Субота, 27.04.2024, 01:44
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 4 » ЧОМУ ПОТРІБНО СОРТУВАТИ СМІТТЯ?
17:02
ЧОМУ ПОТРІБНО СОРТУВАТИ СМІТТЯ?
В рамках запланованого екологічного арт-проекту «Еко-країна: зробимо місто чистим», метою якого є підвищення рівня обізнаності та докорінної зміни відношення населення щодо способів збору побутових відходів для їх подальшої вторинної переробки сировини, розпочинаємо розміщення серії статей, спрямованих на формування екологічної свідомості серед жителів міста.

Люди щодня викидають величезну кількість сміття, хоча більшість відходів можна було б використовувати для повторної переробки, що принесло б чималу користь навколишньому середовищу. В середньому кожна українська сім'я за рік викидає близько 1 тонни відходів. Сміття можна переробляти і повторно використовувати у виробництві як початкову сировину.
Повторній переробці підлягають папір, скло, металеві та алюмінієві банки, текстиль, пластик, органічні відходи. Усі ці матеріали, отримані при сортуванні, знаходять попит з боку організацій по всій території України, які займаються прийомом вторинної сировини.
Велика кількість харчових продуктів і промислових товарів розфасовується у спеціальну тару, яку ми зазвичай просто викидаємо в сміттєпровід. Така поведінка людини не є раціональною. Адже пластик, метал,  папір та скло є цінними матеріалами, які можна повторно використовувати у виробництві як початкову сировину.
Використання вторинної сировини знижує витрати енергії: для виробництва паперу з макулатури потрібно вдвічі менше енергії, ніж для виробництва аналогічної кількості паперу з деревини. Вторинна сировина, особливо штучні матеріали, можуть використовуватися як паливо, запаси якого в природі обмежені. Переробка вторинної сировини зберігає природні ресурси для майбутніх поколінь, а також перешкоджає знищенню місць існування живих істот - тварин і рослин. Розрахунки компанії "ТИС Еко" показують, що з однієї тонни побутових відходів можна одержувати 140-280 куб. м біогазу. За даними попередніх розрахунків, біогазу на всіх українських смітниках і фермах вистачить, щоб покрити 10% річної потреби країни в газі.
Використання вторинної сировини також вирішує проблему складування відходів, яка у наші дні в розвинених країнах постає особливо гостро. На  протязі  року  в  м. Бурштині  утворюється  12 746 м?  твердих  побутових  відходів  ( ТПВ ), які  вивозяться  на  полігон  ТПВ, що  знаходиться за  17 км  від  міста. Так поступово накопичуються величезні кількості сміття - екологічні „бомби".        
За пілотним проектом «Вдосконалення системи управління у сфері поводження з твердими побутовими відходами у м. Бурштині»  з 2007  року  міська  рада  спільно  з  КП „Житловик”  займалася  впровадженням  системи  розподільного  збору  ТПВ  у багатоповерховій  забудові  міста. З  цією  метою  було  придбано  і  розміщено  на  24  майданчиках  25  контейнерів  місцевого  виробництва,  для  збору  пластикової  тари.
Проте, застосування    роздільного   збору побутових відходів не завжди підтримується мешканцями міста,  дуже часто можна спостерігати ситуації, коли сміття «звалюється» в один контейнер, а потім вивозиться на полігон, що завдає нищівної шкоди не лише навколишньому середовищу, але і нашому здоров’ю. Така негативна позиція населення нашого міста спричинила той факт, що у переробку у нас потрапляє тільки 40% сміття, тоді як в Європі ця цифра досягає 80%. На жаль, на даний момент більшість жителів Бурштина не готові сортувати сміття, оскільки в такому випадку їм у своїй оселі доведеться мати одразу кілька ємностей для різних категорій відходів, людям простіше все викидати в один сміттєвий бак.
За прогнозами спеціалістів, до 2025 року кількість відходів зросте в 4-5 разів, а вартість їх переробки та зберігання – у 2-3 рази. Тому утилізація відходів стала глобальною екологічною проблемою і роздільне сміттєзбирання для м. Бурштина є вкрай важливим екологічним заходом.
До того ж, роздільне збирання сміття дасть не лише екологічний ефект, але і значний економічний, оскільки існує багато пунктів по збору різного виду побутових відходів (скла, ПЕТ-пляшки тощо), тому це може стати додатковим заробітком для кожного.


ЩО МОЖЕ ЗРОБИТИ КОЖНИЙ З НАС, ЩОБ ЗМЕНШИТИ КІЛЬКІСТЬ СМІТТЯ?
* будьте свідомими покупцями - купуйте товари, які: будуть служити довго; піддаються ремонту у випадку поломки; мають мінімум упаковки.
* не купуйте товари в одноразовій упаковці - замість соку і молока в упаковках "тетрапак” , можна купувати ті ж самі продукти в скляних банках або пляшках, які потім можна здати.
* відмовтеся від використання поліетиленової упаковки - загортайте залишки їжі не в поліетиленову плівку, а паперову упаковку, здійснюйте покупки в магазині не в поліетиленові пакети, а в паперові пакети або матер’яні господарські сумки.
* здавайте вторинну сировину. Збираючи макулатуру, скляну тару і металолом, кожний з нас може зменшити велику кількість сміття. Навіть якщо у Вас нема часу здавати вторинну сировину, можна віддавати її малозабезпеченим сім’ям, пенсіонерам або двірнику, які зроблять це за вас. Роблячи таку справу, ми економимо ресурси держави та бюджетні засоби.

Матеріал підготовлено менеджерами Агенції Місцевого Економічного розвитку м.Бурштина.
В наступному випуску газети ми розмістимо інформацію про те, як потрібно розуміти маркування пакувальних матеріалів, що отримують в результаті  переробленого  сміття та багато інших фактів.

Переглядів: 1875 | Додав: vovak | Теги: АМЕР Бурштина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: