Четвер, 25.04.2024, 21:08
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 12 » З півстолітнім ювілеєм «благовіщення», Бурштине!
01:44
З півстолітнім ювілеєм «благовіщення», Бурштине!
Так трапилося, що саме у світле свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, блага вість не оминула і наше місто Бурштин, адже рівно півстоліття тому, 7 квітня 1962 року, була «зачата» Бурштинська ДРЕС – цього дня побачив світ документ наступного змісту:
 Розпорядження Ради Міністрів СРСР  про затвердження проектного завдання на будівництво Бурштинської ДРЕС
7 квітня 1962 р.

1.Затвердити подане Радою Міністрів Української РСР і розглянуте Держекономрадою СРСР, Держпланом СРСР, Держбудом СРСР і Міністерством будівництва електростанцій проектне завдання на будівництво Бурштинської ДРЕС з наступними основними показниками:
потужність ДРЕС – 1800 тис. кВт (перша черга із 6 блоків потужністю по 200 тис. кВт з турбінами К-200-130 і котлами продуктивністю по 640 тонн пари за годину, з параметрами пари 140 ата, 570 С);
загальна кошторисна вартість будівництва (за зведенням витрат) – 119,71 млн. карбованців, в тому числі вартість об’єктів виробничого призначення – 107,44 млн. карбованців, житлових будинків і об’єктів культурно-побутового призначення і комунального господарства – 8,80  млн. карбованців і об’єктів виробничої бази будівництва – 3,47 млн. карбованців.
Раді Міністрів Української РСР і Міністерству будівництва електростанцій за погодженням з Держекономрадою СРСР уточнити одиничні потужності турбін і котлів другої черги Бурштинської ДРЕС і внести відповідні уточнення в проектне завдання на будівництво цієї ДРЕС.
2. Раді Міністрів Української РСР і Міністерству будівництва електростанцій привести проектне завдання на будівництво Бурштинської ДРЕС у відповідність з основними показниками, вказаними в пункті 1 даного розпорядження, і заключенням Держекономради СРСР від 23 грудня 1961 р. № 406-п, передбачивши при цьому використання для ДРЕС в якості основного виду палива львівсько-волинського кам’яного вугілля, а також можливість використання для цієї цілі донецького антрацитового штибу.
Заст. Голови Ради Міністрів Союзу РСР                  О. Косигін      
                           
Примітка: Розпорядженням Ради Міністрів СРСР № 194 від29 січня 1968 року затверджено проектне завдання на будівництво другої черги Бурштинської ДРЕС потужністю 600 тис. кВт. Таким чином загальна потужність ДРЕС становить 2,4 млн. кВт.
_________
Розробка будівельного завдання і попередні розвідувальні роботи по спорудженню ДРЕС були розпочаті у 1960 році і закінчені в 1961 році. Проект будівництва Бурштинської ДРЕС був розроблений Львівським відділенням Всесоюзного проектного інституту «Теплоелектропроект», а житлового містечка – Київським відділенням цього ж інституту. Спорудження електростанції здійснював трест «Південенергобуд» Міністерства будівництва електростанцій СРСР.
3 червня 1962 року на будівельному майданчику закипіла робота. Спорудження Бурштинської  ДРЕС (державної районної електричної станції) здійснювалося прискореними темпами із застосуванням новітніх технологій та врахуванням досягнень світової теплоенергетики.
    Ні вдень, ні вночі, ні в спеку, ні в холод не припинялися будівельно-монтажні роботи. Багато юнаків та дівчат з навколишніх сіл у стислі терміни оволоділи складними спеціальностями – монтажника, електрозварювальника, будівельника, механізатора, ізолювальника. І напружена та самовіддана праця була винагороджена сповна. Менше ніж за три роки від початку будівництва, а саме 5 квітня 1965 року, поставлено під навантаження перший турбогенератор Бурштинської ДРЕС потужністю 200 тис. кВт.
    Струм лініями електропередач понісся до людських осель та промислових і сільськогосподарських підприємств. Таких темпів будівництва теплових електростанцій досі не знало не лише енергобудування колишнього Радянського Союзу, але й Європи.
    У березні 1965 року будову Бурштинської ДРЕС оголошено ударною комсомольською, а у лютому 1966 року вона стала всесоюзною ударною комсомольською будовою. Це дало змогу сотням західних українців, вивезених до Сибіру та Казахстану, повернутися на рідні терена і отримати роботу та житло.
    11 листопада 1965 року розпалюють другий котел електростанції. З кожним днем темпи будівництва зростають. Бурштинські енергобудівники добиваються того, що в рік вони здають в експлуатацію, а енергетики освоюють по два енергоблока.
    Енергобудівники і надалі показують дедалі вищі результати. Якщо монтаж п’ятого енергоблоку тривав 138 днів, то вже на дев’ятий було витрачено лише 76 днів. Бурштинські енергобудівники фактично встановили рекорд для класу 200-тисячних турбогенераторів. Однак, вони не зупинилися і на цьому. Справжній виробничий подвиг бурштинські енергобудівники та енергетики здійснюють у 1969 році. Протягом року вони вводять в експлуатацію і освоюють три енергоблоки – 10, 11 та 12, внаслідок чого на рік раніше встановленого терміну, досягнуто проектної потужності станції. Бурштинська ДРЕС запрацювала на повну силу, даючи електроенергію не лише Західній Україні, але й сусіднім європейським державам.
    29 грудня 1970 року Бурштинській ДРЕС присвоєно ім’я 50-річчя ГОЕЛРО. У Постанові Ради Міністрів Української РСР з цього приводу говорилося: «Присвоїти ім’я 50-річчя ГОЕЛРО Бурштинській ДРЕС Міністерства енергетики і електрифікації УРСР й надалі іменувати її Бурштинська ДРЕС імені 50-річчя ГОЕЛРО».
    Спорудження Бурштинської ДРЕС було дійсно інтернаціональною будовою. Зводити ДРЕС приїхали енергобудівники з Донбасу і Поволжя, Уралу і Прибалтики. Турбогенератори виготовляли ленінградці та харків’яни, йшло обладнання з Таганрогу та Запоріжжя, інших міст колишнього Радянського Союзу.
    Бурштинська ДРЕС розмістилася на 25 гектарах, а її водосховище, місткістю 50 млн. куб.м., зайняло понад 2 тис.га.
    У 1974 році у Бурштині відбувся міжнародний симпозіум з питань енергетики, у якому взяли участь представники чи не з усіх країн Центральної та Східної Європи. Це було вже міжнародне визнання бурштинських енергетиків.
    Разом з будівництвом ДРЕС на околиці Бурштина виросло ціле робітниче містечко з новими вулицями, багатоповерховими будинками, побутовими, спортивними, культурно-освітніми закладами.
   …Час невпинно плине. Вітаючи сьогодні усіх-усіх, хто причетний до спорудження, експлуатації, обслуговування, ремонту електростанції, будівництва містечка енергетиків, із ювілеєм, редакція «Бурштинського вісника» рівночасно звертається до Вас: даваймо пригадаймо і розповімо молодшим поколінням про те, як зводився енерговелетень Прикарпаття та постало одне із найкрасивіших опільських містечок – Бурштин.

Редакція «Бурштинського вісника» започатковує рубрику «Як це було», у якій розповідатимемо саме про це. Ми з радістю надамо шпальти газети усім тим, хто захоче поділитися своїми споминами, опублікувати старі фотосвітлини та документи. Переконані, що такі люди у Бурштині є!
    Із славним ювілеєм, дорогі бурштинці!

Підготував  Андрій  Міліченко

Переглядів: 1210 | Додав: vovak | Теги: ДРЕС, Бурштин, тес, Курляк, ДТЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 musya  
0
Дуже цікаво.А що в той час знаходилось де зараз водосховище?

Ім`я *:
Email *:
Код *: