Субота, 20.04.2024, 06:47
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Грибний сезон..
10:43
Грибний сезон..

Кожного року, із настанням грибного сезону створюється напружена епідемічна ситуація щодо отруєнь грибами. На щастя, випадків отруєнь грибами в Рогатинському та Галицькому районах на протязі біжучого 2015р. не було. 
 Отруїтися грибами можна тоді, коли ви збираєте малознайомі або зовсім незнайомі гриби та коли проводите  недостатню їх термічну обробку в процесі приготування. При зборі грибів будьте особливо обережні, бо серед зібраних грибів можуть опинитися малоїстивні і навіть сильно отруйні. Особливо небезпечні сироїжки (голубінки), під які дуже часто маскуються одні із найотруйніших грибів - бліда поганка, яка на ранній стадії розвитку практично не відрізняється від їстівних грибів. До найбільш небезпечних отруйних грибів належать мухомори: зелений ( бліда поганка), білий вонючий, білий, пантерний та червоний, що можуть викликати отруєння із смертельним результатом. 
 Спостерігається отруєння від вживання маслюків, козарів, опеньок. Іноді їстівні гриби стають причиною отруєння, а це буває тоді, коли збирають і вживають старі гриби, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому їх потрібно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний термін зберігання не повинен перевищувати 24 год., при температурі не вище 100 С.
Отруєння грибами проявляється по різному, а це  залежить від того, який гриб спричинив отруєння. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому у харчовому раціоні їх не рекомендовано використовувати.
Щоб уникнути трагедії та розладів вашого здоров’я, необхідно дотримуватись таких правил:
- ніколи не беріть  сумнівних грибів;
- переробляйте гриби  в день їх збору, або не пізніше ранку наступного дня ( при умові зберігання в холодильнику, при температурі не вище 100 С);
- дотримуйтесь відповідної технології приготування страв із грибів, піддаючи їх тривалій термічній обробці; 
- не збирайте грибів уздовж проїжджих шляхів, біля сміттєзвалищ, бо вони можуть містити небезпечні , або отруйні речовини (солі важких металів, хімічні сполуки мазуту, тощо).
Фельдшер санітарний відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Рогатинського міськміжрайонного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України»   Н.М. Николишин                                                                                      

 

Переглядів: 593 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: