживання великої кількості рідини, включаючи чай з лимоном, малиною, лужні мінеральні води;
- противірусні і імуномодулюючі препарати;
- жарознижуючі, протикашльові препарати;
- при ускладненнях антибіотики.
Поради здоровим членам громади
1. Уникати місць скупчення людей, оскільки інфекція передається лише від хворої людини.
2. Запобігати тісному контакту з хворими у яких нежить, кашель, гарячка тощо.
3. Обмежити користування телефонними апаратами спільного використання, обробляти кожні дві години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки та ручки дверей, уникати рукостискань та поцілунків.
4. Регулярно провітрювати помешкання, спати з відкритою кватиркою, уникати протягів.
5. Тепло вдягатися.
6. Кожні 2 – 3 години мити руки та обличчя з милом.
7. Використовувати одноразові рушники.
8. Кожні 3 – 4 години промивати порожнину носа та рота використовуючи сольовий розчин, приготовлений в домашніх умовах (1 чайну ложку на 1 літр води) або фізіологічний розчин хлориду натрію.
9. Змазувати слизову носа оксоліновою маззю при виході із дому.
10. Повноцінно харчуватися.
11. При появі перших симптомів хвороби (лихоманка, біль у м’язах, сухий кашель) негайно викликати лікаря додому, а не відвідувати заклад охорони здоров’я.
12. Не займатися самолікуванням.
13. Вакцинація.
Лікар – інфекціоніст   Фединишин С.І.

 

Переглядів: 820 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: