П`ятниця, 29.03.2024, 11:09
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 28 » Ботулізм!!!
17:55
Ботулізм!!!

 В обласній клінічній інфекційній лікарні проходить лікування хворий К. з діагнозом : «Ботулізм». Причиною отруєння стало вживання в їжу консервів домашнього приготування. При лабораторному дослідженні м’ясної та овочевої консерв в мікробіологічній лабораторії Рогатинського МСП ДУ «ІФОЛЦ Держсанепідслужби України» виявлено, що дані продукти є нестандартними та небезпечними для здоров’я людини.
Ботулізм —   харчове отруєння, яке спричиняється токсином мікробів ботулізму, здатним жити та розмножуватись в продуктах, в консервах без доступу повітря, найчастіше домашніх консервах (м'ясо, гриби, овочі, риба). При цьому харчові продукти стають отруйними внаслідок накопичення в них токсинів. Особливістю харчового отруєння є досить швидкий прояв ознак хвороби. Через 2—24 години після вживання їжі можуть виникнути блювота, різкі болі в ділянці живота, головний біль і загальна слабкість, пронос, а в окремих випадках і більш важкі симптоми – ураження  нервової системи, порушення  зору, ковтання, моторики кишок..
 Резервуаром збудника ботулізму є свині, корови, коні, вівці, кози і інші. У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями тварин. Інфікування харчових продуктів може відбутись коли пошкоджено кишечник при розробці туші тварини, при недостатньому промиванні овочів, грибів перед консервуванням.  Захворювання спричиняють не самі мікроби, а  токсини, що їх вони утворюють при розмноженні в  умовах без доступу повітря.
 Період від вживання інфікованої їжі і до перших проявів хвороби коливається від де-кількох годин до 10 днів. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежать від дози токсину, що потрапив в організм.
 Хвороба починається з нудоти, блювання і проносу, який змінюється на тривалий закреп. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднення при ковтанні.
Часто першими проявами ботулізму є скарги на порушення зору: зниження його гостроти, “туман” або “сітка” перед очима, двоїння предметів; сухість в роті.
   Прогноз при ботулізмі завжди важкий. Своєчасне лікування в стаціонарі із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання.  Тому при перших підозрах на захворювання  ботулізмом слід  негайно звертатись за медичною допомогою.
 Вдома за особами, які разом з хворим вживали підозрілий продукт  ведуть медичне спостереження протягом 12 днів. Залишки їжі, що вживалась, і підозрілі продукти підлягають вилученню і бактеріологічному дослідженню в лабораторії Держсанепідслужби.
 Більшість консервів домашнього приготування є хорошим поживним середовищем для розмноження палички ботулізму. Основними заходами попередження ботулізму в побуті є:
- неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор ботулізму відбувається лише за температури 1200С та підвищеному тиску
-  не рекомендується консервувати в домашніх умовах гриби, м’ясо, ковбаси, рибу, зелень
- при консервування овочів, які не містять природних кислот, слід додавати оцтову або лимонну кислоту
- для консервування слід відбирати тільки свіжі, без ознак гниття фрукти та овочі
- необхідно ретельно мити м’ясо, овочі і фрукти, особливо ті, котрі контактували з землею
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок і режиму теплової обробки продуктів в домашніх умовах
- зберігати домашні консерви при низькій температурі, і ні в якому разі не споживати консерви з бомбажних банок
- рекомендується ретельно прогріти або прокип’ятити на протязі 10-15 хвилин домашню консерву перед споживанням (якщо це дозволяє зробити вид продукту). Відкриті консерви зберігати в холодильнику не більше 36 годин і перед вживанням прокип’ятити.
- не купувати на ринках з рук виготовлені в домашніх умовах м’ясні, грибні або овочеві консерви !  
Головний спеціаліст відділу організації держсанепіднагляду Рогатинського міжрайонного
управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області   Світлана Дубик

 

Переглядів: 507 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: