Четвер, 25.04.2024, 02:17
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 9 » Бурштинську молодь запрошують до авіамодельного гуртка
17:36
Бурштинську молодь запрошують до авіамодельного гуртка

Розпочався новий навчальний рік і багато учнів та студентів міста думають про те, як можна з користю провести свій вільний час. Проте не всі знають, що протягом багатьох років у Бурштині  на базі ПК «Прометей» та за підтримки Бурштинської міської ради існує і успішно функціонує авіамодельний гурток, у якому створено всі умови для творчого та інтелектуального розвитку дітей. Керівництвом гуртка займається Олександр Позняков, який розповів багато цікавого про гурток та його діяльність:
- Пане Олександре, як виникла ідея заснувати у Бурштині авіамодельний гурток?
- Взагалі, гурток було засновано ще в 1973 році. Перший керівник його був Прохоров Вячеслав Сергійович, а з 1985 року завідувати гуртком обрали мене. Створили гурток всі ті, хто не міг уявити свого життя без авіамоделізму та хотіли передати свої знання і навички молодому поколінню.
- Хто Вам допомагає навчати вихованців гуртка?
- На жаль, у нас невеликий колектив, оскільки, практично, ми працюємо на волонтерських засадах та й мало хто у Бурштині цікавиться авіамоделізмом. Разом зі мною у гуртку працює Володимир Лень та Андрій Відзівашець, проте, ми справляємось і сподіваємось найближчим часом виховати собі достойну заміну!
- Розкажіть про те, як проходять заняття в гуртку, з якого віку можна до вас приєднуватися?
- Ми набираємо дітей в гурток приблизно з 6 класу, коли у школі починають вивчати фізику. На заняттях знайомимо дітей з технічними видами спорту, основами авіаційних наук і технологій, поняттями про основні технологічні прийоми проектування та виготовлення авіамоделей; з інструкцією апарата, що літає; з призначенням вузлів, деталей, їх аеродинамічними характеристиками тощо. Після засвоєння технологій виготовлення різних класів моделей за кресленнями й власної конструкції та їхньої експлуатації, вихованці переходять до формування практичних навичок у проектуванні авіамоделей різного функціонального призначення, їхнього регулювання та запуску, роботи з різними інструментами. Усі моделі виготовляються за ескізами та кресленнями. Проводяться нескладні розрахунки площі крила, стабілізаторів, перерізів деталей, маси моделі тощо. Найцікавіше, звичайно, у практичній роботі гуртка – це проведення льотних випробовувань моделей, тренувальних запусків та участі у змаганнях. Наш авіамодельний гурток постійно приймає участь у районних, обласних змаганнях, а кілька разів і у всеукраїнських.
- А які літаки переважно виготовляють Ваші вихованці?
- На заняттях в гуртку ми виготовляємо кордові авіамоделі:
• швидкісні - спортивного класу F-2-А;
• пілотажні - спортивного класу F-2-В;
• гоночні - спортивного класу F-2-С;
• моделі «повітряного бою» - F-2-D.
• радіокеровані моделі
- Чи сприяє навчання в авіамодельному гуртку виявленню особливих навичок у молоді чи це лише цікаве проведення часу?
- Для кого як! Основна мета діяльності нашого гуртка – розкрити творчі здібності вихованців, розвинути просторову уяву, технічне мислення, певні конструкторські здібності, сприяти  зацікавленості молоді до науки та техніки, зорієнтувати на майбутню професію. Саме в  таких гуртках роблять перші кроки майбутні конструктори авіаційної та космічної техніки, провідні спеціалісти цієї галузі. Крім того, заннятя у гуртку сприяють і фізичному здоров’ю - запускаючи модель літака, обов’язково дивишся вгору, мимоволі вирівнюється статура, розправляються плечі, поглиблюється дихання, покращується самопочуття, не кажучи вже про позитивні емоції.
- Хто фінансує діяльність гуртка, адже, мабуть комплектуючі до моделей літаків недешеві?
-  Звичайно, сконструювати модель літака у наш час коштує надзвичайно дорого! Найдорожчими частинами є авіамодельні мотори, ціна яких коливається в межах 2 -3 тис. грн. за одиницю. Проте, ці мотори, є багаторазового використання, тобто, коли літак розбивається, то вцілілий мотор можна повторно використовувати для моделювання нового літака. Нам допомагає Бурштинська міська рада, закладаючи в своєму бюджеті розвитку кошти на фінансування гуртка. Інколи фінансово допомагають і місцеві підприємці. На жаль, ми змушені витрачати багато власних коштів, але воно того варте!
- Наскільки нам відомо у цьому році авіамодельний гурток став одним із переможців конкурсу міні-проектів «Місто своїми руками», який фінансується компанією ДТЕК?
- Так, ми дуже вдячні компанії ДТЕК та організаторам конкурсу, за те, що допомогли відновити матеріально-технічну базу нашого гуртка. На реалізацію проекта, який переміг у конкурсі «Місто своїми руками», компанія ДТЕК виділила нам 12 572 грн. За ці кошти нам вдалося придбати 5  авіамодельних моторів та 3  автомати зупинки авіамодельного двигуна. Крім цього, разом з вихованцями та Бурштинською міською радою ми зібрали ще близько 2 000 грн для співфінансування проекту, що було основоною умовою конкурсу (мінімум 10% власного внеску від суми, яка запитується). За власні кошти ми закупили усі інші додаткові комплектуючі для того, щоб мати змогу виготовити як мінімум 30 літаків.
-  Чи маєте нові моделі, щоб похвалитися перед бурштинцями?
- Ми уже проводили показові виступи нашого гуртка на День Незалежності. Тоді до нас приїхали наші колеги – авіамодельний гурток  Калуша. Також готуємо програму для участі у святкуванні Дня міста, яке відбудеться 14 вересня. Плануємо показати результати нашої праці та літаки в дії, які вдалося виготовити за кошти, надані в рамках конкурсу «Місто своїми руками». Тому запрошуємо бурштинів та гостей міста 14 вересня о 14:30 год на стадіон «Енергетик»!
- Дякуємо Вам за розмову, пане Олександре та бажаємо успіхів у Вашій нелегкій, але цікавій роботі!
- Дякую і Вам, а також усім хто постійно підтримує наш гурток, дозволяючи займатися улюбленою справою. Запрошуємо бурштинську молодь долучатися у наш гурток та розвивати нові здібності!
Олена Кравчишин

 

Переглядів: 829 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: