П`ятниця, 29.03.2024, 15:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 8 » ДТЕК підтримує використання золошлаків як будівельних матеріалів в Україні
15:08
ДТЕК підтримує використання золошлаків як будівельних матеріалів в Україні
Киів, 20 вересня 2012. Компанія ДТЕК, Польська спілка поводження із золошлаковими матеріалами й EKOTECH IP за сприяння Польсько-української торгово-промислової палати урочисто підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері використання золи і шлаків в Україні. Співпраця сторін включатиме в себе роботу над гармонізацією профільного законодавства України з європейським, розробку національних стандартів і технічних умов, наукові та ринкові дослідження, а також реалізацію пілотних проектів із впровадження сучасних технологій у сфері поводження із золошлакових матеріалами.
Утворення значної кількості золошлакових відходів (ЗШВ) є однією з екологічних проблем для районів, де розташовані теплові електростанції. Щорічно в Україні утворюється приблизно 8 млн. тонн золошлакових відходів, велика частина яких складується на золовідвалах. Золовідвали низки станцій України близькі до переповнення або вже переповнені, а їх розширення вимагає значних капітальних витрат, при цьому землевідведення є вкрай проблематичним (а в низці випадків неможливим).
Комерційне використання золошлакових матеріалів в Україні в 2011 році перебувало на рівні 5%, тоді як у світі ЗШВ – це комерційний товар, який використовується в будівельній індустрії, дорожньому будівництві, цементній промисловості, для зміцнення виробок шахт та інших цілей. Використання подібних технологій дозволяє одночасно утилізувати ЗШВ, знижувати вплив на довкілля і виробляти доступні будівельні матеріали, необхідні для економічного й інфраструктурного розвитку регіонів України.
Меморандум було підписано у Києві під час офіційного візиту Президента Республіки Польща Броніслава Коморовського до України. Від імені ДТЕК документ підписав директор із зовнішніх зв'язків, член правління – Олександр Толкач. Сторони зобов'язалися вживати всіх необхідних заходів, щоб знайти джерела фінансування для початкових кроків у сфері українсько-польської співпраці з питань поводження з золошлаковими матеріалами й упродовж двох місяців узгодити деталі проекту.
«Одним із перших пілотних проектів у цій сфері, які ми зараз розглядаємо, може стати використання золошлакових матеріалів Бурштинської ТЕС під час будівництва доріг в Івано-Франківській області. Таким чином, ми могли б допомогти вирішенню відразу двох дуже важливих проблем – дороги й екологія регіону. Навіть у разі мільйонних інвестицій у цей напрямок, ми зможемо вигідно скоротити витрати на утилізацію відходів і допомогти розвитку регіону, створити нові робочі місця. Минулоріч ТЕС ДТЕК заплатили приблизно 33 млн. грн. екологічного податку лише за ЗШВ, а будівництво нового золовідвалу коштувало б нам 160-200 млн. грн.», – прокоментував Олександр Толкач підписання Меморандуму.
Основними стримуючими чинниками використання золошлаків в Україні є відсутність законодавчих і правових передумов для вільного товарообігу золошлаків, недостатня інфраструктурна готовність генерацій до масштабного залучення золошлаків у комерційне використання.
Довідка
ДТЕК – найбільша енергетична компанія України, чиї підприємства створюють ефективний виробничий ланцюжок від видобутку і збагачення вугілля до генерації, дистрибуції та збуту електроенергії. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ).
У портфелі вугільних активів ДТЕК – 31 шахта і 12 вуглезбагачувальних фабрик у Донецькій, Дніпропетровській та Луганській областях України, а також у Ростовській області Російської Федерації. У 2011 році на українських шахтах ДТЕК було видобуто приблизно 37 млн. тонн вугілля.
Сегмент генерації представлено 10 ТЕС на сході, у центрі та на заході України. Загальна встановлена потужність генеруючих підприємств ДТЕК перевищує 18 ГВт. ТОВ «Сервіс-Інвест», ПАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» та ПАТ «ДТЕК Крименерго» представляють сегмент дистрибуції та збуту електроенергії. Енергопостачальні компанії ДТЕК обслуговують приблизно 4,5 млн. клієнтів – фізичних і юридичних осіб.
До складу ДТЕК входить ПАТ «Київенерго», яке генерує і постачає теплову й електричну енергію в Києві.
Торгівлю енергоносіями ДТЕК на зовнішніх і внутрішніх ринках здійснює ТОВ «ДТЕК Трейдинг», яке має ліцензії на постачання вугілля, електроенергії, природного газу. Вугілля, що експортується «ДТЕК Трейдинг», споживають електростанції, коксохімічні й металургійні комбінати в Україні, а також електростанції і промислові підприємства в Європі, Азії, Північній і Південній Америці, Африці.
Консолідований виторг ДТЕК у 2011 році склав 39,6 млрд. грн., чистий прибуток – 3,5 млрд. грн.
Переглядів: 856 | Додав: vovak | Теги: ДТЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: