П`ятниця, 26.04.2024, 09:19
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 30 » Енергоефективний будинок – тепер це реально!
22:58
Енергоефективний будинок – тепер це реально!
Про житлово-комунальні проблеми Бурштина 3 квітня говорили на круглому столі, який відбувся в рамках проекту Європейського Союзу «Енергоефективні поліпшення в м. Бурштині» та за підтримки компанії ДТЕК. В роботі круглого столу взяли участь мешканці багатоквартирних будинків міста, працівників КП «Житловик» та Бурштинської міської ради. Експертами з питань раціонального використання енергії виступили Вікторія Погорелова, голова правління ОСББ «Мотор» (м. Київ) та Юлія Сабатюк, голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» (м. Луцьк), які на власному прикладі розповіли бурштинцям як можна зробити свій будинок енергоефективним, представили довгоокупні та швидкоокупні заходи з енергозбереження у житловому фонді.
 «Бурштин – унікальне місто в Україні. Ви маєте надійного партнера - компанію ДТЕК. На сьогодні у вас збережено централізоване опалення та відсутнє горе України: хаотичне «латкове» утеплення та безсистемне встановлення індивідуального опалення в багатоквартирному житловому фонді, яке призводить до руйнування житлового фонду. Криком кричу: не дай вам Боже повторити помилки інших міст. Наш круглий стіл – це одна з цеглинок в компклесному відновленні багатоквартирного житлового фонду» - говорить Вікторія, яка вже досить давно знайома з нашим містом, оскільки також є заступником керівника проекту ЄС «Енергоефективні поліпшення в м. Бурштині».
Під час зустрічі начальник житлово-експлуатаційного господарства КП «Житловик» Роман Мельничук ознайомив учасників заходу із станом житлового фонду м. Бурштина, проблематикою нераціонального використання ресурсів, наголосив на проблемі постійних втрат тепла через незадовільний технічний стан будинків, які були збудовані вже досить давно. Зокрема, Роман Володимирович закликав мешканців до створення ОСББ та пообіцяв свою підтримку у цій справі.
Багато цінної інформації з питань створення ОСББ (порадники, зразки необхідних документів, кращі практики тощо) експерти залишили в Агенції місцевого економічного розвитку, в яку також можна звертатися за допомогою.
 «Ви справедливо зауважите, що створення ОСББ не вирішує всіх проблем, які роками накопичувалися в житлово-комунальному господарстві, зокрема й в експлуатації житлового фонду, але це створює передумови для вирішення багатьох питань. Багатоквартирний будинок – складний організм, який має безліч співвласників. За вашу власність – квартиру разом з місцями загального користування, інженерним обладнанням – крім вас самих краще ніхто не подбає», - зауважила Юлія Сабатюк, яка має досвід шляхом мобілізації мешканців вкладати додаткові власні кошти в енергоефективні заходи: ремонт покрівлі, ремонт сходових кліток, проведення повної термомодернізації за кошти інвестора (встановлення пластикових вікон у під”їздах, встановлення ІТП, утеплення фасаду) тощо.
Багато дискусій було на тему власності житла. Експерти наголошували, що житловий будинок сьогодні не має одного власника. Бурштинська міська рада не є одноосібним власником житлового будинку, в якому приватизовані квартири, а може бути одним з співвласників спільного майна. Тільки власник має право приймати рішення щодо володіння, користування, розпорядження своїм майном і несе обов’язок щодо фінансування. Детальнішу інформація можна переглянути у презентації, представленій у документах на сайті АМЕР.
ОСББ дає можливість свої кошти використовувати виключно на утримання свого майна (або шляхом самозабезпечення, або отримуючи послуги від суб’єктів господарювання, в т.ч. КП «Житловик»).
Директор АМЕР, Олександр Бабій підкреслив, що компанія ДТЕК готова допомагати власникам багатоквартирних будинків, але лише за умови їх активізації, створення ОСББ та фінансуванні не менше 10% від суми проекту. Роботи по термомодернізації будинків, в яких створено ОСББ заплановані в рамках Стратегії соціального партнерства на 2013-2015 року. Слідкуйте за новинами Агенції.
По закінченню круглого столу відбулося анкетування, метою якого було прослідкувати  наскільки люди відчувають себе власниками та наскільки вони розуміють свою відповідальність за стан свого майна. Анкету можна скачати в документах.
Висловлюємо також вдячність за можливість проведення заходу МГО «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам», який курує виконання проекту ЄС у Бурштині,  Бурштинській ТЕС, Спільноті СВБ.
Заступник директора АМЕР  Олена Кравчишин

Переглядів: 737 | Додав: vovak | Теги: Олена Кравчишин, АМЕР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: