Цьогорічна дощова погода виявилась надзвичайно сприятливою для грибів і звичайно, грибників. Лиш тільки перестає дощити, зблисне сонечко-і вже зранку найзавзятіші грибники вибираються на “ тихе полювання ”.
В нашому краї, котрий здавна славиться добрими грибами: білими, підосиновиками, підберезовиками, маслюками, сироїжками більшість населення добре обізнанна з грибами, з правилами їхнього збору, приготуванням. Але, на жаль, чи не щороку стаються прикрі випадки, коли споживання грибів приводить до серйозних отруєнь, з госпіталізацією, а часом з смертельними випадками.
Галицький РВ УДСНС України в Івано-Франківській області наголошує, що трапляються випадки отруєння навіть і наперед відомими їстівними грибами. Наприклад, опеньками, якщо споживати їх декілька днів поспіль або коли вони недостатньо проварені.
В лісі збирайте лише добре знайомі вами гриби, ніколи не кладіть гриба, в якому сумніваєтесь, до загалу навіть невеликий шматок, який може відламатися, чи сам контакт з блідою поганкою може стати причиною серйозного отруєння. Не збирайте старих чи пошкоджених гниллю грибів.
До отруєння також може призвести вживання їстівних грибів, якщо вони старі чи пролежали тривалий час після збирання без певної обробки. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах! Не куштуйте сирі гриби на смак! У жодному разі не годуйте грибами людей похилого віку та дітей!
Головний фахівець Галицького РВ УДСНС в області
майор служби цивільного захисту Ірина П’ятківська
|