Вівторок, 16.04.2024, 18:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Листопад » 11 » Авіамодельний гурток Бурштина взяв участь у міжнародних змаганнях
10:06
Авіамодельний гурток Бурштина взяв участь у міжнародних змаганнях

Нещодавно верховинська “столиця”, селище Міжгір’я, в черговий раз стала ареною проведення змагань з авіамодельного спорту. Протягом 18 та 19 жовтня на стадіоні «Авангард»  проходив  Кубок Карпат "Етап кубку України" з кордових авіамоделей класу F2D «повітряний бій», в якому взяв участь і Бурштинський авіамодельний гурток, який функціонує на базі ПК «Прометей». Про деталі участі у змаганнях розповів керівник гуртка Олександр Позняков.
- Пане Олександре, перш за все, вітаємо Вас та Вашу команду з участю у змаганнях міжнародного рівня, розкажіть нашим читачам як вам вдалося стати учасниками змагань?
- Дякую,  змагання такого рівня були справді важливими для нашого гуртка, оскільки уже протягом багатьох років ми могли дозволити собі брати участь максимум в обласних змаганнях, і то дуже рідко. Переважно тішили себе показовими виступами та товариськими авіатурнірами з нашими друзями – авіамодельним гуртком з м. Калуш. Перш за все, це було пов’язано з відсутністю необхідної матеріально-технічного забезпечення та відповідного фінансування. Міський голова, Петро Курляк спільно з депутатським корпусом завжди намагався нас підтримувати, виділяючи при можливості кошти із місцевого бюджету. Проте, моделі наші були застарілими, а, відповідно, і не конкурентоспроможними.
Ситуація кардинально змінилася коли наш гурток став одним із переможців  конкурсу міні-проектів «Місто своїми руками», який проводиться за підтримки міської ради та компанії ДТЕК. В рамках цього конкурсу ми змогли закупити сучасні деталі, а головне – мотори, що дало можливість створити нові авіамоделі. Саме тому, коли ми побачили в мережі інтернет оголошення про те, що планується проводити такі змагання, ми вирішили - потрібно брати участь, оскільки зможемо достойно представити Бурштин, який був в числі спортсменів з Росії, Латвії Молдови, міст України — Києва, Харкова, Макіївка, Тернополя, Чернівців, Борисполя, Білої Церкви, Жовкви, Калуша, Мукачева, Міжгір’я. До того ж, серед учасників змагань 6 чемпіонів світу з авіамодельного спорту.
- Завдяки перемозі в конкурсі «Місто своїми руками» ви змогли виготовити сучасні авіамоделі, але для того, щоб взяти участь у змаганнях в селищі Міжгір’ї також потрібні кошти, хто вам допомагав у цьому?
- Крім мене, у змаганнях взяли участь в Відзівашець Андрій, Відзівашець Роман та Відзівашець Ігор. Команду готував і відправляв приватний підприємець Володимир Лень, який дуже любить цей спорт і колись ним активно займався. Проживання забезпечили організатори змагань.
- А хто, доречі, став ініціатором цих змагань?
- Першість проводилася федерацію авіамодельного спорту України. До підготовки активно долучився і  Міжгірський авіамодельний гурток «Ікар», який створили батько з сином Олександра і Віталія Дорошенків, заклавши розвиток авіамодельного спорту  на закарпатській Верховині. Саме вони  в найскрутніші часи не залишили улюблену справу і по праву добилися чималих успіхів у цьому виді спорту.
- Олександре Олександровичу, розкажіть трішки про самі змагання, як усе відбувалося?
- Як я вже наголошував, змагання тривали протягом двох днів на стадіоні «Авангард». Відбувалися все у вигляді повітряних боїв. Змагання повітряного бою - це змагання, в яких відбіркові тури завершуються фіналом, протягом яких, два суперника з різни міст одночасно пілотують свої моделі в одному і тому ж колі протягом зумовленого часу з метою відрубати стрічку, прикріплену на поздовжньої осьової лінії моделі суперника. Очки присуджуються за кожну зірвану стрічку.
- То які ж все-таки результати змагань?
- Насправді, ми більше їхали для того щоб подивитися і нагадати собі як то, але заодно і взяли участь. Всього було 36 пілотів, на жаль, цього разу нам не вдалося зайняти призового місця, оскільки потрібно врахувати те, що ми виступили на змаганнях після довгої перерви. Проте, гіршими за інших не були. Нам навіть багато хто заздрив, мовляв, звідки у нас така потужна техніка, на що ми відповідали, що нами опікується міський голова Петро Курляк та допомагає енергетична компанія ДТЕК. Перемогу у повітряному бою  здобув майстер спорту, тернопільчанин Сергій Маряш. Срібним призером став майстер спорту міжнародного класу Ігор Дементєв з Молдови. Порадував і господар авіамодельного турніру, кандидат у майстри спорту Віталій Дорошенко, котрий виборов третє місце. Всі переможці були нагороджені кубками, грамотами, медалями та пам’ятними призами.
- Мабуть, це був дуже хороший досвід для гуртка  та для Вас особисто і у наступних змаганнях Бурштинський авіамодельний гурток обов’язково посяде призове місце!
- Безсумнівно, ми дуже раді, що змогли побувати на змаганнях як раніше. Дякуємо усім, хто допомагав та допомагає існувати нашому гуртку, обіцяємо, що ми не підведемо та ще покажемо на що здатне наше славне місто Бурштин!
Олена Кравчишин

Переглядів: 749 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: