Четвер, 25.04.2024, 01:43
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 10 » «Білу ворону у чорному» презентовано у «Мармуляді»
22:45
«Білу ворону у чорному» презентовано у «Мармуляді»
30 Березня в арт-кафе «Мармуляда», що в Івано-Франківську, відбувся літературний вечір. Захід об’єднав у собі презентацію книги Христини Сирової «Біла ворона у чорному» та поетичний слем – змагання поетів.

Поетичний турнір  - слем – зародився в Америці в 80-тих роках, згодом поширився в Європі,  проте в Україні він здобув популярність порівняно недавно – у 2006-му році. Це химерне сплетіння спорту і мистецтва являє собою змагання поетів у артистичному читанні. За правилами слему, кожен учасник має лише три хвилини на читання власних поезій публіці, оцінюють виступ випадкові судді. Поети-слемери мають артистично прочитати свої вірші яскраво і оригінально, щоб максимально передати свої почуття оточуючим. Причому ніякої цензури і критики слемери не зазнають, їхні поетичні замальовки – передусім бунт проти сірості і одноманітності, де поетичне безумство допомагає їм заявити світу власну думку…
Того вечора у «Мармуляді» було велелюдно, проте на участь у слемі записалися лише десять поетів. Ведучим заходу був івано-франківський поет Андрій Шийчук. Турнір розпочався жартівливим аукціоном за оцінку-преміум, згодом оцінки роздали випадковим членам журі. Свої вірші публіці зачитали Аліна Харченко, Тарас Марищук, Поліна Кулакова, Настя Шевчук, Назар Розлуцький та інші молоді поети. Лише наприкінці до поетичного змагання долучилась Христина Сирова, авторка подала на розсуд слухачів свої улюблені твори.
Друга частина вечора – презентація містично-пригодницького роману Х. Сирової «Біла ворона у чорному» - розпочалася аукціоном примірника книги з авторським автографом. У результаті торгу книгу було продано за 400 гривень. Для підтримки молодої письменниці на захід завітали її племінниці – Яна та Вікторія, а також друзі з рідного міста – співачка Оксана Романюк, музикант Віталій Гава та інші. Оксана Романюк в творчому тандемі з Віталієм Гавою порадували присутніх душевним виконанням пісні «Черемшина». Свою лірику публіці зачитав молодий поет Тарас Марищук. А сама Христина прочитала свої власні поезії та улюблений уривок з роману. Авторка розповіла, що поетичний слем не випадково поєднали з презентацією роману «Біла ворона у чорному»: «В певній мірі всі поети є білими воронами, бо відрізняються від суспільства яскраво вираженою індивідуальністю. Нас, білих ворон, багато розкидано по світі, і всі ми йдемо різними дорогами. Істина одна, але це не значить, що ми не повинні шукати її по-своєму, подібно до того, як до єдиного Бога можна молитись по-різному. Тому не варто себе заганяти в трафарети, вишукуючи нормального, бо поняття норми є розмите. Я не закликаю вас порушувати закони моральності, я лише наголошую: гордіться своєю неповторністю. Бо, будучи кимось іншим, ми ризикуємо прожити чуже, не своє життя.»
Христина Сирова порівняла поезію з портативним театром і зізналася: «Іноді життя нас зводить з такими обставинами, що ламають звичний хід речей в один день. Важливо при цьому вистояти, не зламатися. Будьте цілеспрямовані, досягайте власних мрій, і пам’ятайте, що кожен має в цьому світі власне призначення. Тож не дайте себе зламати нічому: ні життєвим обставинам, ні стану здоров’я.»
І Христина довела свої слова перемогою в поетичному слемі того вечора. Тож вітаємо землячку з цією маленькою перемогою і бажаємо нових творчих злетів та прихильних читачів!
Тетяна Зарецька


Переглядів: 853 | Додав: vovak | Теги: Біла ворона в чорному, Христина Сирова, Тетяна Зарецька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: