Вівторок, 19.03.2024, 06:12
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Січень » 25 » Стережіться переохолоджень та обморожень
11:53
Стережіться переохолоджень та обморожень

 У зв’язку зі зниженням добової температури Держсанепідслужба України звертається до населення з рекомендаціями - як уникнути шкідливого впливу низьких температур на організм.
Постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. Зокрема, погодні умови з температурою нижче +7 °С вже вважаються такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров’ям.
 Холод згубно впливає у першу чергу на дрібні кровоносні судини людини, які інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло, циркулювання крові в кінцівках уповільнюється. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 °С і нижче.
Корисні поради
- Одягайтеся багатошарово: одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне.
 - Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.
- Вiзьмiть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.
 - Не виходьте на мороз голодним. Обов’язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. 
 - Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.
 - По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.
 - Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. 
 - Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. 
Категорично не можна:
 - торкатися металу, як голими руками, так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину, а отже, під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.
 - вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.
Перша допомога
 Не слід думати, що переохолодження мине саме по собі. Як тільки з’являться його симптоми – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення.
 Перша допомога при переохолодженні нескладна – зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте.
 У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. У крайньому випадку, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла.
 При відмороженні слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин – накладати термоізолюючі пов’язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої.
Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.
 Обов’язково пийте якомога більше рідини – будь-які теплі напої, окрім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. Прийміть знеболювальні та негайно зверніться по кваліфіковану допомогу!
Рогатинське міськміжрайонне Управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області  

 

Переглядів: 538 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: